Curs valutar
  • EUR
    19.1338
    0%
  • USD
    18.1553
    0%
  • RUB
    0.1871
    0%
  • RON
    3.8458
    0%
  • UAH
    0.4916
    0%

Maia Sandu „și-a șters” din nou picioarele de Sergiu Sîrbu. Cum s-a întâmplat totul

13 Apr. 2021, 16:34
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
13 Apr. 2021, 16:34 // Politica //  Realitatea.md

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate și ordinea publică, deputatul grupului „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu nu a fost lăsat, din nou, să intre la ședința Consiliului Suprem de Securitate, care s-a desfășurat la Președinție. Parlamentarul spune că Maia Sandu a invocat faptul că acesta ar avea un presupus conflict de interese legat, de această dată, de piața asigurărilor. Supărat, Sîrbu spune că nu va mai veni la ședințele CSS.

„Am considerat necesar să propun includerea a încă unui subiect pe ordinea de zi, cel privind răpirea judecătorului ucrainean Ceaus, care a provocat un mare scandal, inclusiv la nivel internațional. N-am apucat să particip, însă, la discuții, deoarece președintele Maia Sandu mi-a cerut să părăsesc ședința, invocând același motiv stupid, adică un presupus conflict de interese legat, de această dată, de piața asigurărilor”, a scris Sîrbu pe Facebook.

Parlamentarul spune că i-a oferit o replică șefului statului.

„I-am spus doamnei președinte că nu am niciun conflict de interese și că sunt gata să declar asta pe propria răspundere și sub răspundere penală, dacă este necesar. Am întrebat-o, de asemenea, dacă are vreun act din partea ANI prin care să fie stabilită această neconcordanță. Bineînțeles, așa ceva nu există. I-am transmis doamnei Sandu că înțeleg foarte bine că face acest lucru din răzbunare și din cauza că avem viziuni politice diferite și că, dacă mi-ar fi invocat acest argument ar fi fost mult mai credibilă și poate aș fi fost dispus să-l accept. Dar faptul că invocă inepții și recurge la tertipuri juridice nu-i face față poziției în care se află.”
Sîrbu spune că a plecat de la Președinție, iar în semn de protest, nu va mai participa la viitoarele ședințe ale CSS.
„În primul rând, acestea nu sunt altceva decât o farsă de doi bani, iar deciziile care se iau nu valorează nici cât o ceapă degerată și nu au nimic în comun cu rolul și menirea acestei instituții. Apropo de cazul Ceaus. Dacă vreți să știți ce s-a decis vă spun: Maia Sandu a spus că, la finalul ședinței CSS, va fi audiat doar cineva de la Ministerul de Interne. De râs, dacă n-ar fi de plâns. Concluziile le faceți singuri”, a conchis deputatul.

Realitatea Live

30 Sept. 2023, 15:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Sept. 2023, 15:54 // Societate //  Realitatea.md

Feteasca Neagră este unul dintre cele patru soiuri de struguri autohtoni din care se produc vinuri cu acelaşi nume – Fetească Neagră. Plantaţiile de viţă-de-vie din Republica Moldova, acoperite cu acest soi de struguri, se întind pe 388 de hectare, preponderent în UTA Găgăuzia.

“Este un soi autohton, aflat de multă vreme în cultură pe suprafețe însemnate în partea de Sud a Moldovei și în zona de Est a Munteniei. În zilele noastre se cultivă în toată țara, cât și în afara granițelor țării”, spune într-un interviu pentru Realitatea.md, Gheorghe Nicolaescu, doctor în viticultură, conferenţiar universitar, Departamentul Horticultură, Universitatea Tehnică din Moldova.

Feteasca Neagră mai este cunoscută în popor ca Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră sau Coada Rândunicii. Deşi strugurii sunt de un violaceu închis, din ei se produc nu doar vinuri roşii.

“Se pot obține atât rose-uri deosebite, cât și vinuri roșii ce pot fi învechite în butoaie sau baricuri din lemn de stejar de calitate și ulterior în sticlă, rezultând vinuri de mare marcă. În funcție de tehnicile de vinificație, se pot obține vinuri cu arome variate și cu structură de taninuri fine, aciditate bună, corp mediu spre plin și un nivel de alcool mediu spre mare”, susţine Gheorghe Nicolaescu.

Amatorii de vinuri roşii trebuie să ştie că Feteasca Neagră este un soi în care predomină fructele, precum murele, prunele şi vişinele negre, iar din condimente se evidenţiază scorțișoara, vanilia, piperul și ienibaharul. La vinurile mai vechi, putem simţi mirosul de coajă prăjită de pâine și piele.

Iar gurmanzii e important să le combine corect. Pentru o Fetească Neagră de soi sau una cupajată, este cea mai indicată carnea roşie. Optaţi pentru vită sau miel la grătar sau puteţi savura un pahar de Păsărească Neagră şi dacă aveţi pe masă un gulaş de mistreţ sau piept de raţă. Să aveţi poftă bună şi în pahar vinuri din soiuri autohtone!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală