Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

VIDEO Fără imunitate și cu averea confiscată. Legile prin care își propune PAS să modifice Constituția

07 Iul. 2021, 10:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
07 Iul. 2021, 10:34 // Politica //  Petru Beregoi

Viitorii deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care urmează să fie aleși duminică, 11 iulie anunță că vor depune la Curtea Constituțională două proiecte de modificare a Constituției, care prevăd: mecanismul de confiscare a averii funcționarilor și demnitarilor și limitarea imunității deputaților. Anunțul a fost făcut astăzi de către actualul deputat PAS, Sergiu Litvinenco, dar și candidat pentru un nou mandat, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Litvinenco, în primul rând, este vorba de proiectul care ar simplifica mecanismul de confiscare a averii funcționarilor și demnitarilor.

„Cu un salariu de 5, 10 sau 20 de mii de lei de la stat un funcționar sau demnitar nu poate să-și construiască vilă de 5 milioane de euro în țară sau peste hotare, și nu poate să-și cumpere mașină sau mașini de zeci de mii de euro. Cel mai probabil banii pentru aceste averi sunt obținute prin corupție și mită. Deci, atâta timp cât funcționarul nu poate să-și justifice averea, aceasta trebuie confiscată. Proiectul de lege constituțională are menirea să facă mai ușoară confiscarea averii acestor funcționari prin faptul că inversează sarcina probei – nu doar statul trebuie să demonstreze că provenința averii este nejustificată, ci și funcționarul trebuie să dovedească, că proveniența averii este legală. Dacă nu poate să dovedească asta, averea trebuie confiscată. Norma se referă nu doar la averea deținută formal de funcționar, ci de averea reală – indiferent că e scrisă pe mamă, soră, soacră etc”, a spus deputatul.

Referitor la al doilea proiect de lege, Sergiu Litvinenco, precizează că deputații care vor avea probleme de integritate trebuie să fie lipsiți parțial de imunitate, astfel încât organele de drept să-i poată tragere la răspundere printr-o procedură mai simplificată decât cea actuală.

„Propunem ca pentru infracțiunile de spălare a banilor, corupere pasivă, trafic de influență și îmbogățire ilicită să nu se aplice imunitatea. Înțelegem că deputații trebuie protejați de hărțuiri din partea oponenților politici. Mai ales când e vorba de exprimarea opiniilor. Asta însă nu trebuie să fie paravan pentru a lua mită sau a îndeplini alte acțiuni ilegale. Deci, deputații trebuie să fie egali cu toți cetățenii țării când e vorba de infracțiuni de corupție. Imediat după obținerea avizului de la Curtea Constituțională, aceste proiecte vor fi depuse la Parlament. Și, conform prevederilor constituționale, vor fi ulterior votate și vor deveni parte integrală din Constituție”, a conchis parlamentarul.

Amintim că, ieri, Igor Dodon și Vladimir Voronin au participat la o lansare de carte în incinta Parlamentului, care prevede modificarea Constituției, lucrarea publicată de către membrii Comisiei pentru elaborarea proiectului de modificare a Legii Supreme, creată în vara anului trecut de către ex-președintele țării, actualul lider PSRM, decret care a fost anulat de Maia Sandu. În cadrul evenimentului, atât Dodon, cât și Voronin au declarat că nu doar Constituția, ci și legea privind activitatea Curții Constituționale trebuie modificată.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 18:03
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Iul. 2021, 18:03 // Societate //  Valentina Buză

Alte 166 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 16 sunt de import: 4-Turcia, 3-Franța, 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Irlanda, 1-Germania, 1-Rusia. Numărul total de teste efectuate – 5.601, dintre care 1.355 – teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 259.018. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 319 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 55 în stare extrem de gravă (11 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 96 persoane au fost vindecate. În total, 251.741 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 708 persoane, iar 23.172 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSMPS anunță înregistrarea altor decese:

Deces 6.248: Bărbat de 85 de ani din r. Taraclia, internat în SR. Taraclia. Comorbidități: insuficiență cardiacă.

Deces 6.249: Femeie de 70 de ani din mun. Cahul, internată în IMSP IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă.

Deces 6.250: Femeie de 82 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială,

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate