Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

DOC Decizia CESP Chișinău! S-a decis cum vor trăi de acum încolo chișinăuenii

14 Sept. 2021, 10:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
14 Sept. 2021, 10:44 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Ședința de ieri a membrilor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a finalizat fără a fi aprobate noi măsuri restrictive, valabile exclusiv pentru locuitorii Capitalei.

Potrivit deciziei emise astăzi, membrii CESP Chișinău au luat act de decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică prin care a fost instituiă stare de urgență în sănătate publica la nivel național, dar și de noile restricții care sunt valabile până la data de 30 octombrie 2021.

Potrivit documentului, responsabilii au reiterat importanța vaccinării anti-COVID, dar și de obligativitatea respectării restricțiilor în locuri publice pentru persoanele care nu sunt vaccinate, fără a introduce altele noi, precum purtearea măștii în spațiile publice deschise, nu doar în cele aglomerate, grafic de lucru mai scurt la piețe, magazine sau instituții ale statului.

Astfel, începând cu 11 septembrie, persoanele care sunt cu vârsta de 18 ani și mai mult, vor avea acces la evenimentele desfășurate în aer liber precum concerte, spectacole, festivaluri și evenimentele în spații închise, cluburile de noapte, ringuri de dans, săli de concerte, în baza următoarelor dovezi:

 • prezentarea certificatului de vaccinare cu schema completă de vaccinare pe suport de hârtie sau digital. Certificatul este valabil doar în cazul în care au trecut 14 zile de la ultimul vaccin.
 • prezentarea rezultatului negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore.
 • prezentarea rezultatul negativ certificat al unui test anti-gen rapid nu mai vechi de 42 de ore pe suport de hârtie sau format digital.
 • prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au fost bolnave în perioada a 15-a zi și a 180-a zi, ceea înseamnă șase luni de la îmbolnăvire.
 • un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti COVID-19, un act confirmativ care este valabil 90 de zile din data efectuării investigației.

Amintim că, în data de 3 septembrie, autoritățile municipale au anunțat că în Capitală a fost instituită „Alertă cod roșu”. Acest lucru se întâmplă din cauza numărului mare de cazuri noi de COVID-19.

În urma ședinței de atunci, primarul general al Capitalei a precizat că, deocamdată, departamentul COVID de la Moldexpo, aflat în gestiunea Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime” face față numărului sporit de internări, însă municipalitatea este gata să activeze și alte spitale în acest sens.

 

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 13:27
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Ian. 2022, 13:27 // Societate //  Valentina Buză

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a decedat după ce ar fi fost omorât în bătaie de un consătean. Potrivit informațiilor, duminică, 16 ianuarie, poliția din Bender a fost sesizată de către un bărbat, precum că l-a depistat pe fratele său decedat în propria locuință din localitatea Varnița, raionul Anenii Noi.

Ajunși la fața locului, polițiștii au depistat cadavrul unui bărbat de 39 ani, poziționat la podea într-o odaie din propria locuință.

„Medicul legist ajuns la fața locului a constatat decesul bărbatului, iar pe corpul victimei au fost depistate mai multe semne de moarte violentă. În urma măsurilor întreprinse de către polițiști, a fost identificat și reținut pe un termen de 72 ore, un bărbat de 37 ani din aceeași localitate”.

În cadrul audierilor, persoana bănuită de comiterea infracțiunii și-a recunoscut vinovăția.

Pe cazul dat a fost inițiată cauză penală în baza art. 145 Cod Penal, pe faptul omorului intenționat.

De menționat că, persoana vinovată riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de până la 15 ani.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală