Curs valutar
 • EUR
  20.3640
  0.2362%
 • USD
  17.5198
  0.2363%
 • RUB
  0.2525
  0.9901%
 • RON
  4.1160
  0.2138%
 • UAH
  0.6632
  0.196%

VIDEO Statistica vaccinării în Parlament. Grosu i-a responsabilizat pe deputați și se atestă o creștere a imunizării

23 Sept. 2021, 12:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
23 Sept. 2021, 12:10 // Politica //  Petru Beregoi

O parte din deputații fracțiunilor parlamentare se pare că au dat curs solicitării președintelui Parlamentului Igor Grosu și s-au vaccinat. La începutul ședinței plenare de astăzi, Grosu a anunțat câți deputați din fiecare fracțiune sunt vaccinați, precum și angajații Parlamentului.

Astfel, PAS are din cei 63 de deputați 55 vaccinați, BCS, din 32 – doar 14, iar Partidul Șor, din 6 – 3.

Totodată, Igor Grosu a anunțat și numărul angajaților Legislativului câți s-au vaccinat până în prezent. Din Secretariatul Parlamentului, din 28 de persoane 22 – vaccinate, funcționarii publici, din 221 – 161 și personalul auxiliar tehnic, din 101 – 63.

Odată la 14 zile să prezinte că nu este bolnav de COVID-19 și va putea intra în sala plenului. Noi tot îndemnăm lumea să se vaccineze, însă noi singuri refuzăm să o facem.

Drept propunere, deputatul PAS, Lilian Carp a propus ca, în cazul în care nu dorește să se vaccineze din anumite obiective, să prezinte test odată la 14 zile, pentru a demonstra că nu este infectat cu coronavirus.

„Logic ar fi ca, în condițiile în care cineva nu vrea să se vaccineze sau să prezinte certificatul de vaccinare, nu au decât să prezinte, o dată la 14 zile, testul că nu este bolnav de Covid-19 și poftim – intrați în sală. Sau suntem responsabili și dăm exemplu în societate și îndemnăm lumea, dar noi singuri nu ne vaccinăm”, a propus Carp.

Amintim că, la ședința Parlamentului precedentă, deputatul Fracțiunii BCS, Vladimir Voronin, a solicitat ca să fie prezentată informația câți deputați sunt vaccinați în fiecare partid. Astăzi, Igor Grosu a declarat că va deveni o tradiție ca la începutul fiecărei ședințe a Legislativului să prezinte datele statistice la acest subiect.

Realitatea Live

27 Oct. 2021, 10:22
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
27 Oct. 2021, 10:22 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

După ce, ieri, monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul Capitalei, a fost stropit cu verde de briliant de către persoane necunoscute, o asociație obștească care poartă numele domnitorului a reacționat pe Facebook.

Membrii asociației condamnă actul de vandalism și face referire că acest incident neplăcut ar avea legătură cu gestul celor de la Partidul Acasă Construim Europa care, la fel au stropit cu verde de briliant un vicepreședinte al raionul Sîngerei care s-a vaccinat în afara rândului.

„Da, corect zice presa, pe urmele lui Cavcaliuc… Asociația Obștească „Ștefan cel Mare și Sfânt” condamnă încă o dată actele de vandalizare care sunt comise în centrul Chișinăului, la monumentul celui care a domnit peste aceste pământuri aproape 50 de ani, simbolul nostru național, Ștefan cel Mare și Sfânt. Ne doare și regretăm enorm că acești depravați ai societății, asemenea acelui partid politic spoiler, despre care, știți voi, am mai vorbit, care, nu știm să vă spunem, involuntar sau conștient, au profanat acest simbol al neamului, au ales să-și manifeste nemulțumirile într-un asemenea hal. Considerăm că, prin acest gest, s-a adus o ofensă nu doar la adresa simbolurilor naționale, ci și la adresa noastră, a întregului popor. Descalificăm cu fermitate aceste acțiuni total lipsite de respect și inconștiente ale acestor nimicuri ai societății”, se precizează în mesajul asociației.

În aceeași postare, membrii Asociației Obștești Ştefan cel Mare şi Sfânt spun că autoritățile de la Chișinău trebuie să ia măsuri în acest caz, iar monumentul să fie păzit non-stop de ostași sau carabinieri.

„Tragerea la răspundere penală a celor care se încumetă să recurgă la astfel de gesturi este „un cel puțin” necesar pe care trebuie să-l facă autoritățile. În acest sens, asociația își rezervă dreptul de a se adresa Ministerului Apărării sau Inspectoratului General de Carabinieri pentru a pune 24 de ostași să păzească non-stop acest simbol, pentru ca astfel de cazuri inacceptabile să nu se mai repete. Contăm pe receptivitatea lor”, se mai arată în mesajul asociației.

Amintim că ieri, monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, din centrul Capitalei, a fost vandalizat astăzi de către persoane necunoscute. Indivizii au stropit monumentul cu verde de briliant și au fugit de la fața locului într-o direcție necunoscută, scrie Deschide.md.

Potrivit sursei citate, polițiștii de patrulare au fost cei care au stabilit la fața locului că postamentul monumentului a fost stropit cu verde de briliant.

Oamenii legii interprind toate măsurile legale pentru a stabili identitatea făptașilor cu ulterioara sancționare a acestora.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău