Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

VIDEO/FOTO Vor „o nouă Constituție”. Dodon și Voronin, prezenți la o lansare de carte privind reforma constituțională

06 Iul. 2021, 14:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
06 Iul. 2021, 14:46 // Politica //  Petru Beregoi

Modificarea Constituției și a Curții Constituționale a devenit un subiect de campanie electorală pentru liderii Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin și Igor Dodon, care astăzi au asistat la o „lansare de carte întitulată „Reforma constituțională în Republica Moldova (evaluări și perspective)”, lucrare prezentată de grupul de lucru creat prin decret prezidențial de către Dodon pe când era președinte, însă document, anulat de Maia Sandu.

Autorii lucrării sunt șeful Serviciului reprezentare la Curtea Constituțională din cadrul Direcției generale juridice a Secretariatului Parlamentului, Valeriu Kuciuk, și ex-președintele Curții Constituționale, Victor Pușcaș, membri ai grupului de lucru, creat de Dodon, prin decretul său prezidențial din 2020, însă care a fost anulat de Maia Sandu când a preluat mandatul de șefă a statului. Grupul de lucru urma să vină cu un proiect de analiză, care să ofere repere de a modifica Constituția.

Valeriu Kuciuk a menționat că lucrarea „Reforma constituțională în Republica Moldova (evaluări și perspective)” conține zece articole, care sunt dedicate reformei constituționale. Coautorul cărții, fostul președinte al Înaltei Curți, Victor Pușcaș, a vorbit despre propunerile de modificare a Constituției. Este vorba de redactarea mai multor articole, care se referă la procedura de dizolvare a Parlamentului sau consultările organizate de șeful statului pentru a propune o candidatură la funcția de premier al țării.

În cadrul evenimentului, autorii cărții au prezentat și proiectul de lege-ferenda de modificare a Constituției. În context, autorii propun modificarea a 58 de articole din legea supremă a statului, completarea documentului cu șapte articole noi și excluderea articolului 106.2.

Voronin și Dodon, prezenți la „marele eveniment” au declarat în unison că, atât Constituția, Cât și activitatea Curții Constituționale trebuie modificată printr-un referendum republican.

Liderul PSRM a propus ca, în Parlamentul care va fi ales duminică să fie definitivat proiectul de lege și organizat referendumul, iar în viitorul Legislativ din 2025 deja să activeze după o Constituție nouă.


Realitatea Live

02 Aug. 2021, 12:04
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
02 Aug. 2021, 12:04 // În Lume //  Elena Putregai

Deși Nigeria reprezintă cea mai mare economie a Africii, cei mai mulți oameni de acolo sunt săraci. Statul nu-i ajută aproape cu nimic, iar ei își îndreaptă direcția spre credință. Se cunoaște de câțiva ani despre megabiserica – o construcție uriașă, lungă de 1 kilometru și lată de 500 de metri, care reușește să adăpostească un milion de creștini. Despre asta s-a reamintit într-un reportaj recent la BBC.

Biserica penticostală a Ispășirii se află în Lagos, oraș din Nigeria.

De regulă, la slujbele lunare asistă 100.000 de oameni, însă la marile sărbători religioase, incinta se umple, mai exact vin aproximativ 1 milion de oameni. Cel puțin asta susține Pastorul Segun, care slujește acolo.

Se pare că nu este suficient acest spațiu bisericesc, pentru că se construiește o nouă biserică, de trei ori mai mare.

„După cunoștințele mele, este cea mai mare biserică creștină din lume”, a dezvăluit Păstorul Segun.

Este de menționat că, în Nigeria, sunt peste 80 de milioane de creștini.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate