Proiectul care prevede separarea Institutului de Administrație Publică (IAP) de Universitatea de Stat din Moldova (USM) și crearea unei instituții noi – Institutul Național de Management Public, subordonată Cancelariei de Stat, are un singur scop, instruirea calitativă a funcționarilor publici, cu capacitatea de a analiza date și a lua decizii bazate pe evidență. Documentul urmează să stipuleze clar – de calitatea formării funcționarilor publici va fi responsabilă Cancelaria de Stat. Sunt precizările făcute de ministrul Educației și Cercetării (MEC), Dan Perciun, după ce senatul USM a anunțat că își exprimă dezacordul față de această inițiativă.
„În primul rând, trebuie să clarificăm despre ce este proiectul. Vorbim despre posibilitatea ca Cancelaria de Stat să organizeze și să asigure procesul de formare continuă a funcționarilor publici. Cancelaria de Stat este instituția responsabilă de management-ul funcției publice, de determinarea programelor de formare de care trebuie să beneficiaze funcționarii publici, și își dorește să aibă posibilitatea să facă asta printr-o instituție subordonată direct.
Anterior, asta se întâmpla prin Academia de Administrare Publică, de pe lângă președintele Republicii Moldova, care a fost absorbită în USM. Și acum propunerea este ca doar pentru partea de formare continuă a funcționarilor publici, Cancelaria de Stat să preia în esență această funcție pentru o instituție subordonată, o idee, din punctul nostru de vedere, care are mai mult decât dreptul la viață, care este realizată și în mai mulți țări europene.
Acum, probabil, asta ar fi fost oportun de făcut din start, atunci când au avut loc acele fuzionări ale universităților, pentru ca să nu existe acum o excludere a unui mic segment al acelei fuziuni. Dar, la acea etapă, ținând cont de amploarea reformei care s-a produs, nu au existat aceste discuții. Acum revenim la ele. Noi vom susține poziția Cancelariei de Stat și a Guvernului în ansamblu, pentru ca să oferim posibilitatea celor care, în esență, sunt principali angajatori ai funcționarilor publici, să poată să dețină și controlul asupra calității formării funcționarilor publici.
În final, acesta este obiectivul, să avem instruiri calitative și să avem un corp de funcționari publici bine pregătiți, cu competențe digitale, cu empatie și deschidere către cetățeni, cu capacitatea de a elabora politici publici, cu capacitatea de a analiza date și a lua decizii bazate pe evidență”, a precizat Dan Perciun.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
O inițiativă a Guvernului a nemulțumit senatul Universității de Stat din Moldova (USM). Mai exact, statul urmează să creeze Institutul Național de Management Public, prin separarea Institutului de Administrație Publică de USM. Instituția a emis un comunicat la acest subiect, menționând că acest lucru „va genera o majorare semnificativă a cheltuielilor administrative”.