Curs valutar
 • EUR
  20.1160
  0.4653%
 • USD
  17.7288
  -0.0147%
 • RUB
  0.2376
  0.463%
 • RON
  4.0625
  0.4135%
 • UAH
  0.6533
  0.2602%

Morgenshtern implicat într-un nou scandal de proporții: „Nu înțeleg Ziua Victoriei”. Ce au făcut veteranii ruși

27 Oct. 2021, 21:19
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
27 Oct. 2021, 21:19 // Life //  Realitatea.md

Rapperul rus Alișer Valeev, cunoscut cu numele de scenă Morgenshtern, este investigat potrivit acuzațiilor că ar fi insultat, în cadrul unui interviu, istoria Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, Morgenshtern a atras furia din partea veteranilor de război ruși pentru comentariile sale privind celebrarea Zilei Victoriei din țară. 

Intervievat de prezentatoarea Xenia Sobchak, Morgenshtern a declarat că „nu înțelege” de ce Rusia încă sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

Totodată, rapperul în vârstă de 23 de ani ar fi sceptic și în privința sumei de bani care a fost cheltuită pentru evenimentul de comemorare din 9 mai.

„Anual, cheltuim milioane în această zi. Nu înțeleg Ziua Victoriei, care a avut loc cu 76 de ani în urmă”, a spus Morgenshtern.

Ulterior, însuși rapperul și-a cerut scuze pentru cuvintele sale, însă, acesta susține că au fost scoase din context. 

Potrivit avocatului artistului, Morgenshtern nu ar fi formulat corect ideea pe care a avut-o.

„După cum a spus Morgenshtern, pur și simplu a vrut să ureze țării noi victorii, dar nu a putut formula corect ideea. Artistul a adăugat că îi respectă și este mândru de veterani și nu a vrut să jignească pe nimeni”, susține avocatul. 

Interviul video a fost încărcat luni pe YouTube și a adunat deja peste trei milioane de vizualizări. Comentariile sale au stârnit rapid reacții, iar o organizație de veterani de război ruși a depus o plângere la Comitetul de Investigații al țării.

Potrivit grupului, remarcile lui Morgenshtern au „insultat memoria istorică” a celor care au luptat și au murit în al Doilea Război Mondial.

Astfel, Comitetul a subliniat într-o declarație că va investiga dacă comentariile lui Morgenshtern au încălcat vreo lege a Federației Ruse. De menționat că, marcarea Zilei Victoriei la data de 9 mai includ parade militare în marile orașe din Rusia, în memoria celor 20 de milioane de oameni care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De la venirea la putere, președintele Vladimir Putin a subliniat rolul Rusiei în timpul războiului și a acuzat oponenții occidentali că au minimalizat istoria Rusiei.

Dacă va fi găsit vinovat de insultă publică și de „reabilitarea nazismului”, rapperul riscă o pedeapsă maximă de trei ani de închisoare.

Totodată, printr-o declarație pe Instagram, Morgenshtern și-a cerut scuze veteranilor de război ruși și a spus că comentariile sale au fost „scoase din context”.

„Respect și sunt mândru de veteranii noștri, dar, din păcate, nu îmi pot îndrepta gândurile”, susține rapperul, acuzând mass-media că i-a „denaturat” cuvintele.

„Nu am vrut în niciun caz să subjug importanța acestui eveniment”, a spus el, adăugând că a mai menționat în interviu că veteranii ruși ar trebui să primească subvenții mai mari.

Anterior, rapperul rus a fost amendat cu 100.000 de ruble pentru promovarea consumului de droguri în unele dintre videoclipurile sale muzicale.

Realitatea Live

30 Nov. 2021, 22:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Nov. 2021, 22:18 // Politica //  Cristina Vlah

Directoarea Institutului Național al Justiției, Diana Scobioală, pleacă din funcție. Ea și-a luat rămas bun de la colegi, printr-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, informează Realitatea.md.

„Azi se încheie mandatul meu la Institutul Național al Justiției.

Am avut bunul prilej și marea onoare să conduc această deosebită instituție cu personalitate și caracter, cu staf mega calificat, formatori inteligenți, audienți cu-minți și Consiliu profesionist. Timp de 7 ani împreună am depus efort și suflet nu pentru o simplă schimbare, ci pentru o adevărată transformare ce a permis INJ-ului să facă un salt enorm.

Ne-am bucurat de sprijinul și girul partenerilor de dezvoltare, în special al Ambasadei SUA, UNDP și CoE, care au avut încredere în noi și ne-au apropiat de aceste rezultate frumoase.

Vă multumesc tuturor pentru că mi-ați permis să facem echipă comună. Vă urez tuturor curaj și împliniri în toate, iar bunului INJ – prosperitate în continuare”, scrie Diana Scobioală.

În acest sens, cei din Institutul Național al Justiției urmează să numească un nou director.

Realitatea.md menționează că noua funcție a Dianei Scobioală va fi cea de judecătoare la CEDO din partea țării noastre.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală