Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Lovitură de stat?! Premierul Sudanului și miniștrii țării africane, închiși de militarii care au preluat puterea

25 Oct. 2021, 15:31
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
25 Oct. 2021, 15:31 // În Lume //  Realitatea.md

Mai mulți membri ai guvernului de tranziție au fost arestați, unii chiar în locuințele lor, în urma crizei politice care afectează țara africană. Ministrul Informațiilor a transmis că țara se confruntă cu o lovitură de stat și le-a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a împiedica „eforturile armatei de a bloca tranziția democratică”.

Începând din 2019, Sudanul este condus de autoritățile civile și cele militare, o împărțire a puterii stabilită pentru o perioadă de tranziție, după îndepărtarea fostului lider Omar al-Bashir, în 2019. În ultimele săptămâni, tensiunile au luat amploare.

Grupările rebele și partide politice s-au aliat cu armata și au cerut dizolvarea guvernului civil, lucru întâmpinat cu proteste în țară. Acum, mulți miniștri au fost arestați, o nouă escaladare.

Vicepreşedintele Mişcării de Eliberare a Poporului din Sudan-Nord, Yasir Arman, fost consilier al premierului Sudanului, a fost și el arestat de la domiciliul său, potrivit unei postări de pe contul său de Twitter.

Aeroportul internaţional din Khartoum a fost închis, iar zborurile externe au fost suspendate.

În tot acest timp, soldaţii au luat cu asalt sediul radioteleviziunii din orașul Omdourman.

„Sunt reţinuţi angajaţi”, a precizat Ministerul Informaţiilor sudanez, în timp ce postul public de televiziune difuzează un lung concert de muzică tradiţională sudaneză.

Într-o reacție transmisă astăzi, Liga Arabă și-a arătat „preocuparea” față de situația din această țară. Secretarul general al organizaţiei, Ahmed Aboul Gheit, și-a exprimat „profunda sa preocupare în faţa evoluţiilor” din Sudan.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 14:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 14:32 // Politica //  Realitatea.md

Deputatul PAS Dan Perciun, autorul proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative din Legea privind sistemul public de pensii, susținut în prima lectură cu votul colegilor săi de fracțiune în Parlament, s-a simțit nevoit să dezmintă o informație tirajată în presă, precum că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă. „Este o minciună. Nu se schimbă absolut nimic la acest capitol. Ca și până acum, îngrijirea copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu”, a punctat politicianul într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit aceleași postări, „în cazul pensiei pentru carieră lungă, un nou tip de pensie care nu a mai existat până acum și care oferă posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă – la calcularea stagiului se va ține cont într-adevăr doar de anii efectiv munciți. Asta și presupune ideea unei cariere lungi”.

„Pensia pentru limită de vârstă – modalitatea standard de pensionare care a existat ultimii 30 de ani – permite ieșirea la pensie la o anumită vârstă. În 2022 vârsta va fi 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru doamne (59 și 6 luni până în iulie). Beneficiază de pensie toți care au minimum 15 ani stagiu. Stagiul complet, recomandat, pentru bărbați va fi de 34 de ani, iar pentru femei 32 de ani și 6 luni. În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără îngrijirea copilului, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, studiile. Nu se schimbă nimic la acest capitol”, a reiterat deputatul Dan Perciun.

Acesta a mai adăugat despre pensia pentru carieră lungă – un nou tip de pensie care permite pensionarea la orice vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard. „Cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 pentru femei. În 2022 acesta va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei. În cazul acestui tip de pensie în stagiu nu se includ – armata, studiile, etc, pentru că este un tip de pensie anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult. Totodată – pentru carieră lungă din start am prevăzut pentru doamne un stagiu mai mic decât pentru bărbați. În 2022, 35 de ani și 6 luni vs. 39 de ani. Diferența se va reduce la 2 ani în 2024 și așa va fi ulterior. 37 vs. 39”.

„Suplimentar – foarte important de știut că poți trece de la carieră lungă la limita de vârstă fără nici o problemă. Ieși la 59 de exemplu pe carieră lungă, ajungi la 63 și pensia ți se recalculează cu includerea perioadelor necontributive (maternitate, armată etc.) fără nici o penalitate. Carieră lungă – e facilitate pentru cei care au muncit mult”, a conchis acesta.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală