Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0221%
 • USD
  17.8869
  0.0453%
 • RUB
  0.2454
  0.1222%
 • RON
  4.3249
  0.0301%
 • UAH
  0.6663
  -0.015%

Economistul american care a anticipat criza din 2008: După pandemie vine „mama tuturor crizelor”

07 Iul. 2021, 10:18
 // Categoria: Economie // Autor:  Petru Cosoi
07 Iul. 2021, 10:18 // Economie //  Petru Cosoi

Economistul care a anticipat criza din 2008, Nouriel Roubini, avertizează că după pandemie, vine „mama tuturor crizelor”, economia globală putând suferi o nouă lovitură brutală, provocată de stagnarea creşterii economice şi a majorării preţurilor. Roubini, profesorul de economie de la Facultatea de Business a Universităţii New York poreclit „Dr. Doom” din cauza prognozelor sale sumbre, a scris într-un editorial publicat de The Guardian săptămâna trecută că guvernele şi băncile centrale „creează condiţiile pentru mama tuturor crizelor stagflaţioniste de datorii în următorii câţiva ani”.

Rezerva Federală a Statelor Unite şi Trezoreria americană s-au bazat în ultimul deceniu, la fel ca alte instituţii centrale din întreaga lume, pe politici fiscale şi monetare foarte relaxate pentru a stimula creşterea economică.

Acestea şi-au continuat şi exacerbat strategia respectivă în timpul pandemiei, cheltuind trilioane de dolari sub forma unor cecuri de asistenţă financiară şi achiziţii de obligaţiuni, păstrând de asemenea dobânzile de referinţă aproape de 0.

Aceste eforturi au dus la creşterea suplimentară a preţurilor acţiunilor, locuinţelor şi a altor bunuri şi au încurajat împrumutarea agresivă, afirmă Roubini.

„Întrebarea nu este dacă, ci când”

Economistul scoate în evidenţă entuziasmul cu privire la criptomonede, aşa numitele „acţiuni meme” ca GameStop, companiile de achiziţii cu destinaţie specială (SPAC) şi vânzările cu amănuntul drept dovezi ale unei „exuberanţe iraţionale”. Roubini se aşteaptă ca inflaţia să fie alimentată de cererea imensă şi ca preţurile să crească şi din cauza unor presiuni asupra ofertei precum implementarea unor politici protecţioniste, destrămarea unor lanţuri de distribuţie globale şi atacurilor cibernetice asupra unor elemente cheie de infrastructură.

În plus, guvernele au împrumutat cantităţi enorme de bani pentru a-şi finanţa planurile de relansare economică şi sunt mult mai îndatorate acum decât în urmă cu 50 de ani, afirmă economistul.

Acesta adaugă că guvernele din întreaga lume ar putea avea probleme cu gestionarea datoriilor, salvarea băncilor, companiilor şi acordarea de asistenţă financiară gospodăriilor dacă piaţa se prăbuşeşte şi economia globală intră din nou în recesiune.

Roubini afirmă că băncile centrale se află într-o situaţie imposibilă din această cauză: dacă umblă la planurile de relansare economică riscă un val de falimente însă dacă vor continua pe aceeaşi linie riscă să alimenteze o inflaţie de două cifre.

„Acest dezastru în slow-motion pare inevitabil”, susţine economistul. „Stagflaţia din anii 1970 se va întâlni în curând cu criza datoriilor suverane din perioada de după 2008. Întrebarea nu este dacă, ci când”, afirmă Nouriel Roubini.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 10:45
 // Categoria: Sport // Autor:  Valentina Buză
03 Aug. 2021, 10:45 // Sport //  Valentina Buză

Halterofila moldoveancă Elena Cîlcic a ocupat locul 8 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ea a înregistrat rezultatul 240 kg la general, debutând la o ediție a Jocurilor Olimpice. În context, campioană olimpică în categoria de greutate 87 kg a devenit chinezoaica Zhouyu Wang.

„Am resimțit accidentările mai vechi, iar acest lucru m-a împiedicat să am un rezultat mai bun, în special la stilul smuls. Una peste alta, sunt fericită că am fost aici. Sunt primele mele Jocuri Olimpice și mulțumesc Domnului pentru acest rezultat”, a declarat Elena Cîlcic.

În categoria de greutate 87 kg s-a impus chinezoaica Wang Zhouyu. Ea a adus Chinei a şasea medalie de aur la haltere la JO 2020, cu 120 kg reuşite la stilul smuls şi 150 kg la aruncat. Wang a urcat în categorie de la 76 kg la 87 în 2019, cucerind totuşi aurul la Mondialele din acel an.

Clasamentul final:

 • Wang Zhouyu (China) 270 kg (120+150);
 • Tamara Yajaira Salazar Arce (Ecuador) 263 (113+150);
 • Crismery Dominga Santana Peguero (Republica Dominicană) 256 (116+140);
 • Ankhtsetseg Munkhjantsan (Mongolia) 252 (110+142);
 • Gaelle Nayo Ketchanke (Franţa) 247 (108+139);
 • Martha Ann Rogers (SUA) 246 (108+138);
 • Naryury Alexandra Perez Reveron (Venezuela) 242 (112+130);
 • Elena Cîlcic (Republica Moldova) 240 (105+135).

Potrivit Comitetului Olimpic, ambii halterofili moldoveni Marin Robu și Elena Cîlcic, prezenți la Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au clasat pe locul 8.

Realitatea.md amintește că Jocurile Olimpice 2020 se vor încheia la 8 august, iar transmisiunile sunt asigurate de televiziunea națională și de canalul Eurosport, cu o diferență de fus orar între Japonia și Republica Moldova de 6 ore.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo din acest an, Moldova este reprezentată de 20 de sportivi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate