Curs valutar
 • EUR
  20.7694
  0%
 • USD
  17.6521
  0%
 • RUB
  0.2435
  0%
 • RON
  4.1969
  0%
 • UAH
  0.6611
  0%

Marea Britanie se pregătește de înmormântarea Prințului Philip. Cineva va lipsi de la ceremonie!

17 Apr. 2021, 09:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
17 Apr. 2021, 09:40 // Actualitate //  Elena Putregai

Prințul Philip, răposatul soț al reginei britanice Elisabeta a II-a, este înmormântat sâmbătă, 17 aprilie, în cadrul unei ceremonii de adio intime la care vor participa doar 30 de persoane, inclusiv membri ai familiei regale. Cunoscut și sub numele de ducele de Edinburgh, a murit la vârsta de 99 de ani, pe 9 aprilie, în castelul Windsor. El a fost cel mai longeviv soț al națiunii – soț al unui monarh domnitor. A fost căsătorit cu regina timp de 73 de ani.

 • Moartea sa a lăsat un „gol imens” în viața „stoică” a reginei, a spus fiul lor, Prințul Andrew.

Slujba de înmormântare va fi un eveniment liniștit organizat în conformitate cu standardele regale. Va avea loc la Capela Sf. Gheorghe, care se află în incinta Castelului Windsor, la ora 15:00 (ora Republicii Moldova 17:00).

Vor participa membri înalți ai familiei regale, rude și prieteni apropiați ai ducelui, printre care Bernhard, prințul ereditar de Baden, Penny Brabourne, contesa Mountbatten din Birmania și prințul Donatus, Landgrave de Hesse.

Dar, în timp ce ceremonia este limitată la 30 de persoane în interior, în conformitate cu restricțiile actuale ale Angliei privind coronavirusul, peste 700 de militari vor oferi sprijin ceremonial afară, în amintirea carierei militare a Prințului Philip. Asta înseamnă că vor fi prezenți și membrii Marinei Regale, Royal Marines, Armatei Britanice și Royal Air Force.

Philip a menținut legături strânse cu comunitatea militară de-a lungul vieții sale după ce și-a încheiat serviciul naval în 1953, inclusiv ocupând funcția de căpitan general al Marinei Regale.

Prințul Philip, Ducele de Edinburgh, purtând forma sa militară. Circa anul 1990 (Fotografie realizată de Terry O’Neill/Getty Images)

 • Ceremonia funerară

Sicriul ducelui va avea steagul său personal și sabia, boneta navală și o coroană de flori așezate deasupra. Va fi dus la capelă de la Castelul Windsor într-un marș condus de Garda Grenadierilor.

Simboluri

La dorința ducelui, sicriul va fi transportat de un Land Rover modificat, la care a ajutat la design.

Vehiculul va fi urmat pe jos de membrii seniori ai familiei, în special de copiii: Prințul Charles, Prințesa Anne, Prințul Andrew, Prințul Edward și nepoții prințul William și prințul Harry. Toți vor fi îmbrăcați în haine civile.

Unii dintre cei mai apropiați asistenți ai ducelui, secretarul său și ofițerul de protecție, vor merge, de asemenea, în cortegiu.

Traseul

Restul congregației: Camilla, ducesa de Cornwall; Catherine, ducesa de Cambridge; Prințesa Beatrice; Prințesa Eugenie și alți membri ai familiei vor ajunge la capelă cu mașina.

Soția prințului Harry – Meghan, ducesa de Sussex, care este însărcinată cu cel de-al doilea copil al cuplului, nu va fi prezentă, după ce medicul ei a sfătuit-o să se abțină de la călătorii.

Regina va ajunge la capelă separat, însoțită de o doamnă de onoare.

 • O viață în serviciu

Focuri de armă vor fi trase la intervale de un minut, iar clopotul Turnului Curfew se va opri înainte de slujba de înmormântare pentru un minut național de reculegere.

În interiorul capelei, toți membrii congregației vor avea fața acoperită, respectând regulile împotriva răspândirii noului virus.

Ducele s-a implicat la planificarea propriei ceremonii funerare, cum ar fi la selectarea muzicii, pentru a se asigura că ceremonia va reflecta afilierea sa militară și interesele personale.

Slujba va fi condusă de decanul de la Windsor, reverendul de dreapta David Conner și arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby. Se preconizează să dureze 50 de minute.

Un cor format din patru persoane, însoțit de orgă, va cânta piese selectate de duce, inclusiv „Jubilate in C” a lui Benjamin Britten, piesă pe care a comandat-o pentru corul Capelei St George. În conformitate cu restricțiile coronavirusului, congregația nu va cânta împreună cu corul.

