Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

„Mă atinge, apoi se scarpină între picioare”. Experiența prin care a trecut o femeie într-un troleibuz din capitală

15 Iul. 2021, 15:01
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
15 Iul. 2021, 15:01 // Societate //  Realitatea.md

Taxatorul acuzat de hărțuire într-un troleibuz din capitală, chemat la covor

O femeie a descris pe una din rețelele sociale o experiență neplăcută pe care a avut-o în transportul public. Postarea datează cu ziua de miercuri, 14 iulie curent, totul având loc mai exact în unul din troleibuzele din capitală care circulă pe linia 38. Potrivit acesteia, taxatorul nu i-a acordat biletul, imediat ce l-a achitat, i-a zâmbit și a atins-o.

„O simplă zi din viața unei femei în Chișinău. Urc în troleibuzul 38, vine taxatorul. Îi dau 20 lei. Îmi dă rest. Întinde biletul, vreau să-l iau, dar el nu-i dă drumul. Mai încerc o dată, la fel. A 3-a oară la fel. Îl privesc în ochi. Îmi face cu ochiul, zâmbind, și atingând mâna mea îmi dă biletul. Troleul e practic liber, dar se așează lângă mine. Stă semi culcat pe scaun, alături. Uneori mă atinge de picior. Apoi se scarpină în zona dintre picioare. Scriu asta cu el încă alături, deși au mai urcat persoane care trebuie să achite taxa”, se descrie în postare.

La această postare, și alte femei au povestit despre cazuri asemănătoare care s-au întâmplat cu ele, la fel în transportul public. Unele în Republica Moldova, altele peste hotare.

„Am avut și eu astfel de experiențe de hărțuire în troleibuzele din Chișinău. Voiam să strig când îmi atingea mâna/piciorul, și se întâmpla foarte rapid încât nu reușeam să procesez ce s-a întâmplat, de asemenea nu-mi părea “atât de grav”. Acum realizez că-i grav și că m-au afectat acele experiențe. TERIFIANT și REVOLTĂTOR. Mulțumesc pentru că ai scris despre această experiență”.

„Am pățit-o și eu. La fel în transportul public. Presiuni din spate și trecerea de bariera spațiului personal. Te gândești că o să uiți ca pe un coșmar. Dar senzația de pe piele nu dispare. Și revine odată ce îți aduci aminte. Prefer să educăm ambele părți. Și bărbați să fie empatici și să înțeleagă că aceste mici atingeri e, de fapt, hărțuire sexuală, cât și femeile să aibă curajul să spună “nu” și să nu se lase afectate de fiecare mizerie cu tupeu”.

Realitatea.md a solicitat o reacție prin intermediul mesageriei Facebook, în special dacă Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) are înregistrate plângeri pe taxatori învinuiți de hărțuire sexuală, ce măsuri se iau cu asemenea angajați, or dacă sunt instruiți la angajare cu privire la comportamentul la locul de muncă; însă până la ora publicării acestei știri, nu avem vreun răspuns.

Este de menționat că, în Codul Penal al Republicii Moldova, capitolul al IV-lea, sunt prevăzute pedepse pentru infracțiunile privind viața sexuală. Bunăoară, hărţuirea sexuală, adică manifestarea unui comportament fizic, verbal sau nonverbal, care lezează demnitatea persoanei ori creează o atmosferă neplăcută, ostilă, degradantă, umilitoare, discriminatorie sau insultătoare cu scopul de a determina o persoană la raporturi sexuale ori la alte acţiuni cu caracter sexual nedorite, săvârşite prin ameninţare, constrîngere, şantaj, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 32.500 lei la 42.500 lei. Același articolul cu nr. 173 mai este prevăzută fie muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore, fie închisoare de pînă la 3 ani.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată