Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Mituri combătute. Vaccinurile anti-Covid nu schimbă structura ADN-ului

05 Iun. 2021, 08:00
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
05 Iun. 2021, 08:00 // Societate //  Cristina Vlah

Mai multe mituri și informații false legate de imunizarea contra virusului de tip Sars-Cov-2 au fost combătute de către specialiști. Printre acestea este și mitul legat de schimbarea structurii ADN de către vaccinurile anti-Covid administrate populației, informează Realitatea cu referire la IPN.

„Poate vaccinul anti-COVID schimba structura ADN-ului? E un mit, „un fals gras”, fără suport ştiinţific! Niciun vaccin nu conţine ADN şi nici nu va influenţa asupra ADN-ului”, a precizat președinta Comitetului național de experți în imunizare, Ninel Revenco, la un eveniment organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi UNICEF Moldova.

Întrebată despre influenţa vaccinului anti-COVID asupra fertilităţii, Ninel Revenco a răspuns că şi acesta e un fals, o dezinformare care afectează mersul vaccinării în rândul tinerilor. Potrivit ei, din contra, infecția COVID influenţează extrem de negativ asupra femeilor tinere, a celor însărcinate, dar şi asupra bărbaţilor, influenţându-le fertilitatea. „Să vă protejaţi să nu faceţi maladia pentru ca maladia COVID în sine are nu doar efecte imediate, dar şi efecte în timp. Sunt deja informaţii că maladia la distanţă induce mai multe probleme, inclusiv din partea organelor de reproducere”, a atenţionat specialista.

Cu referire la faptul că AstraZeneca ar putea condiţiona formarea cheagurile de sânge, Ninel Revenco a menţionat că oricare tip de vaccin are şi efecte adverse posibile, care se găsesc în prospectul producătorului. Şi în cazul vaccinurilor anti-COVID se regăsesc efecte post- vaccinare frecvente, rare sau grave. Cât ţine de AstraZeneca, toate studiile efectuate şi experienţa pe viu nu au găsit nicio cauzalitate între vaccin şi apariţia efectelor trombotice.

Ninel Revenco a adăugat că oricare tip de vaccin are cel mai frecvent reacţii ca dureri de cap, temperatură ridicată, durere în muşchi sau articulaţii. Specialista a îndemnat acele persoanele care după vaccinare vor avea o durere de cap persistentă, de durată, insuportabilă şi care nu cedează la administrarea preparatelor, imediat să meargă la consultul specialistului sau la medicul de familie. „Cele care primesc preparate anti-coagulante până la vaccinare, urmează mai departe tratamentul. Niciun studiu nu a demonstrat că trebuie înainte sau după vaccinare să indicăm preparate ce ţin de coagularea sângelui”, a mai spus Ninel Revenco.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Oct. 2021, 14:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Au început să discute despre situația din Chișinău cu privire la conectarea blocurilor la agentul termic, despre criza din sistemul de sănătate și evoluția epidemiologică, însă au ajuns să se acuze reciproc și să calculeze cine are parte de mai multă promovare pe rețelele de socializare. S-a ajuns la această situație din cauza crizei gazelor naturale în Republica Moldova, subiect care l-a scos din sărite pe edilul Capitalei, Ion Ceban, iar ulterior și pe consilerul PAS, care este și director al „Poștei Moldovei”, Roman Cojuhari.

Cei doi și-au împărțit acuzații, după ce Ion Ceban a reiterat că este indignat de faptul că guvernarea PAS ascunde aspecte importante în legătură cu achizițiile de gaz din surse alternative și că nu-și asumă lucruri importante, precum ar fi deconectarea instituțiilor statului de la agentul termic.

În replică, Roman Cojuhari l-a acuzat pe Ceban de populism.

„Domn primar dumneavoastră astăzi deja a nuștiu a câta oară sau vă contraziceți sau vorbiți și minciuni, faceți populism. Vă spun și de ce. Pe de-o parte spuneți că primarul e de vină, dar în același timp spuneți că toți sunt de vină, numai nu primarul. Că Parlamentul e de vină, că Guvernul, că nuștiu cine mai e de vină, dar cine e de vină că s-a ajuns în criza care este de azi cu gazele, nu tot voi care ați fost la guvernare în ultimii doi ani? Nu e despre asta, ci despre minciunile și populismul pe care-l faceți acum, marea majoritatea a instituțiilor la care ați făcut referință nu sunt conectate la agentul termic. Nu e cazul să veniți cu acuzații și aberații și cu niște demersuri care nu sunt argumentate și adevărate, nu duceți opinia publică în eroare. Nici Guvernul, nici Președinția și nici alte instituții publice nu sunt conectate la agentul termic. De Parlament, acuș, încă nu mi-o fost comunicat”, a declarat consilierul PAS, directorul „Poștei Moldovei”, Roman Cojuhari.

A fost însă, în mod repetat, contrazis de primarul general al Capitalei care spune că are informații veridice precum că în timp ce oamenii îngheață. mai multe instituții din subordinea Guvernului au parte de căldură.

„Eu cred că dumneavoastră personal și autoritățile centrale trebuiau să vină cu mesaj public, nu primarul să spună, că vă deziceți de agentul termic până nu rezolvați problema și ați fi arătat corect în raport cu oamenii, dar în momentul în care nu furnizați căldură oamenilor și eu știu cu certitudine că sunt conectate foarte multe instituții guvernamentale, dacă vreți vă dau și lista, și vă deconectați în mod benevol pentru că asta o să vă slaveze măcar o parte din obraz”, a declarat edilul Capitalei, Ion Ceban.

A urmat „războiul” replicilor în privința promovării pe rețelele sociale.

„- Ceban: Aveți două persoane aici care vă filmează și vă pun pe rețelele de socializare. A cui este angajat acest domn?

– Cojuhari: Și dumneavoastră, din banii cui achitați promovarea, banerele de pe Facebook? Când o să publicați rapoarte cât achitați pentru promovare pe rețelele sociale și din a cui bani, atunci o să vă răspund și eu.”

Scandalul celor doi a fost întrerupt de un consilier socialist care l-a luat la rost pe consilierul PAS, Roman Cojuhari.

„Mi se pare că trebuie de oprit această manipulare din CMC. Atunci când contractul și prețul la gaz este un secret, eu cred că dvs. trebuie să vă închideți gura și să vă fie rușine în fața a tot poporul din Moldova pentru acest secret al tarifului la gaz”, a mai adăugat consilierul socialist Alexandr Odințov.

Realitatea.md menționează că anterior în rundele de negocieri cu cei de la Gazprom, autoritățile de la Chișinău nu au reușit să convină asupra unor condiții reciproc avantajoase și nu a fost semnat vreun acord în privința livrării gazelor naturale din Federația Rusă. Între timp, Guvernul caută soluții de alternativă și a reușit să procure câteva milioane de m3 de gaze de la companii înregistrate în UE.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău