Memorandumul de înţelegere între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul European, semnat luni, 29 noiembrie 2021, de către Igor Grosu şi David Sassoli, este reflecţia încrederii de care se bucură statul din partea partenerilor europeni. De această opinie este vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popşoi.
„Acest Memorandum este reflexia înalte încrederi de care se bucură Parlamentul, dar, nemijlocit majoritatea PAS din Parlamentul R. Moldova, în ochii Parlamentului European, este rezultatul relaţiilor politice, care sunt acum la un nivel foarte înalt şi acest Memorandum este reflecţia acestei încrederi şi acestor aspiraţii de a valorifica această încredere în interesul cetăţenilor”, a menţionat vicepreşedintele Parlamentului, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.
Politicianul spune că graţie acestui Memorandum va fi armonizată legislaţia R. Moldova la acquis-ul comunitar. „Sub un aspect mai practic, acest Memorandum va facilita armonizarea legislaţiei R. Moldova cu IQ-ul comunitar şi vor fi lucruri chiar cât se poate de practice în aspectul diferitor training-uri, inclusiv pentru secretariatul Parlamentului, pentru a creşte capacitatea secretariatului, angajaţilor Secretariatului, dar şi pentru ca relaţiile dintre Parlamentul R. Moldova şi Parlamentul European să fie la un nivel mult mai înalt şi toţi deputaţii să poată să înţeleagă, pe de o parte, mult mai bine tematica noastră de relaţii cu UE şi să poată participa mult mai lesne în agenda de asociere, bunăoară în această săptămână avem Comitetul parlamentar de Asociere RM –UE, vine Delegaţia condusă de Siegfried Mureşan la Chişinău şi împreună voi avea ocazia să conduc acest Comitet de Asociere, lucru care este un proces firesc de apropiere a R. Moldova de UE şi acest Memorandum este reflecţia acestei încrederi faţă de PAS şi demersurile pe care le facem noi în contextul integrării europene, legate de reforma justiţiei, reformele la capitolul economic aşa încât să apropiem R. Moldova de UE”, a afirmat Mihai Popuşoi.
A menţionat că R. Moldova se bucură, în prezent, de o deschidere enormă din partea UE. „Fostele guvernări erau ignorate, nu aveau trecere în Occident, ne aducem aminte fostul preşedinte în patru ani de mandat nu a fost nici în Ucraina, nici în România, nemaivorbind de Bruxelles şi alte capitale europene, acum avem toată deschiderea şi această deschidere trebuie catalizată în interesul cetăţeanului şi am văzut sprijin serios din partea UE în aceste momente de grea cumpănă pentru ţara noastră, acel grant, ajutor nerambursabil care ne-a ajutat foarte mult în contextul crizei gazelor, sprijin enorm pe domeniul reformei justiţiei şi, cu siguranţă, muncim pentru a atrage investitori europeni, pentru a crea aici condiţii propice pentru investitori atât din afara ţării, cât şi pentru cetăţenii R. Moldova să poată aici să creeze locuri de muncă. UE are toată deschiderea. Acest lucru ne bucură, nu mai suntem în situaţia în care am fost, ne bucurăm de această deschidere şi e bine să avem determinarea şi capacitatea să beneficiem la maxim de această deschidere şi, cu siguranţă, să menţinem această încredere a partenerilor europeni pentru ca această deschidere să continue pentru că, capacitatea UE de a ne ajuta pe noi să fiu sincer este mult mai mare şi mult mai vastă decât capacitatea noastră de a absorbi această deschidere şi acest ajutor. Şi trebuie să creştem capacitatea noastră de absorbţie a fondurilor şi a ajutoarelor din partea UE şi muncim inclusiv în această direcţie”, a conchis Popșoi.