Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Moldova, gazda sesiunii a 57 a APCEMN. Subiectele care urmează să fie dezbătute

22 Iun. 2021, 11:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
22 Iun. 2021, 11:50 // Politica //  Petru Beregoi

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește astăzi lucrărilor sesiunii a 57 a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Evenimentul are loc online, cu participarea președintei Legislativului, Zinaida Greceanîi, în calitate de președintă a APCEMN.

În dimineața zilei, s-a convocat în ședință Biroul și Comitetul Permanent al Adunării Generale. Totodată, pe parcursul zilei va avea loc sesiunea plenară a APCEMN, care urmează a fi inaugurată de Zinaida Greceanîi.

În cadrul ceremoniei de deschidere a sesiunii, cu un cuvânt de salut se vor  adresa ministrul Afacerilor Externe a Albaniei, Olta Xhacka, care dețin președinția în exercițiu a OCMN; Președintele Camerei Deputaților din România, Ludovic Orban, în contextul rotației președinției APCEMN și Secretarul General al APCEMN, Asaf Hajiyev.

Agenda reuniunii la nivel înalt APCEMN include Raportul de activitate al Adunării Parlamentare. Participanții vor aborda subiectele ce țin de activitatea economică, comercială și educațională.  Vor fi prezentate rapoartele privind „Rolul Parlamentelor în prevenirea traficului de ființe umane – aspecte juridice și politice” de către membrii Comisiei pentru chestiuni economice, comerciale, tehnologice și ecologice; a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale, a Comisiei pentru chestiuni juridice și politice, din partea Republicii Moldova va prezenta în calitate de membru al comitetului, Violeta Ivanov.

Adunarea Generală va alege în cadrul acestei sesiuni și vicepreședinții APCEMN. La fel, urmează o rundă de dezbateri pe marginea organizării sesiunii de toamnă curent a Adunării Generale.  De asemenea, se va examina chestiunea cu privire la aderarea Republicii Macedonia de Nord la APCEMN.

Din componența delegației Republicii Moldova fac parte deputații Violeta Ivanov – șefa delegației și Mihail Paciu, Sergiu Litvinenco, Iurie Reniță – membri.

APCEMN a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, adunarea include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Parlamentul Republicii Moldova deține, în primul semestru al anului curent, președinția în exercițiu a APCEMN. Conform principiului rotației, președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră va fi preluată, în cadrul sesiunii de astăzi, de către Parlamentul României.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 20:19
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 20:19 // Societate //  Cristina Vlah

După ce astăzi au fost înregistrate ploi abundente însoțite de rafale puternice de vânt, au fost înregistrate și primele pagube, informează Realitatea.md. Este vorba despre ruperea a sute de cabluri de rețele electrice din 31 de localități.

Potrivit distribuitorului de energie electrică, ÎCS „Premier Energy Distribution” SA, fără energie electrică au rămas sute de case și clădiri din raioanele: Criuleni, Orhei, Anenii Noi și Ștefan Vodă.

Echipele de intervenție operativă ale întreprinderii de distribuție au intervenit și efectuează lucrări de restabilire a serviciului.

Totodată, populația, agenții economici și a autoritățile publice sunt atenționate ca în caz de rupturi de conductor să respecte cu strictețe regulile de protecție împotriva electrocutărilor:

– ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la pământ sau care atârnă suspect de pe piloni și copaci;

– marcați la distanță locul rupturii conductorului electric şi asigurați paza acestuia până la intervenția electromontorilor pentru a restricționa astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;

– nu interveniți în instalațiile electrice deoarece aceste acțiuni vă pun în pericol viața;

– supravegheați copiii și instruiți-i cu privire la regulile de securitate electrică și comportamentul pe durata situației de risc. Cereți-le să comunice imediat unui adult despre orice cablu suspect văzut pentru a transmite informația respectivă operatorului de distribuție;

Totodată, cetățenii sunt îndemnați ca în caz de orice e incident să informeze în regim de urgență operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022-43-11-11 sau la cel local, indicat în factură.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate