Biserica Ortodoxă din Moldova cere să nu fie ratificată Convenția de la Istanbul, care prevede prevenirea violenței asupra femeilor și a violenței domestice, informează Realitatea.md. În acest sens, mitropolitul Moldovei, Vladimir, a venit cu o adresare către Parlament, prin care îi solicită să nu ratifice în a doua lectură Convenția sus-menționată.
Reprezentanții Bisericii susțin că printre prevederile legale, care au o intenție nobilă, s-ar ascunde și unele formulări neclare, care ar pune în pericol unele principii ale creștinismului ortodox. „Deseori, ca și în cazul textului Convenției de la Istanbul, în detalii se ascunde […] știm cine. O serie de formulări foarte plastice și nuanțe juridice camuflate în Convenția nominalizată au capacitatea de a deschide poarta la o avalanșă de consecințe grave pentru societatea noastră, nu tocmai perfectă, dar așa cum o cunoaștem.
Unul din cele mai controversate aspecte ale Convenției de la Istanbul este definiția conceptului de ”gen”. Potrivit art. 3, lit. c) al Convenției: “gen” va însemna rolurile, comportamentele, activităţile şi atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi.
Așadar, pentru prima oară, un tratat internațional nu echivalează ”genul”, în mod clasic, cu ”sexul biologic”, dar îl definește drept ”construct social”. De aici și implicațiile ce se doresc a fi derivate – cu o astfel de încărcătură ideologică, norma de la art. 3 lit. c) vine să ne prezinte că, fiind un ”construct social”, omul se naște ”neutru”. În consecință, de aici ar rezulta că genul ar putea fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii”, se menționează în declarația semnată de mitropolitul Moldovei, Vladimir.
De asemenea, clericii sunt deranjați de faptul că noua Convenție îi impune să raporteze organizaţiilor sau autorităţilor despre acte grave de violenţă despre care află pe parcursul activității lor, invocând că aceste prevederi ar periclita „secretul profesional a mai multor categorii sociale: doctori, psihologi, preoți, avocați, mediatori, etc”.
„Biserica Ortodoxă din Moldova se exprimă repetat împotriva ratificării Convenției de la Istanbul.
Ne rugăm Bunului Dumnezeu să dăruiască înțelepciune și spor în fapte bune forului legislativ!”, se arată la finalul declarației semnate de Mitropolit.
Amintim, că la 1 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a ratificat în prima lectură Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, numită generic și „Convenția de la Istanbul”. Aceasta prevede că autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător, să fie alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă care să fie disponibile 24 din 24 de ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri.