Curs valutar
 • EUR
  19.3202
  0%
 • USD
  18.1428
  0%
 • RUB
  0.1888
  0%
 • RON
  3.8869
  0%
 • UAH
  0.4912
  0%

Transportul auto de mare tonaj va fi cântărit în mișcare. Noi metode IT

16 Oct. 2021, 04:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
16 Oct. 2021, 04:27 // Societate //  Cristina Vlah

O nouă platformă a tehnologiilor inteligente de trafic INVIPO va fi implementată în Republica Moldova, care va digitaliza cântărirea în mișcare a transportului auto de mare tonaj, informează Realitatea.md.

Acest subiect a fost discutat în cadrul unei întrevederi de către conducerea ASD, reprezentantul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și reprezentanții companiei Incinity (Cehia).  Discuțiile au vizat implementarea proiectului platformei tehnologiilor inteligente de trafic INVIPO, în scopul extiderii sistemului prin adăugarea componentei de cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj.

Reprezentanții companiei Incinity au comunicat despre finalizarea studiului de fezabilitate pentru aplicarea cântăririi în mișcare a transportului auto de mare tonaj și au solicitat suport în acumularea informației ce ține de legislația Republicii Moldova, analiza economico – financiară, precum și modalitatea de selectare a locațiilor pentru amplasarea punctelor de măsurare.

„Platforma tehnologiilor inteligente de trafic INVIPO este un instrument performant ,care va spori siguranța rutieră și va optimiza cheltuielile de întreținere a drumurilor. Vom oferi sprijinul necesar pentru a implementa proiectul cât mai curând”, a declarat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

Un alt aspect abordat, a fost posibilitatea de fixare în timp real a încălcărilor înfăptuite de conducătorii auto a transportului de mare tonaj, cu scopul de a asigura securitatea și siguranța rutieră, cât și de a garanta durabilitatea drumurilor naționale prin neadmiterea deteriorării acestora.

Platforma tehnologiilor inteligente de trafic INVIPO este un instrument performant care va colecta informații referitor la starea vremii, trafic, cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj și semnelor de mesaje variabile.

De asemenea, platforma va include tabloul de bord al operatorului pentru Administrația de Stat a Drumurilor și tabloul de bord public, pe care vor fi difuzate informații despre starea vremii și condițiile de trafic pentru conducătorii auto, cât și pentru pietoni.

Realitatea Live

23 Sept. 2023, 20:00
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2023, 20:00 // În Lume //  Realitatea.md

Un pescar din Alaska a postat pe Facebook și Instagram imaginile unei capturi rare – un pește negru cu portocaliu care avea carnea albastră. Totodată, el a arătat schimbarea culorii cărnii după gătire.

Joe Chmeleck, proprietarul „The Lodge at Otter Cove” din Homer, Alaska, a prins un Greenling de stâncă (Hexagrammos lagocephalus) la finalul lunii trecute, potrivit informațiilor postate pe rețelele sociale, citate de Fox News.

„Am fost azi la pescuit și am prins un greenling de stâncă”, a scris el pe 28 august. „Carnea lui e albastră. Devine albă când o gătești. Natura este incredibilă”. El a spus ulterior că gustul cărnii este asemănător cu cel al cărnii de păstrăv.

Departamentul de Pescuit și Vânat din Alaska nu a reușit până acum să ofere recomandări legate de consumul acestor pești pentru că nu au fost adunate suficiente exemplare pentru a se testa nivelul de mercur al acestei specii.

Greenlingul de stâncă, denumit oficial Hexagrammos lagocephalus, este un pește marin găsit pe coasta de nord a Pacificului, din California până în Alaska.

Potrivit Departamentelor de Pescuit și Vânat din Oregon și Washington, Greenlingul de stâncă are solzi închiși la culoare și un model „pătat”, care poate fi roșu, maroniu, portocaliu sau verde, pentru ca peștele să se camufleze cu mediul înconjurător. Totodată, ambele agenții susțin că peștele are gura și carnea de culoare albastră sau albastră-verde.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este motivul pigmenților de culoare în țesut, însă știu că acest colorit apare pentru că specia produce biliverdină, o secreție verde, arată fundația de cercetare marină Oregon Sea Grant.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală