Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

„Marea împărțeală” a avut loc? Șefia comisiilor care vor fi preluate de opoziție și numele viitorilor vicepreședinți

27 Iul. 2021, 17:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
27 Iul. 2021, 17:50 // Politica //  Petru Beregoi

După ce ieri, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco a dezvăluit că opoziției ar urma să le revină șefia pentru trei Comisii parlamentare permanente, fără a preciza care anume, astăzi în presă au apărut zvonuri care anume ar urma să fie cedate Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Șor.

După cum scrie unimedia.md, opoziția ar urma să preia președinția Comisiei de control al finanțelor publice, Comisiei administrație publică și Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice.

Cel mai probabil câte o șefie pentru fiecare partid: al Socialiștilor, Comuniștilor și Șor.

Sursa citată afirmă că, „marea împărțeală” a avut loc astăzi, la prânz, în clădirea Legislativului, cu ușile închise.

Precizăm că, tot ieri, Litvinenco a declara că cel mai probabil vor fi aleși doi vicepreședinți de Parlament – unul al majorității parlamentare, iar altul al opoziției, președinția revenindu-i bineînțeles celor de la PAS. Astăzi, unimedia scrie că Mihai Popșoi de la PAS și Vlad Batrîncea de la PSRM (BECS) ar urma să fie aleși vicepreședinți ai Parlamentului.

Despre faptul că, deputatul PAS, Igor Grosu ar urma să fie președinte al Parlamentului se vehiculează în spațiul public încă după alegeri.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 04:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
24 Sept. 2021, 04:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat joi o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP.

„Războiul de pe planeta noastră trebuie să înceteze, iar sistemele alimentare sunt una dintre cheile păcii”, a insistat Guterres, organizator al unui summit mondial virtual privind sistemele alimentare, în marja Adunării Generale anuale a organizaţiei, scrie dcbusiness.ro.

Comunitatea internaţională trebuie să se doteze cu „sisteme alimentare care ne protejează planeta”, a pledat secretarul general al ONU.

„Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta. Peste tot, trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile”, a insistat el.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat să pună capăt şi malnutriţiei datorită unei investiţii programate pe mai mulţi ani de peste zece miliarde de dolari destinate să accelereze transformarea unor sisteme alimentare, potrivit unui comunicat de la Casa Albă.

Foametea este în creştere în lume, schimbările climatice se accelerează şi ameninţă producţia agricolă: în acest context îngrijorător ONU a organizat joi, după un an şi jumătate de pregătire, acest summit mondial cu 85 de şefi de stat şi de guvern pentru a încuraja statele să îşi reformeze sistemele alimentare în încercarea de a face faţă provocărilor.

Miza este imensă. Se consideră că sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Şi foametea continuă să crească: afectează 811 milioane de oameni în întreaga lume, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, potrivit unui raport al ONU.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române