Curs valutar
 • EUR
  21.1905
  -0.1326%
 • USD
  17.9528
  -0.2557%
 • RUB
  0.2444
  0.1227%
 • RON
  4.3072
  -0.137%
 • UAH
  0.6682
  -0.1946%

Ne-am trezit cu soare! Cum va fi vremea pe parcursul weekend-ului

17 Apr. 2021, 08:31
 // Categoria: Meteo // Autor:  Elena Putregai
17 Apr. 2021, 08:31 // Meteo //  Elena Putregai

În dimineața de sâmbătă, 17 aprilie curent, prima zi din acest weekend, ne-am trezit cu raze de soare. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) ne anunță că pe parcurs vom avea maxime termice chiar și de +17 grade Celsius. Noaptea încă vor scădea simțitor.

Astfel, în localitățile din nordul țării, termometrele vor indica +12..+15 grade Celsius pe timp de zi și -1..+4 grade Celsius pe timp de noapte. În centru, va fi cu un grad mai cald, ceea ce înseamnă că temperaturile vor oscila între +12..+15 ziua și între -1..+4 noaptea. 

La sud, va fi cel mai cald. Meteorologii prognozează pentru localitățile din zonă temperaturi de +13..+16 pe parcursul zilei de sâmbătă și +2..+5 la noapte.

Cerul va fi predominant senin, iar vântul va sufla cu o viteză de 2-7 metri pe secundă din sud-vest. Presiunea atmosferică va fi una normală.

Duminică, 18 aprilie curent, a doua zi de weekend, vremea se va menține frumoasă.

Este de menționat că ploile vor reveni de luni. Pentru a fi la curent cu schimbările meteorologice, vă sugerăm să accesați site-ul SHS responsabil de actualizări.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 08:14
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
29 Iul. 2021, 08:14 // Life //  Realitatea.md

Compania farmaceutică americană Pfizer a anunţat miercuri, 28 iulie curent, că o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 poate „impulsiona puternic” protecţia împotriva variantei Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, comparativ cu schema de vaccinare cu două doze, potrivit datelor preliminare ale unui studiu.

Conform noilor date, o a treia doză de vaccin produce de 5 ori mai mulţi anticorpi împotriva variantei Delta la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi de peste 11 ori mai mulţi anticorpi la persoanele din grupa de vârstă 65-85 de ani, comparativ cu nivelul anticorpilor creaţi după a doua doză.

Pfizer estimează că această a treia doză de consolidare ar putea multiplica cu 100 neutralizarea variantei Delta, faţă de schema alcătuită din două doze.

Aceste date se regăsesc într-o prezentare discutată în cadrul unei conferinţe telefonice pentru analiza rezultatelor financiare trimestriale ale companiei farmaceutice.

A treia doză de vaccin, la 6-12 luni distanță față de a doua

După cum au explicat managerii acestei companii la conferinţă, Pfizer estimează că ”este nevoie de o a treia doză de consolidare într-un interval cuprins între 6 şi 12 luni după vaccinarea completă pentru a menţine nivelurile ridicate de protecţie” împotriva COVID-19, în condiţiile în care Delta este varianta coronavirusului ”cea mai transmisibilă” observată până în prezent.

Studiul prezentat, încă nefinalizat şi care încă nu a fost evaluat de alţi experţi din domeniu, mai arată că doza de consolidare administrată la cel puţin o jumătate de an după a doua doză de vaccin este bine tolerată şi generează niveluri înalte de anticorpi împotriva coronavirusului original şi variantei Beta.

Pfizer a anunţat la începutul acestei luni că intenţionează să solicite Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) autorizarea administrării celei de-a treia doze din vaccinul anti-COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu compania farmaceutică germană BioNTech.

Și în România personalul medical și persoanele vulnerabile ar putea fi vaccinate cu a treia doză împotriva COVID. O decizie ar urma să fie luată în septembrie, în condițiile creșterii numărului de infectări cu varianta Delta. Anunțul a fost făcut de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate