Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

Mitropolia Moldovei a uitat de COVID-19? Invită oamenii să participe la un pelerinaj și să meargă cot la cot 16 km

23 Sept. 2021, 12:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 12:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

În plină pandemie de COVID-19, în timp ce zilnic Moldova înregistrează peste 1 000 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, iar decesele cresc simțitor, Mitropolia Moldovei invită oamenii la pelerinajul tinerilor, ediţia a XIV-a.

Într-o notă informativă emisă de instituție se precizează că pelerinajul va avea loc în data de 26 septembrie.

În comunicat nu se menționează însă nimic despre măsurile de protecție, dar și despre cum organizatorii vor limita contactul între participanți.

„Cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir, la 26 septembrie 2021, ora 12.00, în Ajunul prăznuirii Înălțării Sfintei Cruci, va avea loc Pelerinajul Tinerilor. De paisprezece ani, către această sărbătoare, tineri, dar şi oameni de bună credinţă, se deplasează pe jos de la Universitatea de Stat din Moldova spre Mănăstirea Sireţi (16 km). După Sf. Liturghie se va săvârşi Acatistul Sf. Nicolae şi se va porni la drum de la Biserica “Întâmpinarea Domnului” a Universităţii de Stat din Moldova (str. M. Kogălniceanu, 67). Pelerinii vor purta cruci, steaguri, icoane şi vor intona cântări duhovniceşti”, anunță Mitropolia.

La fe, în invitație, Mitropolia Moldovei recomandă doritorilor să vină îmbrăcați în straie populare.

„Anul acesta organizatorii își propun să inaugureze o frumoasă tradiție, îndemnând pelerinii să vină îmbrăcați în straie populare – ii, cămăși și bluze tradiționale, costume populare – fiecare după posibilitate. Procesiunea se va deplasa pe străzile A. Mateevici până la str. V. Lupu, apoi pe str. A. Sciusev, bd. Ştefan cel Mare, Calea Ieşilor. Va urma deplasarea pe traseul Chişinău – Străşeni până la semaforul din or. Vatra, apoi peste calea ferată spre satul Sireţi. La Mănăstirea Sireţi va fi oficiat un Te-Deum de mulţumire, după care va fi săvârşită slujba Privegherii. Pelerinii se vor închina sfintelor moaşte care vor fi expuse în această zi, după care va urma o agapă creştină. În seara zilei pelerinii vor reveni la Chişinău cu autocare la comandă. Informații suplimentare la nr. de tel: 079481586 – preot-paroh Octavian Moşin”, se mai arată în invitația mitropoliei.

Amintim că, potrivit deciziei CESP Chișinău, începând cu 11 septembrie, persoanele care sunt cu vârsta de 18 ani și mai mult, vor avea acces la evenimentele desfășurate în aer liber precum concerte, spectacole, festivaluri și evenimentele în spații închise, cluburile de noapte, ringuri de dans, săli de concerte, în baza următoarelor dovezi:

 • prezentarea certificatului de vaccinare cu schema completă de vaccinare pe suport de hârtie sau digital. Certificatul este valabil doar în cazul în care au trecut 14 zile de la ultimul vaccin.
 • prezentarea rezultatului negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore.
 • prezentarea rezultatul negativ certificat al unui test anti-gen rapid nu mai vechi de 42 de ore pe suport de hârtie sau format digital.
 • prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au fost bolnave în perioada a 15-a zi și a 180-a zi, ceea înseamnă șase luni de la îmbolnăvire.
 • un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti COVID-19, un act confirmativ care este valabil 90 de zile din data efectuării investigației.

Ba mai mult, Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică a publicat, ieri, noile măsuri de prevenire și control al infecției cu COVID-19. Astfel, autoritățile au elaborat patru nivele de alertă: verde, galben, portocaliu și roșu. Fiecare nivel de alertă indică măsurile pe care trebuie să le aplice autoritățile, restricțiile și pașii care trebuie urmați.

Potrivit noului document, la o incidență de cazuri sub 50 la 100 de mii populație este vorba de pragul verde de alertă, între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii populație – galben, între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii populație – portocaliu și 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii populație – roșu.

De asemenea, noile măsuri indică cum se vor organiza evenimentele private: nunți, cumetrii, botezuri, mese festive ș.a.m.d.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 10:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
27 Oct. 2021, 10:11 // Societate //  Valentina Buză

Activitatea ilegală de deținere și vânzare pe internet a armelor neletale a fost deconspirată de oamenii legii urmare a acțiunilor investigativ-operative. Mai exact, aceștia s-au dovedit a fi cinci persoane cu vârstă cuprinse între 20 și 28 de ani.

Astfel, ca urmare a acțiunilor întreprinse, ofițerii de investigații au identificat mai multe persoane care vindeau online arme neletale deținute ilegal, cu un preț de la 2000 la 4000 de lei pentru o armă.

„S-a stabilit că armele erau introduse pe teritoriul Republicii Moldova fără acte de vămuire, ulterior, fiind  plasate pe internet pentru a fi vândute. Mai mult, potențialii cumpărători sunt persoane cu un trecut dubios sau doritori de a se evidenția pe rețelele de socializare cu scopul de a se promova în spațiu online”, se arată în nota informativă a Poliției.

Ulterior, armele ridicate au fost remise pentru efectuarea expertizei balistice la Centrul Tehnico – Criminalistic și Expertize Judiciare a IGP, în vederea stabilirii parametrilor caracteristici a fiecărei arme.

Suspecții riscă amendă de până la 4500 lei, confiscarea armelor sau după caz nimicirea acestora.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău