Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

Ministerul rus de externe anunță când își va retrage trupele din Crimeea și de la granița cu Ucraina

22 Apr. 2021, 16:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
22 Apr. 2021, 16:55 // În Lume //  Daniel Hacina

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, anunță că acțiunea de retragere a trupelor militare rusești, care au efectuat exerciții militare în peninsula Crimeea și în alte regiuni de la granița cu Ucraina, va începe de mâine, 23 aprilie. Potrivit acestuia, Ministerul rus al Apărării și-a finalizat inspecția unităților militare din acele zone.

La 30 martie, comandantul-șef al forțelor armate din Ucraina, generalul colonel Ruslan Homceak, a declarat că Federația Rusă a concentrat 28 de grupuri tactice de batalion de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și în Crimeea.

Potrivit Forțelor Armate din Ucraina, invadatorii consolidează unitățile avansate cu grupuri de recunoaștere și perechi de lunetiști și pregătesc personalul cu implicarea instructorilor din Forțele Armate Ruse. De asemenea, forțele de ocupație ruse păstrează unități de artilerie alerte pregătite pentru utilizare în anumite zone, în special în așezările de pe teritoriul ocupat al Ucrainei.

La 8 aprilie, Homceak a declarat că situația este sub control, iar armata ucraineană este pregătită să răspundă adecvat în cazul în care s-ar putea produce o agravare a situației în teritoriul ocupat temporar de către ruși, din regiunile Luhansk și Donețk, dar și de-a lungul întregii frontiere dintre cele două state.

Amintim că acumularea forțelor militare ruse de-a lungul frontierei a reaprins tensiunile din estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale au fost blocate într-o confruntare tensionată cu separatiștii sprijiniți de Rusia, care cer independență de Kiev încă din 2014.

 

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:06
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
25 Sept. 2021, 16:06 // Cosmos //  Realitatea.md

Viitoarea misiune din octombrie a capsulei spaţiale chineze Shenzhou-13, care va transporta un grup de astronauţi pentru a continua lucrările de definitivare a staţiei spaţiale chineze Tiangong (”Palatul celest”), va include şi o femeie. Potrivit unor medii private chineze, Shenzou-13 va fi lansată la 3 octombrie.

Surse ale guvernului chinez au declarat pentru EFE că încă nu s-a decis data de lansare, deşi au confirmat ca va avea loc în octombrie. Portalul chinez de informaţii ştiinţifice Quwei Tansuo, citat de diferite mass-media, notează că din echipaj va face parte şi o femeie, astronauta Wang Yaping, care a mai participat la misiunea spaţială Shenzhou-10 din 2013.

Wang este a doua femeie chineză care pleacă în spaţiu, după ce Liu Yang a fost prima care a călătorit în 2012. Potrivit lui Huang Weifen, responsabil al misiunilor cu echipaj uman, membrii viitorului echipaj spre staţia spaţială vor avea trei obiective principale.

Concret, ei vor verifica sustenabilitatea şederilor prelungite în spaţiu, efectuarea de ieşiri în spaţiu pentru a testa rezistenţa combinezoanelor, braţele robotice şi însăşi staţiunea, precum şi realizarea de experimente ştiinţifice pe orbită. Echipajul care va călători la bordul Shenzou-13 va petrece şase luni în spaţiu, dublu ca timp faţă de precedentul echipaj.

Săptămâna trecută, capsula Shenzhou-12 a revenit pe Terra cu trei astronauţi chinezi la bord, Nie Haisheng, Liu Boming şi Tang Hongbo, care au petrecut 90 de zile pe staţia spaţială. Se estimează ca Staţia spaţială Tiangong, proiectată pentru o durată de viaţă de 10 ani, să intre în funcţiune anul viitor, pentru a orbita Pământul la o înălţime de între 340 şi 450 de kilometri.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române