Emmanuel Macron consideră că este necesar să ne gândim la ce se va întâmpla după încheierea războiului din Ucraina, în special, la noua arhitectură de securitate în care țările „vor să trăiască mâine”, sugerând garanții și pentru Rusia. Se întâmplă după vizita în Statele Unite. Președintele francez a mai anunţat că va vorbi „în curând” cu omologul rus, Vladimir Putin, despre problemele legate de energia „nucleară civilă” a Ucrainei, după ce va discuta cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
„Există un lucru pentru care trebuie să ne pregătim, este ceea ce am discutat cu președintele SUA, Joe Biden, – arhitectura de securitate în care vrem să trăim mâine”, a spus Macron.
El a amintit de temerile Rusiei că NATO va „veni la ușa ei”.
„Acesta va face parte din factorii păcii și, prin urmare, trebuie să ne pregătim și pentru aceasta: ce suntem pregătiți să facem, cum ne vom proteja aliații și statele membre, garantând în același timp propria securitate a Rusiei în ziua în care aceasta va reveni la masa de negocieri”, a explicat liderul francez.
Ultima discuţie oficială dintre Emmanuel Macron şi Vladimir Putin a avut loc la 11 septembrie 2022. Preşedintele francez a declarat săptămâna trecută că intenţionează să aibă un contact direct cu preşedintele rus „pe tema energiei nucleare civile, în primul rând, şi a centralei atomoelectrice Zaporojie”.
Amintim că Moscova a insistat asupra garanțiilor de securitate „ferme, obligatorii din punct de vedere juridic” din partea NATO, căutând, printre altele, refuzul alianței de a se extinde spre est, inclusiv în detrimentul Ucrainei. Vladimir Putin, la o conferință de presă de la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, a declarat că NATO „a înșelat” Rusia prin neîndeplinirea promisiunii de a nu se deplasa spre est. În ianuarie, Rusia a purtat o serie de negocieri cu țările occidentale, dar părțile nu au reușit să ajungă la un acord. Pe 24 februarie, Putin a anunțat începerea „unei operațiuni militare” în Ucraina.
La sfârșitul lunii noiembrie, Kremlinul a declarat că pentru a relua negocierile cu Moscova, Kievul „ar trebui să aibă voința politică, disponibilitatea de a discuta acele cereri ale Rusiei care sunt bine-cunoscute”.
Ucraina, la rândul său, insistă asupra restabilirii integrității teritoriale ca o condiție pentru negocierile cu Rusia. Președintele Vladimir Zelenski a respins posibilitatea încheierii de „noi acorduri de la Minsk” și a propus crearea unei „noi arhitecturi de securitate” în cadrul unui acord numit Pactul de securitate de la Kiev (Tratatul de securitate de la Kiev).