Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Transformarea DIGITALĂ a Republicii Moldova, subiect de DISCUȚIE în cadrul dialogului cu partenerii de dezvoltare

07 Iul. 2021, 10:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
07 Iul. 2021, 10:19 // Actualitate //  Valentina Buză

A fost lansat și co-prezidat Dialogul partenerilor de dezvoltare a transformării digitale din Republica Moldova de către prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, în comun cu Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Moldova. În context,  discuția a reunit reprezentanți ai mai multor instituții guvernamentale și parteneri internaționali precum BERD, USAID, Uniunea Europeană.

„Pandemia COVID-19 a arătat un nivel ridicat de importanță a disponibilității digitale la nivel global și în fiecare țară individual. În răspunsul nostru la noile provocări, transformarea digitală rămâne una dintre cele mai înalte priorități. Republica Moldova este o țară cu toate cele necesare pentru o transformare digitală rapidă și cu impact”, a declarat premierul în exercițiu, specificând progresele înregistrate în digitalizarea serviciilor publice și dezvoltarea platformelor e-Gov, contribuția sectorului TIC de peste 7% la PIB și acoperirea cu rețele de internet a cca 98% localitățile din țară.

Potrivit prim-ministrului, Dialogul partenerilor este un loc important pentru discuții la nivel înalt și coordonare între guvern și donatori în domeniul transformării digitale incluzive și durabile.

„Apreciem sprijinul partenerilor de dezvoltare în diferite domenii ale Transformării Digitale a Moldovei: sprijin pentru Agenția eGov, creșterea competitivității sectorului TIC din Moldova, îmbunătățirea sistemului educațional și a alfabetizării digitale, făcând Republica Moldova să țină evidența digitalizării”.

Totodată, dicuțiile pe platforma dată vor contribui la sincronizarea agendelor și eforturilor, identificarea domeniilor de intervenție și consolidarea capacităților în următoarele câteva luni pentru a pregăti elaborarea unei noi strategii pentru transformarea digitală a întregii societăți. În prezent sunt în proces de pregătire Foaia de parcurs pentru economia digitală, agenda de transformare digitală a guvernanței și cadrul politic pentru digitalizarea în educație.

Potrivit informațiilor, în cadrul primei ședințe, a fost prezentată Evaluarea disponibilității digitale pe țară, realizată de PNUD. Documentul oferă o viziune generală asupra capacităților și oportunităților Republicii Moldova de a accelera transformarea digitală.

În finalul ședinței, șeful Executivului a solicitat implicarea tuturor instituțiilor relevante: agenţiile guvernamentale, comunitatea de afaceri, asociațiile în domeniu, dar și mediul academic, pentru a oferi expertiza proprie privind cele mai bune practici în transformarea digitală.

Astfel, participanții la dialog au convenit asupra elaborării unei foi de parcurs care să stabilească etapa pregătitoare necesară pentru dezvoltarea Agendei digitale a Moldovei pentru următorii 7-10 ani.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 16:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 16:36 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Un grup de șapte cetățeni ai Republicii Moldova vor fi repatriați din Marmaris, după ce mai multe incendii puternice au izbucnit în sudul Turciei pe litoralul Mării Mediterane. Astfel, aceștia vor ajunge în Republica Moldova cu un autocar pus la dispoziție de compania de turism responsabilă de sejur. 

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în legătură cu incendiile forestiere din sudul Turciei, prin intermediul liniei telefonice de urgență constituite la Ambasada Republicii Moldova la Ankara au fost procesate mai multe solicitări parvenite din partea cetățenilor Republicii Moldova, cărora li s-a oferit asistența informațională și consulară.

Conform ultimelor informații furnizate de autoritățile locale, 107 din cele 112 focare au fost localizate și stinse. 

În acest sens, MAEIE reamintește că, cetățenii moldoveni care se confruntă cu o situație dificilă, specială, sau cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei Republicii Moldova la Ankara + 90 538 687 21 01 și numărul de urgență al Consulatului general al Republicii Moldova la Istanbul +90 535 983 01 73. 

În continuare, moldovenii sunt îndemnați să respecte anunţurile autorităţilor locale, să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit și să evite deplasările în zonele afectate de incendii.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate