Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

Majoritatea parlamentară a PAS a respins din nou proiectul Partidului „ȘOR” privind compensarea facturilor pentru gaze

28 Oct. 2021, 15:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
28 Oct. 2021, 15:20 // Politica //  Petru Cosoi

Proiectul de lege elaborat de fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR”, prin care se solicită compensarea integrală a diferenței de tarif pentru gazele naturale și energia termică, utilizate de către toți consumatorii casnici, a fost respins din nou de majoritatea parlamentară a PAS. Proiectul de lege nu a fost inclus nici astăzi pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, a accentuat necesitatea aprobării de urgență a proiectului de lege privind compensarea facturilor pentru gazele naturale, în contextul crizei energetice în care se află țara noastră și a creșterii semnificative a prețului pentru gazele naturale.

„Securitatea energetică a țării este în pericol. Actuala criză a gazelor naturale îi afectează și pe cetățeni. Parlamentul este organul reprezentativ suprem și autoritatea legislativă a statului, care are rolul de a stabili asigurarea socială a cetățenilor, astfel încât oamenii să aibă parte de un nivel de trai decent, care să le asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi familiei lui. Așa cum prevede Regulamentul Parlamentului, fracțiunea Partidului „ȘOR” solicită includerea pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a proiectului de lege privind compensarea integrală a tarifelor pentru gazele naturale și a energiei termice pentru toți consumatorii casnici”, a declarat deputatul Reghina Apostolova.

Este pentru a doua oară când deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” solicită includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind compensarea integrală a diferenței de tarif pentru gazele naturale și energia termică, utilizate de către toți consumatorii casnici. În pofida insistențelor, majoritatea parlamentară a PAS refuză acest lucru și invocă diverse motive. La ședința de săptămâna trecută, vicepreşedintele Parlamentului, Mihail Popșoi, a invocat faptul că proiectul de lege nu a fost inclus în procedurile legislative. Asta deși reprezentanții Partidului „ȘOR” au cerut de mai multe ori ca inițiativa să parcurgă cât mai curând toate procedurile legislative.

„Pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de astăzi au fost incluse proiecte care fost înregistrate cu puțin timp în urmă, mai exact în 25, 26, 27 octombrie. Asta vorbește despre buna organizare a activității Parlamentului. De asemenea, asta înseamnă că și proiectul nostru de lege poate fi supus votului și aprobat cât mai curând”, a adăugat deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova.

Propunerea fracțiunii Partidului „ȘOR” a acumulat doar 24 de voturi, insuficiente pentru ca inițiativa să fie inclusă pe ordinea de zi a ședinței legislativului.

Reamintim faptul că proiectul de lege elaborat de fracțiunea Partidului „ȘOR”, care a fost înregistrat în Parlament, prevede compensarea integrală a diferenței de tarif pentru gazele naturale și energia termică, utilizate de către toți consumatorii casnici. Deputații Partidului „ȘOR” au  accentuat că de compensații pentru gazele naturale și energia termică trebuie să beneficieze toți consumatorii casnici, indiferent de statutul social, și nu doar anumite pături sociale, mai exact, persoanele vulnerabile, așa cum a anunțat premierul Natalia Gavrilița. În caz contrar, țara și cetățenii vor fi aduși la colaps.

Mai mult, fracțiunea Partidului „ȘOR” a solicitat audierea în legislativ a prim-ministrului Natalia Gavrilița, pe subiectul alimentării cu gaze naturale, dar majoritatea parlamentară a PAS a respins și această  solicitare a formațiunii „ȘOR”.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 10:07
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2021, 10:07 // Actualitate //  Realitatea.md

Deși oficial subiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de marți, 30 noiembrie curent, membrii au discutat despre o nouă sesizare a procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la suspendarea din funcție a unui judecător. Fiindcă discuțiile au avut loc cu ușile închise, deocamdată nu se cunoaște exact care este numele acestui judecător. Spre exemplu, potrivit unor surse ale ZdG.md, procurorul general interimar a cerut suspendarea din funcție a judecătorului Alexandru Gheorghieș cercetat pentru îmbogățire ilicită.

În urma deliberărilor, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a anunțat: „plenul Consiliului hotărăște: se admite sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind suspendarea din funcție a unui judecător”. Imediat după pronunțarea acestei hotărâri Dumitru Robu a ieșit din sală cu cuvintele: „Mulțumesc”.

Amintim că, cu o zi înainte, CSM s-a mai întrunit într-o ședință. În cadrul acesteia, Dumitru Robu avuse o sesizare pentru eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința unui judecător. CSM a amânat subiectul.

Cât despre Alexandru Gheorghieș, ex-președintele Curții de Apel Bălți, amintim că, pe data de 18 noiembrie curent, a fost plasat în arest preventiv, împreună cu un complice pe nume Ghenadie Sîrbu. Procuratura Anticorupție (PA), în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au efectuat șapte percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat acesta. Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații, printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.

În urma operațiunii, au fost ridicate mijloace bănești în valută străină, cum ar fi dolari, euro, hrivna ucraineană, roni și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.

Sursa citată a constatat că dosarul penal are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală