Noile forme de consum al tutunului și nicotinei au pus stăpânire pe tineri, iar vârsta fumătorilor este în continuă descreștere. Lipsa informațiilor despre pericolele pe care le ascund în ele țigaretele electronice și cele cu tutun încălzit va produce efecte grave asupra generații întregi de fumători. Acestea au fost afirmațiile invitaților emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV, Olga Modârcă, psihologă la Centrul psiho-socio-pedagocic din municipiul Chișinău, și Ion Șalaru, director adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP).
Olga Modârcă, a afirmat că mulți adolescenți încep să fumeze din curiozitate sau pentru a se integra într-o gașcă. Unii cred că așa luptă cu plictiseală sau pot face față stresului de la școală, fără să își dea seama că orice tip de țigarete creează dependență, iar tutunul și nicotina le afectează dezvoltarea fizică, dar și capacitățile de învățare.
„Dacă acum doi ani erau copii de 13-14 ani, acum cei mai mici fumători pot avea și 11-12 ani. Adolescenții dau preferință țigărilor electronice pe care le consideră mai puțin dăunătoare și care îi atrag cu o varietate largă de arome. Pentru că noile țigarete nu lasă miros, părinții își dau seama că odrasla lor fumează abia când apar semne de schimbare de comportament, oboseală sau lipsa de concentrare”, a explicat Olga Modârcă situația din școli.
Directorul adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică spune că producătorii pun accent pe inovare și tehnologii în promovarea noilor produse cu tutun și nicotină. Toate acestea fac țigaretele accesibile în oricând și oriunde și creează impresia că fumătorii sunt stăpâni pe situație, dar realitățile sunt altele, a spus medicul.
„Suntem în pragul unei epidemii de consum a țigaretelor electronice în rândurile adolescenților. Dependența de nicotină la această vârstă este mai profundă și mai greu de tratat. Ea afectează nu doar plămânii și alte organe cum este în cazul unui fumător adult, dar la adolescenți ea atacă mai ales creierul. Lichidul din țigaretele electronice compromite capacitatea de învățare din cauza unor substanțe care se regăsesc în el, dar și a cantității de nicotină inhalată care nu poate fi măsurată”, a menționat Ion Șalaru.
Raportul Global al Organizației Mondiale a Sănătății privind tendințele consumului de tutun, publicat în ianuarie 2024, arată că în Republica Moldova unul din trei tineri cu vârsta de 15 ani a fumat cel puțin odată. Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări din lume în care prevalența consumului de tutun este în creștere.