Scabia, în termeni populari râia, o afecțiune provocată de acarieni aproape invizibili cu ochiul liber, îi alarmează pe medicii din Marea Britanie care au constatat o dublare a numărului de cazuri în luna noiembrie a anul 2023. Aceștia se tem anul 2024 va duce o nouă creștere a cazurilor.
În timp ce anul precedent a fost marcat de invazia de căpușe de pat, se pare că 2024 aduce în prim-plan o nouă amenințare – scabia care provoacă o erupție cutanată, adesea diagnosticată greșit și tratată incorect.
Scabia a înregistrat o creștere semnificativă în Marea Britanie începând din iulie, în contextul unei penurii de opțiuni de tratament datorată războiului dintre Rusia și Ucraina, arată Metro.
Rata cazurilor a fost dublă față de media sezonieră în noiembrie, cu aproape trei cazuri la 100.000 de persoane. Potrivit Colegiului Regal al Medicilor Generaliști, în 2018-19 erau înregistrate 1,4 cazuri la 100.000 de persoane.
Ce cauzează scabia
Randall Higgins, farmacist și specialist în îngrijirea pielii, explică faptul că scabia este o afecțiune a pielii declanșată de acarieni minusculi care sapă și depun ouă sub piele. Acești acarieni, cunoscuți sub numele de Sarcoptes scabiei, fac parte din familia arahnidelor și preferă să se hrănească de la animale precum câinii sau oile. Cu o lungime de doar 0,4 milimetri, acești acarieni sunt aproape invizibili cu ochiul liber.
Care sunt simptomele scabiei
Simptomele nu sunt cauzate de deplasarea acarienilor, cu toate că doar gândul la râie îți provoacă mâncărimi. Pielea reacționează alergic la ouăle și fecalele depuse de acarieni în timp ce aceștia sapă sub piele. Acestea pot provoca o erupție cutanată cu mâncărimi îngrozitoare care apare după câteva săptămâni.
Zonele roșii pot evolua în impetigo, o boală bacteriană a pielii cu leziuni purulente, iar mâncărimea nocturnă este obișnuită. Locurile în care apar aceste erupții variază în funcție de vârstă.
Ce este „scabia crustoasă”
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot dezvolta scabie crustoasă, denumită anterior scabie norvegiană. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar al unei persoane nu poate ține pasul cu numărul mare de acarieni care au infestat corpul. În cazurile tipice de scabie, o persoană poate găzdui câteva zeci de acarieni, în timp ce în cazurile de scabie crustoasă, aceștia pot ajunge la sute sau chiar milioane.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Cum se transmite scabia
Acarianul microscopic este de obicei transmis prin contact direct și prelungit piele-pe-piele, precum în timpul actului sexual sau atunci când locuiți cu cineva. De asemenea, se poate transmite prin intermediul hainelor, lenjeriei de pat sau prosoapelor contaminate utilizate de o persoană infestată.
Scabia afectează doar anumite persoane?
Dr. Tess McPherson, de la Asociația Britanică a Dermatologilor, subliniază că oricine poate contracta scabia și că aceasta nu este cauzată de lipsa de igienă. Există o stigmatizare în jurul scabiei, ceea ce poate duce la faptul că oamenii nu își informează contactele sau nu caută ajutor. Există o îngrijorare semnificativă că scabia se poate răspândi în rândul persoanelor în vârstă din comunitățile de pensionari, căminele de bătrâni și facilitățile de îngrijire extinsă.
Cum știu cu certitudine că am scabie
Deși scabia poate părea similară altor boli de piele, cum ar fi eczema, semnul caracteristic este prezența unuia sau mai multor tunele în piele care arată ca niște umflături sau linii ridicate. Diagnosticarea scabiei este simplă, deoarece medicii pot lua o scobitură dintr-o leziune și o pot examina sub microscop pentru a verifica prezența acarienilor, ouălor sau fecalelor.
Cum scapi de râie
Higgins subliniază că scabia este tratabilă și recomandă ca oricine este afectat de mâncărimi să consulte imediat un medic de familie. Substanțe chimice naturale din plante, precum permetrinul și malationul, sunt cele două medicamente principale utilizate pentru tratarea scabiei, însă războiul dintre Rusia și Ucraina a cauzat o penurie a ambelor elemente.
Cremele cu permetrin sunt aplicate pe întreg corpul, inclusiv în zona inghinală și între degetele de la mâini și de la picioare. Cremele anti-mâncărime, cum ar fi loțiunea cu calamină și antihistaminicele, pot alina simptomele pe măsură ce pielea se vindecă în două până la patru săptămâni după tratament.
Pentru cei care suferă de forma crustoasă, medicul poate prescrie medicamentul oral ivermectin, cu o a doua doză administrată aproximativ două săptămâni mai târziu. Atât Higgins, cât și Dr. McPherson sunt de acord că, pentru a se asigura că toți acarienii au dispărut definitiv, toată lumea, de la membrii aceleiași gospodării și partenerii sexuali până la rezidenții și lucrătorii din căminele de bătrâni, trebuie să fie tratați.
Scabia poate părea o afecțiune înfricoșătoare, cauzată de ceva ce îți face pielea să se miște literalmente. Cu toate acestea, soluția, conform lui Higgins, este destul de simplă: „A fi diagnosticat și tratat corespunzător pentru scabie ajută rapid la rezolvarea simptomelor și previne răspândirea.”