Lipsa scriitoarelor pe Aleea Clasicilor este o scăparea a societății care de-a lungul istoriei a fost nedreaptă cu femeile. De această părere au fost invitații emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, cercetătoarea Loretta Handrabura și scriitorul Iulian Ciocan. Ei au menționat că doar o bună cunoaștere a literaturii bazată pe valoare poate reduce din inechitatea care a dus la masculinitate exclusivă pe Aleea Clasicilor din Chișinău.
Cercetătoarea Loretta Handrabura pune lipsa scriitoarelor pe Aleea Clasicilor pe seama întârzierii cu care femeile au avut parte educație și recunoaștere în societate, fapt care a dus la inechitate nu doar în literatură. Potrivit ei, și astăzi femeile trebuie să demonstreze cu eforturi suplimentare că au valoare pentru a-și găsi un loc în societate sau literatură.
„Femeile au trebuit să demonstreze că pot să scrie și nu doar să fie surse de inspirație și să rămână în bucătăria literară ca să nu mai zic și în altă cameră a muzelor scriitorilor. Această percepție a trenat foarte mult timp și asupra istoriei literaturii și a procesului literar. Este o miopie din partea Uniunilor Scriitorilor din România și Republica Moldova și a altor entități sau a unor decidenți care sunt responsabili pentru vizibilitatea operelor literare semnate de femei”, a menționat cercetătoarea.
Și pentru scriitorul Iulian Ciocan lipsa scriitoarelor pe Aleea Clasicilor este o nedreptate care trebuie corectată. Potrivit lui, un scriitor important nu este cel care ajunge monument, dar cel care este citit.
„Este o nedreptate, dar reparând-o noi trebuie să dăm prioritate criteriului valorii. Nu putem să punem femei pe Aleea Clasicilor doar pentru faptul că sunt femei. Ceea ce trebuie să facem acum este repararea imediată a acestei greșeli prin apariția a două-trei busturi ale unor scriitoare valoroase. Dar după asta trebuie să lăsăm ca timpul să fie un filtru. Nu putem să punem 30 de scriitoare doar ca să facem un echilibru”, a mai spus Iulian Ciocan.
Invitații au menționat că inițiativa de dezvelire a busturilor pe Aleea Clasicilor ar trebui să vină din partea Uniunii Scriitorilor, iar Ministerul Culturii să se autosesizeze pentru a stabili criteriilor de realizarea a busturilor pe alee.
Astăzi, pe Aleea Clasicilor din Chișinău sunt 31 de busturi ale scriitorilor români. 12 dintre acestea au fost dezvelite în anul 1958 la deschiderea aleii, iar 19 în ultimi 30 de ani.