Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

(Video) Averile lui Viorel Morari – divulgate de victimele represiunilor politice

11 Iun. 2021, 20:48
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
11 Iun. 2021, 20:48 // Actualitate //  Cristina Vlah

Într-o investigație efectuată de Asociația publică a victimelor represiunilor politice „Dreptul la Dreptate”, au fost publicate informații cu privire la averile fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, informează Realitatea.md cu referire la agenția IPN.

Potrivit sursei, apărătorii depturilor omului au publicat fragmente de documente cadastrale care probează că părinții fostului șef al procuraturii anticorupție dețin câteva apartamente în centrul Chișinăului, spații comerciale, precum și zeci de terenuri agricole și destinate construcției în raionul Dondușeni.

Conform estimărilor asociației de apărare a drepturilor omului „Dreptul la Dreptate”, costul total al proprietăților identificate la membrii familiei lui Viorel Morari depășește trei milioane de euro.

Președintele asociației, Pavel Grigorciuc, afirmă într-un video că se au în vedere circa 150 de obiecte imobiliare, procurate de membrii familiei lui Viorel Morari în ultimii zece ani, când acesta deținea funcții înalte în procuratura Moldovei.

Cea mai importantă proprietate prezentată în investigație este o stație de alimentație cu combustibil, precum și patru instalații eoliene, amplasate în nordul țării. Toate aceste valori aparțin firmei „Irarom-grup”, unde singurul fondator este mama lui Viorel Morari – Eugenia Morari. Conform estimărilor făcute de apărătorii drepturilor omului, costul acestor active este mai mare de 2 milioane de euro.

„De unde s-au luat banii?”, se întreabă în imagine Pavel Grigorciuc. „Cât de des mama lui Viorel Morari a fost chemată la CNA și procuratura anticorupție în timp ce ea cheltuia sute de mii de euro pentru a intra în posesia acestor bunuri?”, se întreabă Grigorciuc.

În opinia mamei ex-șefului procuraturii anticorupție, apartamentele i-au fost atribuite lui Morari de către procuratura Republicii Moldova.  „I le-au dat lui Viorel de la lucru”. Mama lui Viorel Morari a refuzat să vorbească despre proveniența altor bunuri și active.

Totodată, Procuratura Generală, cu titlu de răspuns la interpelarea asociației „Dreptul la Dreptate”, afirmă că acest organism justițiar nu dispune de un fond propriu de locuințe și nu a atribuit apartamente niciunuia din angajații săi.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 11:59
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
03 Dec. 2021, 11:59 // Societate //  Valentina Buză

O schemă de contrabandă cu piese de schimb pentru avioane în valoare de peste 2 milioane de lei, a fost deconspirată de Serviciul Vamal și PCCOCS. Mai exact, pe caz sunt cercetați penal 4 conaționali după ce vameșii au depistat mărfurile în autovehiculul unuia dintre ei, iar cazul a avut loc în data de 9 noiembrie 2021, pe traseul Chișinău – Bender.

„În baza analizei de risc, ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au tras pe dreapta un autoturism de model Honda CRV, cu numere de înmatriculare transnistrene. Acesta se deplasa din direcția orașului Bender spre Chișinău. Ca urmare a controlului de specialitate, ofițerii echipelor mobile au depistat, în salonul și portbagajul mijlocului de transport, două cutii din lemn cu masa de aproximativ 100 kg fiecare, ce conțineau piese de schimb pentru avion, fără acte de proveniență”.

Potrivit materialelor dosarului, bărbatul, în vârstă de 34 de ani, domiciliat în raionul Anenii Noi, transporta mărfurile din Ucraina, prin teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, cu eludarea controlului vamal.

„Acestea erau destinate comercializării atât în țara noastră, cât și în alte state. În cadrul cauzei penale au fost efectuate 3 percheziții la diferite adrese din țară și reținute două persoane, una dintre care a fost plasată în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Alte două persoane au fost audiate și recunoscute în calitate de bănuiți”.

Investigațiile pe acest caz continuă, iar organele de anchetă urmează să stabilească proveniența exactă a pieselor, destinatarii mărfurilor, persoanele implicate, precum și alte circumstanțe relevante cazului. Totodată, este examinată și versiunea implicării unor funcționari publici în schema infracțională, inclusiv angajați vamali.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală