Republica Moldova va beneficia de un suport din partea Fondului Monetar Internațional, care are o valoare de circa 236 de milioane de dolari, informează Realitatea.md.
În speță, este vorba despre 165,3 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere), care reprezintă active lichide oferite țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Statele nu trebuie să îndeplinească nici o condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST, respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.
Drepturile speciale de tragere (DST sau, internațional, XDR) reprezintă moneda virtuală a Fondului Monetar Internațional, conceput ca înlocuitor al standardului aurului. Valoarea sa se calculează în funcție de dolarul american (41.73%), euro (30.93%), renminbiul chinezesc (10.92%), yenul japonez (8.33%) și lira sterlină britanică (8.09%), conform cotațiilor de la bursa londoneză.
Decizia sus-menționată a fost discutată în cadrul unei ședințe a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Rodgers Chawani, Reprezentant Rezident al FMI în Republica Moldova.
Cei doi oficiali au discutat despre proiectele noii guvernări de la Chișinău, dar și despre reluarea dialogului pentru memorandumul de politici între FMI și Republica Moldova. În acest context, prim-ministru a invitat misiunea FMI la Chișinău la sfârșitul lunii septembrie.
Potrivit Nataliei Gavrilița, Republica Moldova va utiliza resursele alocate de FMI pentru a suplini veniturile la buget și pentru a oferi suport substanțial sectoarelor economice, cu un accent pe întreprinderile mici și mijlocii.
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, a salutat acest lucru și a menționat că ideea de bază este de a consolida rezervele valutare ale statelor in contextul pandemiei.
„Nu sunt active fizice, doar virtuale, însă aceasta nu înseamnă că nu pot fi utilizate cât mai eficient în interesul țării ca metodă de contracarare a efectelor crizei pandemice. Republicii Moldova i-au fost repartizate (necondiționat) 164 milioane SDR, echivalentul a 236 milioane USD. Un suport uriaș de la comunitatea internațională.
Avem, cel puțin, trei variante de utilizare:
– cumpărăm valută în cadrul unei înțelegeri cu o altă țară prietenă (prietenie pe bani?);
– luăm finanțare adițională de la FMI. Drum mai lung și presărat cu condiționalități;
– Guvernul face o emisiune de obligațiuni în lei, pe care o cumpără BNM, sub garanțiile de SDR. Asta în condițiile în care rezervele valutare ale BNM sunt suficiente după orice standarde. Cel mai simplu și mai eficient.
Deci, avem ce împărți. Dar… Trebuie să o facem cu maximă responsabilitate și transparență”, a scris Ion Sturza.