Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Maternitatea din Bălți va fi transferată în clădirea spitalului. Cheltuielile estimate de Ministerul Sănătății

26 Nov. 2021, 20:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
26 Nov. 2021, 20:31 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Centrul perinatal din Bălți va fi mutat în clădirea spitalului către sfârșitul anului 2022. Conform informațiilor, despre această mutare sе vorbește de mai mulți ani, scrie esp.md

Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic Bălți, Ala Condrea, în iulie, spitalul a fost vizitat de o comisie a Ministerului Sănătății. După această vizită a fost eleborat devizul de cheltuieli pentru reparația încăperilor necesare.

„Ministerul Sănătăţii a estimat lucrările de renovare la 14 milioane de lei. Am primit deja 5 milioane de lei. Restul banilor vor fi transferați anul viitor. Lucrările de renovare sunt deja în desfășurare, acolo lucrează o echipă de construcții. De îndată ce restul sumei va fi transferată, vom putea finaliza lucrările de renovare.

Presupunem că până la sfârșitul anului 2022 vom putea transfera centrul perinatal în clădirea spitalului. Nu era rezonabil să renovam clădirea din centru, deoarece nu ne aparține. Îl închiriem (de la municipiu). Pentru a face reparații acolo, ar fi necesare fonduri foarte mari”, a explicat Ala Condrea.

Ea a mai spus că la primul etaj va găzdui secția de obstetrică și ginecologie. Jumătate din etajul doi va fi ocupată de secția de ginecologie.

„Se vor crea condiții mai confortabile pentru femeile aflate în travaliu și pentru femeile care urmează un tratament. În plus, în apropiere vor fi specialiști de alte profiluri, un laborator, terapie intensivă etc. Acest lucru va îmbunătăți calitatea îngrijirilor medicale”, precizează Ala Condrea.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală