Concediile pentru îngrijirea copiilor sunt „atipic de lungi”. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale în cadrul unei emisiuni la radio Sputnik. Spătari a spus că achitarea din bugetul de stat a indemnizațiilor pentru perioada concediului de maternitate nu este sustenabilă.
„Republica Moldova deține recordul la cele mai lungi concedii de îngrijire a copilului. Noi cunoaștem că avem o problemă, dar nu umblăm la problemă, ci băgăm o măsură care să compenseze acea problemă. În timp asta afectează negativ și femeile, pentru că o femei care îngrijește de un copil 3 ani, mai stă acasă mai face un copil mai stă acasă 2 ani cu al doilea copil, ea este 5 ani în afara activității. Sunt multe mame care beneficiază și de indemnizația pentru îngrijirea copilului dar și muncesc, pentru că legea nu interzice. Înainte era interzis, acum se permite.
Cunosc cazuri în care o doamnă a beneficiat de acest indemnizații timp de 10 ani și nu a muncit și nu cred că este un lucru sustenabil, nici din punct de vedere economic. Noi ca economie, ca țară, trebuie să plătim aceste indemnizații. Ele sunt necesare atâta timp cât nu avem soluții alternative.”, a declarat ministrul Muncii.
Potrivit informației de pe siteul Casei Naționale de Asigurări Sociale, îndemnizația lunară pentru creșterea copilului se acordă persoanelor asigurate, care au un stagiu total de cotizare de cel puțin trei ani sau de cel puțin nouă luni, realizat în ultimele 24 de luni premergătoare datei nașterii copilului, sau cele care se află în concediu pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani.
De indemnizație mai poate beneficia tatăl, bunelul, bunica sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, dacă îndeplinesc condiţiile de realizare a stagiului necesar de cotizare şi se află în concediu pentru îngrijirea copilului.