Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

VIDEO, FOTO AUR, pus pe provocări, dar „trași în țeapă” de separatiștii

21 Iun. 2021, 16:58
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
21 Iun. 2021, 16:58 // Politica //  Realitatea.md

După provocările din Chișinău și în teritoriu pe la porțile unor politicieni, Alianța pentru Unirea Românilor au decis că trebuie să ajungă și în regiunea separatistă. Astfel, AUR s-a pornit astăzi în Transnistria, însă ghinion, au fost stopați la așa-numitul punct de control.

Potrivit reprezentanților formațiunii, aceștia și-ar fi dorit să facă campanie electorală conform legii, însă așa-numiții grăniceri au instalat o bandă cu țepi în fața autocarului.

„Militarii regimului separatist au pus în fața autocarului AUR o bandă cu țepi de metal pentru a ne tăia roțile în cazul în care avansăm spre Râbnița, pentru a discuta cu oamenii și a face campanie electorală. Nu ni se permite trecerea mai departe. Este o încălcare a legislației electorale. În acest sens, cerem CEC, observatorilor internaționali, Guvernului, Parlamentului si Președinției sa ia atitudine”, a declarat candidatul AUR, Dorin Chirtoacă.

AUR susține că deși au fost deschise 41 de secții de vot pentru alegătorii din regiunea transnistreană, aceștia nu pot afla informații despre programul electoral al partidelor politice și sunt, de fapt, ostatici ai unui regim barbar și separatist.

 

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid