Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

Mai multe locuri bugetare pentru studenții de la medicină! Documentul aprobat de cabinetul de miniștri

14 Iul. 2021, 16:24
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
14 Iul. 2021, 16:24 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, planurile de admitere în învățământul superior cu finanţare de la bugetul de stat pentru anul de studii 2021-2022. Potrivit documentului, vor fi disponibile 8 670 locuri bugetare în total.

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, pentru ciclul I a fost propusă aprobarea Planului de admitere pe domenii generale de studiu pentru a oferi posibilitate universităților să înmatriculeze în funcție de solicitările candidaților, dar și să poată forma grupe academice, conform cadrului normativ.

„Conform deciziei, în învățământul superior, la ciclul I – licență, planul de admitere prevede admiterea a 5040 de persoane la 26 domenii generale de studiu și susține prioritar următoarele domenii: Științe ale Educației (1254 – 25% din totalul locurilor bugetare), Inginerie, Tehnologii și Arhitectură (1107 – 24%); Tehnologii ale informației și comunicațiilor (633 – 14%); Medicină (455 – 9,5%); Științe agricole și medicină veterinară (161 – 3,4 %)”, anunță MECC.

La studii superioare de master (ciclul II), se prevede admiterea a 3 081 de persoane, mai puțin cu 15 locuri comparativ cu anul trecut, la studii de rezidențiat și secundariat clinic se prevede admiterea a 443 persoane: 433 – la rezidențiat și 10 – la secundariat clinic – la nivelul anului precedent.

„În contextul măsurilor întreprinse de autorități pentru a preveni și combate epidemia virusului COVID-19 în țară, pe de o parte, și lipsei acute de personal medical implicat în controlul și tratamentul infecției, pe de altă parte, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a propus majorarea cu 15 locuri bugetare alocate specialităților medicale la studiile superioare integrate, în limita mijloacelor financiare planificate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totodată, comanda de stat include 262 locuri bugetare cu destinație specială pentru absolvenții școlilor din raioanele de est ale țării”, se mai arată în comunicat.

Întru susținerea dimensiunii sociale în învățământul superior, sunt prevăzute și în acest an facilități pentru anumite categorii defavorizate de candidați – 15 % (756) din numărul total de locuri bugetare sunt alocate acestor persoane, prioritate având tinerii rămași fără ocrotire părintească și cei cu grad de dizabilitate.

De asemenea, pentru onorarea obligațiunilor Republicii Moldova în cadrul contractelor bilaterale încheiate cu diferite țări, se planifică 106 locuri bugetare pentru admiterea la studii a cetățenilor străini, inclusiv 76 persoane – la studii superioare de licență (ciclul I) și 30 de persoane la studii superioare de master (ciclul II).

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate