Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Marea Britanie se pregătește de înmormântarea Prințului Philip. Cineva va lipsi de la ceremonie!

17 Apr. 2021, 09:40
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Elena Putregai
17 Apr. 2021, 09:40 // Actualitate //  Elena Putregai

Prințul Philip, răposatul soț al reginei britanice Elisabeta a II-a, este înmormântat sâmbătă, 17 aprilie, în cadrul unei ceremonii de adio intime la care vor participa doar 30 de persoane, inclusiv membri ai familiei regale. Cunoscut și sub numele de ducele de Edinburgh, a murit la vârsta de 99 de ani, pe 9 aprilie, în castelul Windsor. El a fost cel mai longeviv soț al națiunii – soț al unui monarh domnitor. A fost căsătorit cu regina timp de 73 de ani.

 • Moartea sa a lăsat un „gol imens” în viața „stoică” a reginei, a spus fiul lor, Prințul Andrew.

Slujba de înmormântare va fi un eveniment liniștit organizat în conformitate cu standardele regale. Va avea loc la Capela Sf. Gheorghe, care se află în incinta Castelului Windsor, la ora 15:00 (ora Republicii Moldova 17:00).

Vor participa membri înalți ai familiei regale, rude și prieteni apropiați ai ducelui, printre care Bernhard, prințul ereditar de Baden, Penny Brabourne, contesa Mountbatten din Birmania și prințul Donatus, Landgrave de Hesse.

Dar, în timp ce ceremonia este limitată la 30 de persoane în interior, în conformitate cu restricțiile actuale ale Angliei privind coronavirusul, peste 700 de militari vor oferi sprijin ceremonial afară, în amintirea carierei militare a Prințului Philip. Asta înseamnă că vor fi prezenți și membrii Marinei Regale, Royal Marines, Armatei Britanice și Royal Air Force.

Philip a menținut legături strânse cu comunitatea militară de-a lungul vieții sale după ce și-a încheiat serviciul naval în 1953, inclusiv ocupând funcția de căpitan general al Marinei Regale.

Prințul Philip, Ducele de Edinburgh, purtând forma sa militară. Circa anul 1990 (Fotografie realizată de Terry O’Neill/Getty Images)

 • Ceremonia funerară

Sicriul ducelui va avea steagul său personal și sabia, boneta navală și o coroană de flori așezate deasupra. Va fi dus la capelă de la Castelul Windsor într-un marș condus de Garda Grenadierilor.

Simboluri

La dorința ducelui, sicriul va fi transportat de un Land Rover modificat, la care a ajutat la design.

Vehiculul va fi urmat pe jos de membrii seniori ai familiei, în special de copiii: Prințul Charles, Prințesa Anne, Prințul Andrew, Prințul Edward și nepoții prințul William și prințul Harry. Toți vor fi îmbrăcați în haine civile.

Unii dintre cei mai apropiați asistenți ai ducelui, secretarul său și ofițerul de protecție, vor merge, de asemenea, în cortegiu.

Traseul

Restul congregației: Camilla, ducesa de Cornwall; Catherine, ducesa de Cambridge; Prințesa Beatrice; Prințesa Eugenie și alți membri ai familiei vor ajunge la capelă cu mașina.

Soția prințului Harry – Meghan, ducesa de Sussex, care este însărcinată cu cel de-al doilea copil al cuplului, nu va fi prezentă, după ce medicul ei a sfătuit-o să se abțină de la călătorii.

Regina va ajunge la capelă separat, însoțită de o doamnă de onoare.

 • O viață în serviciu

Focuri de armă vor fi trase la intervale de un minut, iar clopotul Turnului Curfew se va opri înainte de slujba de înmormântare pentru un minut național de reculegere.

În interiorul capelei, toți membrii congregației vor avea fața acoperită, respectând regulile împotriva răspândirii noului virus.

Ducele s-a implicat la planificarea propriei ceremonii funerare, cum ar fi la selectarea muzicii, pentru a se asigura că ceremonia va reflecta afilierea sa militară și interesele personale.

Slujba va fi condusă de decanul de la Windsor, reverendul de dreapta David Conner și arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby. Se preconizează să dureze 50 de minute.

Un cor format din patru persoane, însoțit de orgă, va cânta piese selectate de duce, inclusiv „Jubilate in C” a lui Benjamin Britten, piesă pe care a comandat-o pentru corul Capelei St George. În conformitate cu restricțiile coronavirusului, congregația nu va cânta împreună cu corul.

Corul va cânta, de asemenea, o adaptare a Psalmului 104, pe care ducele a cerut-o să fie interpretată de William Lovelady. Piesa a fost cântată la un concert de marcare a 75 de ani ai Prințului Philip.

Decanul va da apoi elogiul, iar sicriul ducelui va fi coborât în Seiful Regal, unde alți membri răposați ai familiei regale au fost lăsați să se odihnească. Bolta, așezată sub capelă, a fost construită de George al III-lea, îngropat și el în interior.

Seiful nu va fi ultimul loc de odihnă al lui Philip. Când va muri regina, va fi transferat la capela memorială a regelui George al VI-lea pentru a fi lângă ea.

La cererea ducelui, sfârșitul slujbei de înmormântare va fi marcat de Clarionii Marinilor Regali- un anunț care ar fi făcut în mod tradițional pe o navă de război navală pentru a semnifica că toți ar trebui să meargă la stațiile de luptă.

Arhiepiscopul de Canterbury va pronunța apoi Binecuvântarea. Ceremonia se va încheia cu imnul național.

Realitatea Live

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
15 Mai 2021, 15:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 15:20 // În Lume //  Elena Putregai

Ambasada Moldovei la Tel Aviv ar putea organiza curse de repatriere pentru moldovenii din Fâşia Gaza. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul ţării noastre în Israel, Gabriela Moraru, în cadrul emisiunii News Week de la Publika TV.

„Dacă va fi nevoie de organizarea unui charter, a unei rute de evacuare, noi vom fi în legătură cu autorităţile competente din Republica Moldova şi din statul Israel care ne vor ajuta să organizăm aceste rute. Deocamdată, astfel de solicitări nu există”, a declarat ambasadoarea Moldovei în Israel, Gabriela Moraru.

De când a început conflictul din Israel, au fost operate două zboruri din şi spre Moldova. Ultimul avion a plecat de la Chişinău spre Tel Aviv fără pasageri şi s-a întors plin cu moldoveni care au preferat să revină acasă.

Potrivit ambasadorului Moldovei în Israel, până acum, niciun concetățean nu a fost rănit în timpul bombardamentelor.

Totuşi, moldovenii sunt îndemnaţi să rămână vigilenţi, să evite complet locurile aglomerate şi să se informeze despre cel mai apropiat adăpost în cazul unui atac cu rachete.

Potrivit datelor oficiale, în Israel locuiesc în jur de 16 mii de moldoveni.

Date despre numărul acestora din Fâşia Gaza nu există.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso