Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Mâine va fi marcată Ziua Mondială Olimpică

22 Iun. 2021, 05:30
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 05:30 // Sport //  Cristina Vlah

Anual, la data de 23 iunie întreaga lume sărbătoreşte Ziua Olimpică, care marchează naşterea Mișcării Olimpice Moderne.

În acest sens, la Chișinău va avea loc o prezentare oficială a echipamentului sportiv și a ținutelor oficiale, în care vor defila sportivii noștri la ceremoniile de deschidere și închidere ale Jocurilor Olimpice.

Evenimentul va avea loc pe data de 23 iunie 2021 în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” lângă havuzul din apropierea str. 31 August, la orele 17:40.

Jurnaliștii posturilor de televiziune vor paticipa în calitate de modele în cadrul prezentării ținutelor oficiale și a echipamentului sportiv al Echipei Olimpice a Republicii Moldova.

Ziua Olimpică devine un moment propice pentru a sensibiliza națiunea asupra Jocurilor Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura în perioada 23 iulie – 8 august 2021, pentru a promova imaginea Echipei Olimpice şi a determina întreaga societate să o susţină!

Este important de subliniat, că Ziua Olimpică este unul din puținele evenimente care se organizează concomitent în peste 200 de țări ale lumii.

CNOS adresează sincere mulțumiri sportivilor, antrenorilor, administratorilor de federații și cluburi, arbitrilor, partenerilor, medicilor sportivi pentru dedicație și profesionalism.

O coincidență frumoasă este faptul că pe data de 23 iunie vom marca și 30 de zile pănă la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 12:04
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 12:04 // Life //  Mădălina Sorokovsky

O israeliană pe numele Goet Harel Segal a donat un rinichi unui băiat de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeia s-a adresat centrului donatorilor fără să știe cine va deveni în cele din urmă beneficiarul. S-a dovedit a fi un copil din Palestina, iar acest lucru a provocat condamnări și neînțelegeri din partea familiei sale. În ciuda tuturor, femeia, cu riscul de a fi respinsă de rude, i-a salvat viața băiatului.

Donarea rinichilor nu este o practică neobișnuită în Israel. 60 la sută din familii au fost de acord să doneze organele rudelor decedate. Există, de asemenea, donatori sănătoși, care sunt gata să doneze un rinichi sau o parte a ficatului și nu numai pentru rudele lor.

Trei transplanturi de rinichi au fost efectuate recent în Israel și EAU, datorită „schimbului de rinichi” dintre cele două țări. Organele potrivite au fost găsite în altă țară și au salvat vieți.

Cu toate acestea, povestea lui Goet Segal a lui Haaretz este diferită. Rinichiul ei se potrivea unui băiat palestinian de 3 ani din Fâșia Gaza. Femeile native erau împotrivă, deoarece unele dintre rudele familiei au murit din mâinile teroriștilor, dar profesoara de grădiniță din nord a decis altfel. Și chiar i-a scris o scrisoare băiatului: 

„Nu mă cunoști, dar în curând vom fi foarte apropiați, deoarece rinichiul meu va fi în corpul tău. Sper din toată inima că această operațiune va fi încununată cu succes și că vei trăi o viață lungă, sănătoasă și plină de sens”, menționează Goet. 

Bunicul, în onoarea căruia Goet Segal a făcut acest pas, i-a spus întotdeauna că trebuie să trăiască cu sens și să respecte tradiția evreiască, în care nu există o datorie mai mare decât salvarea unei vieți.

Femeia speră că actul ei va deveni un exemplu de binefăcător în perioade de nesfârșite conflicte militare.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate