În luna iunie 2022, am asistat la începutul unui fenomen mai rar întâlnit în economia moldovenească – populația a consumat mai puțin decât anul trecut, dar a cheltuit mai mulți bani. Constatările se regăsesc în analiza economistului Veaceslav Ioniță ”O nouă fațetă a crizei: cheltuielile populației cresc, iar consumul real scade”.
Astfel, în iunie cetățenii Republicii Moldova au plătit pentru bunurile procurate din rețele de comerț 8 miliarde lei sau cu 25% mai mult decât anul trecut, însă au venit acasă cu mai puține produse – în scădere cu 4,1%.
Potrivit expertului, la începutul verii cheltuielile moldovenilor au crescut cu 25%, iar veniturile au înregistrat o creștere sub 15%. Diferența a fost acoperită din economiile oamenilor, împrumuturile luate și de banii trimiși de rude de peste hotare.
”Urmează lunile de iarnă, când cheltuielile pentru resursele energetice vor fi estimativ 16-20 miliarde lei, în loc de 3,5-4,5 miliarde lei pe sezon, cum a fost în ultimii 10 ani. Astfel populația va trebui să-și reducă alte cheltuieli pentru a procura gaz, lemne, cărbune și să plătească pentru agentul termic. Aceasta înseamnă că populația va direcționa pentru căldură pe timp de iarnă circa 15 miliarde lei în plus, care în loc să fie taxați obișnuit cu 20% TVA, vor fi taxați cu doar 8% TVA. Ratările bugetului de stat de la scumpirea resurselor energetice doar din TVA pentru sezonul 2022/23 se vor ridica la cel puțin 1,5 miliarde lei”, mai spune Ioniță.
Veaceslav Ioniță precizează că Moldova intră într-un cerc vicios:
1) populația este nevoită să se împrumute, pentru a-și menține consumul, dar oricum consumul este mai mic decât anul trecut
2) trecerea la produsele de prima necesitate, înseamnă plăți reduse de TVA și risc sporit de încasări sub nivelul planificat din TVA la bugetul de stat
3) riscurile veniturilor mai mici și deficitul de 20 miliarde lei a bugetului limitează capacitatea de intervenție a Guvernului.
”Unica soluție viabilă pentru 2022 este creșterea volumului de granturi obținute și majorarea substanțială a împrumuturilor externe, în condiția când Guvernul s-a dezis de împrumuturile interne”, mai spune expertul.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!