Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

(Video) Averile lui Viorel Morari – divulgate de victimele represiunilor politice

11 Iun. 2021, 20:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
11 Iun. 2021, 20:48 // Actualitate //  Cristina Vlah

Într-o investigație efectuată de Asociația publică a victimelor represiunilor politice „Dreptul la Dreptate”, au fost publicate informații cu privire la averile fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, informează Realitatea.md cu referire la agenția IPN.

Potrivit sursei, apărătorii depturilor omului au publicat fragmente de documente cadastrale care probează că părinții fostului șef al procuraturii anticorupție dețin câteva apartamente în centrul Chișinăului, spații comerciale, precum și zeci de terenuri agricole și destinate construcției în raionul Dondușeni.

Conform estimărilor asociației de apărare a drepturilor omului „Dreptul la Dreptate”, costul total al proprietăților identificate la membrii familiei lui Viorel Morari depășește trei milioane de euro.

Președintele asociației, Pavel Grigorciuc, afirmă într-un video că se au în vedere circa 150 de obiecte imobiliare, procurate de membrii familiei lui Viorel Morari în ultimii zece ani, când acesta deținea funcții înalte în procuratura Moldovei.

Cea mai importantă proprietate prezentată în investigație este o stație de alimentație cu combustibil, precum și patru instalații eoliene, amplasate în nordul țării. Toate aceste valori aparțin firmei „Irarom-grup”, unde singurul fondator este mama lui Viorel Morari – Eugenia Morari. Conform estimărilor făcute de apărătorii drepturilor omului, costul acestor active este mai mare de 2 milioane de euro.

„De unde s-au luat banii?”, se întreabă în imagine Pavel Grigorciuc. „Cât de des mama lui Viorel Morari a fost chemată la CNA și procuratura anticorupție în timp ce ea cheltuia sute de mii de euro pentru a intra în posesia acestor bunuri?”, se întreabă Grigorciuc.

În opinia mamei ex-șefului procuraturii anticorupție, apartamentele i-au fost atribuite lui Morari de către procuratura Republicii Moldova.  „I le-au dat lui Viorel de la lucru”. Mama lui Viorel Morari a refuzat să vorbească despre proveniența altor bunuri și active.

Totodată, Procuratura Generală, cu titlu de răspuns la interpelarea asociației „Dreptul la Dreptate”, afirmă că acest organism justițiar nu dispune de un fond propriu de locuințe și nu a atribuit apartamente niciunuia din angajații săi.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.