Corul va cânta, de asemenea, o adaptare a Psalmului 104, pe care ducele a cerut-o să fie interpretată de William Lovelady. Piesa a fost cântată la un concert de marcare a 75 de ani ai Prințului Philip.

Decanul va da apoi elogiul, iar sicriul ducelui va fi coborât în Seiful Regal, unde alți membri răposați ai familiei regale au fost lăsați să se odihnească. Bolta, așezată sub capelă, a fost construită de George al III-lea, îngropat și el în interior.

Seiful nu va fi ultimul loc de odihnă al lui Philip. Când va muri regina, va fi transferat la capela memorială a regelui George al VI-lea pentru a fi lângă ea.

La cererea ducelui, sfârșitul slujbei de înmormântare va fi marcat de Clarionii Marinilor Regali- un anunț care ar fi făcut în mod tradițional pe o navă de război navală pentru a semnifica că toți ar trebui să meargă la stațiile de luptă.

Arhiepiscopul de Canterbury va pronunța apoi Binecuvântarea. Ceremonia se va încheia cu imnul național.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:18
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Sept. 2021, 15:18 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Deceniul trecut a oferit unele dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei. De la efecte speciale spectaculoase, ce nu ar fi fost posibile în urmă cu trei sau patru decenii, la continuări care au reușit să depășească și distincțiile filmelor originale, Screen Rant a realizat o listă cu cele mai bune filme din ultimii zece ani.

Pe listă se află pelicule lansate deceniul trecut, ce au reușit să impresioneze și criticii și publicul.

Dincolo de sutele de milioane de dolari generate la box office și de nenumăratele premii câștigate, aceste filme au reușit să aibă un impact semnificativ asupra media internaționale și publicului global.

Care sunt cele mai bune filme din ultimii zece ani

Printre cele mai bune filme din ultimii zece ani se numără pelicule ce au primit Premii Oscar și au generat încasări uriașe la box office.

Iată top 5 cele mai bune filme din ultimii zece ani, potrivit Screen Rant:

Mad Max: Fury Road (2015)

Pelicula e o continuare a seriei originale din anii 1980, Mad Max. Filmul Fury Road, lansat în anul 2015, a avut același regizor, George Miller, ce a explorat din nou universul haotic, plin de acțiunea al seriei Mad Max.

De această dată, personajul principal, Max, a fost interpretat de Tom Hardy (rolul i-a aparținut lui Mel Gibson în seria originală). Alături de el a jucat și Charlize Theron, într-unul dintre cele mai apreciate roluri din cariera ei, Imperator Furiosa.

Gravity (2013)

Cu Sandra Bullock și George Clooney în rolurile principale, Gravity e un film ce a impresionat cu efectele vizuale, dar și cu povestea.

Regizat de Alfonso Cuaron, filmul prezintă povestea lui Ryan Stone (Bullock). Ea e separată de comandantul echipei sale în timpul primei sale călătorii în spațiu.

Gravity oferă momente tensionate și memorabile pe toată durata peliculei. Bullock și Clooney au primit numeroase laude despre rolurile lor.

Blue Valentine (2010)

Blue Valentine a fost apreciat pentru realismul neînduplecat pe care îl aduce pe marele ecran. Cu Ryan Gosling în rolul principal, pelicula prezintă povestea unui cuplu căsătorit, din momentul în care au început relația amoroasă până în punctul în care li se destramă căsnicia.

Alături de Ryan Gosling joacă Michelle Williams, ce a primit și o nominalizare la Premiile Oscar pentru rol, în categoria Cea mai bună actriță în rol principal. Blue Valentine e considerat unul dintre cele mai bune filme din ultimii zece ani.

The Wolf Of Wall Street (2013)

The Wolf Of Wall Street e unul dintre cele mai cunoscute pelicule din deceniul trecut. Cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, filmul a fost regizat de legendarul Martin Scorsese.

Pelicula a reprezentat și rampa de lansare la Hollywood a actriței Margot Robbie, ce a devenit cunoscută în întreaga lume.

Filmul prezintă povestea reală a lui Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) și cum a reușit să devină bogat prin metode corupte.

Inception (2010)

Inception e un alt film cu renumitul actor Leonardo DiCaprio într-un rol important. Lansată în anul 2010, pelicula a fost regizată de Christopher Nolan și a câștigat rapid aprecierea criticilor și publicului.

Inception prezintă povestea unor hoți ce activează în vis și include concepte inedite, ce pot fi apreciate și de către publicul larg, doar câteva dintre numeroasele motive pentru care e considerat unul dintre cele mai bune filme din ultimii zece ani.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române