Curs valutar
 • EUR
  20.0224
  0.0784%
 • USD
  17.7314
  -0.0243%
 • RUB
  0.2365
  0.7188%
 • RON
  4.0457
  0.089%
 • UAH
  0.6516
  -0.4144%

MIGF 2021: Abordările globale și naționale ale guvernanței Internetului, discutate de experți. Când

16 Oct. 2021, 16:41
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
16 Oct. 2021, 16:41 // Actualitate //  Valentina Buză

Actualizarea sarcinilor agendei digitale în criza post-pandemică, determinarea perspectivelor dialogului multilateral privind sustenabilitatea Internetului global și priorităților unui viitor digital comun, tot mai aproape de Moldova. În context, în perioada 19-20 octombrie, la Chișinău va avea loc forumul de guvernanță a Internetului (Moldova Internet Governance Forum – MIGF).

Mai exact, la eveniment vor participa reprezentanți ai agențiilor guvernamentale, organizațiilor internaționale, neguvernamentale și experți în domeniul afacerilor digitale, companiilor tehnologice, experți în dezvoltare digitală din Moldova, România, Ucraina, Kârgâzstan, Canada, Statele Unite și din alte țări.

Dezbaterile problemelor actuale ale agendei digitale și dezvoltării Internetului se vor concentra pe 4 direcții principale și relevante discuției anuale la toate nivelele IGF global: încredere și securitate, incluziune digitală și reducerea decalajului digital, drepturile și libertățile digitale, datele digitale.

Programul forumului este format din 8 sesiuni plenare și un panel, inclusiv evenimente speciale co-organizate cu Freedom House și SecDev Foundation.

„În anul 2021, MIGF își propune să consolideze discuțiile multilaterale deschise în domeniul dezvoltării Internetului în Moldova, participarea țării la formarea agendei digitale globale și atingerea comună a echilibrului între securitate și dezvoltare. Pandemia COVID-19 a atras o atenție specială asupra nevoilor dezvoltării digitale, asupra necesității de a împuternici drepturile și oportunitățile digitale pe fondul unor dificultăți serioase cu care se confruntă societatea și statul în această perioadă”, a declarat coordonatorul MIGF, Alexei Marciuc.

Forumul va găzdui dezbaterile experților, discursuri și prezentări atât online, cât și offline. Se așteaptă participarea reprezentanților ONU IGF, ICANN, RIPE NCC, Internet Society (ISOC), SecDev Foundation, Freedom House, Microsoft, SEEDIG etc.

Principalii piloni vor găzdui discuții ale experților pe următoarele subiecte:

 • Incluziunea digitală și cooperarea multilaterală în gestionarea viitorului digital.
 • Încredere, securitate și stabilitate în spațiul digital.
 • Accesibilitate digitală pentru persoanele cu dizabilități și nevoi speciale.
 • Libertatea Internetului în Europa Centrală și de Est. Tendințe și provocări, lecții pentru Moldova.
 • Reglementarea TIC în perioadele de transformare digitală.
 • Suveranitatea datelor și identitatea online de încredere.
 • Învățarea electronică ca drum către universitățile online. Experiență națională și regională.
 • Justificarea unei culturi a siguranței digitale în organizațiile societății civile.

Forumul de guvernanță a Internetului din Moldova este o inițiativă națională din cadrul IGF global al Organizației Națiunilor Unite, care la rândul său este convocată de către secretarul general al ONU și este un forum internațional cu mai mulți beneficiari pentru dialog pe probleme de guvernanță a Internetului.

Din 2020, MIGF a devenit un eveniment anual la care reprezentanții comunității de experți discută abordările globale și naționale ale guvernanței Internetului, probleme de securitate cibernetică și reziliență digitală, reglementare, extindere a accesului la Internet și reducere a decalajului digital, inovație și strategiile de dezvoltare digitală.

Pentru a vă înregistra pentru participare la MIGF, accesați siteul. Participanții înregistrați vor primi informații de conectare prin e-mail pentru a adera acestui eveniment.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 11:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Maria Timofti
30 Nov. 2021, 11:39 // Actualitate //  Maria Timofti

Procuratura Anticorupție anunță, printr-un comunicat de presă, despre ultimele acțiuni de urmărire penală efectuate pe cauza penală privind învinuirea adjunctului Procurorului General suspendat, Ruslan Popov.

Astfel, în toată această perioadă de timp, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație care au drept scop stabilirea adevărului obiectiv. Prin urmare, Procuratura anunță că pe acest caz au fost audiate 14 persoane în calitate de martori, declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată.

La fel, au fost autorizate și efectuate 5 percheziții pe lângă cele 7 percheziții care au fost efectuate în timpul reținerii adjunctului Procurorului General suspendat, în rezultatul cărora au fost ridicate peste 280 documente contabile, acte juridice și alte înscrisuri precum și purtători materiali de informații care conțin date de evidență contabilă.

A fost efectuată o cercetare la fața locului a biroului adjunctului Procurorului General suspendat, în cadrul căreia au fost ridicate circa 50 de documente și înscrisuri. O persoană a fost recunoscută în calitate de bănuit, pentru participație în calitate de complice la îmbogățirea ilicită imputată adjunctului Procurorului General suspendat. 

Totodată, au fost autorizate și efectuate peste 24 ridicări a documentelor și altor probe de la autoritățile publice și instituțiile bancare, în rezultatul cărora au fost ridicate peste 2200 documente, acte juridice și alte înscrisuri, precum și purtători materiali de informații.  A fost efectuată examinarea parțială a mai multor documente ridicate de la autoritățile publice cât și fișiere video și audio, fiind stabilite probe pertinente cauzei penale. Au fost efectuate 2 expertize și anume expertiza tehnică a dispozitivelor electronice și expertiza de evaluare a bunurilor imobile și a utilajelor tehnice. 

De asemenea, a fost dispusă efectuarea investigațiilor financiare-paralele de către ARBI și efectuarea controalelor fiscale la persoana fizică care desfășoară activitate de întreprinzător implicată în cazul în speță, precum și în dependență de rezultatele obținute a fost solicitată efectuarea controalelor fiscale reconvenționale la contra-agenții acesteia. 

Procurorii au examinat și soluționat 9 cereri care au fost depuse de către învinuitul Ruslan Popov cât și avocații acestuia.

Procuratura menționează că procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală