Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Moldova și Rusia – vizate la CtEDO pentru discriminare etnică și libera circulație în regiunea transnistreană

11 Iun. 2021, 19:55
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
11 Iun. 2021, 19:55 // Societate //  Cristina Vlah

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat, la 7 iunie, Guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse prima cauză privind discriminarea pe criteriu de origine etnică în exercitarea dreptului la libera circulație în regiunea transnistreană.

Este vorba despre cazul unui cetățean străin Serghei Vardiașvili, căruia i-a fost limitată în mod ilegal libera circulație pe interiorul Republicii Moldova, fără careva explicații, cu aplicarea măsurilor de reprimare: detenție în condiții inumane, pentru încălcarea regulilor ilegale impuse de regimul de la Tiraspol.   „În iunie 2015 reclamantul, a fost ”expulzat” de  structurile de forță de la Tiraspol pentru 6 luni pe motiv că ar fi încălcat regulile de ședere, acesta fiind primul caz de ”expulzare” a unui cetățean de la propriul său domiciliu.

Deoarece în Republica Moldova persoanele intern strămutate nu sunt protejate de legislația Republicii Moldova, reclamantul și-a amenajat un cort pe malul drept al râului Nistru, unde s-a aflat până la expirarea perioadei de ”expulzare”. La 12 decembrie 2015 ”serviciul de migrațiune” i-a permis ultimului accesul în regiune, cu condiția respectării regulilor interne de ședere stabilite de regimul de la Tiraspol.

Abia în 2017, a fost posibil de găsit dovada documentară a motivului unui astfel de tratament, și anume existența unui document ținut în secret de regimul de la Tiraspol: ”Ordinul Ministerului de Interne al RMN” din 14.05.2013, potrivit căruia persoanele a căror drept de ședere este limitat, se împart pe categorii: A, B și C. Cei de etnie caucaziană, sunt plasați în categoria A, iar dreptul de ședere nu poate depăși termenul de 10 zile”, se menționează într-un comunicat de presă emis de către Promo-LEX.

Astfel, în fața Curții, cetățeanul a invocat violarea dreptului său cu privire la libertatea de circulație Art.2P.4; a dreptului cu privire la respectul vieții private Art.8 și proprietate art.1P1; a dreptului la libertate  Art.5; a dreptului de a nu fi supus torturii și relelor tratamente garantat de Art.3 și lipsa de remedii efective naționale potrivit articolului 13, pentru a remedia violărilor invocate.

Curtea a adresat părților întrebări legate de existența sau inexistența violărilor sub aspectele invocate de reclamant. Reclamantul este reprezentat la CtEDO de către Avocații Asociației Promo-LEX.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 07:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 07:15 // Societate //  Realitatea.md

Polițiștii moldoveni au încheiat ancheta inițiată, în urma concertului susținut de rapper rus Alișer Valeev, cunoscut cu numele de scenă Morgenshtern. Acesta a fost la Chișinău în luna mai și a cântat lângă Megapolis Mall. Ancheta urma să elucideze dacă s-au respectat restricțiile încă în vigoare, chiar dacă autoritățile au emis și unele relaxări pe timp de pandemie, rămânând obligatorie purtarea măștii și respectarea distanței sociale.

Potrivit ofițerei de presă a Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, organizatorii concertului au fost sancționați în baza articolului 76/1 din Codul Contravențional, ceea ce înseamnă o amendă în merime de 10.000 de lei. Declarația a fost făcută pentru colegii de la ReplicaMedia.md.

Amintim că, estimativ, la concert au participat peste 6.000 de spectatori, printre care și minori. Echipaje de poliție au patrulat în ziua concertului, pe 29 mai curent, la difuzor emițând mesajul de atenționare privind Covid-19. Chiar și așa, s-au creat rânduri, iar din imaginile postate pe rețelele sociale s-a văzut că nu a fost respectată distanța socială și nici nu a fost purtată mască. Asta a servit motiv pentru a iniția un proces contravențional.