Curs valutar
 • EUR
  21.5122
  0.132%
 • USD
  17.8192
  -0.1162%
 • RUB
  0.2404
  0.5408%
 • RON
  4.3669
  0.1374%
 • UAH
  0.6420
  -0.1713%

N-au fugit prea departe. Doi recidiviști, încătușați de oamenii legii

28 Apr. 2021, 11:11
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Apr. 2021, 11:11 // Societate //  Valentina Buză

În decursul săptămânii curente, doi bărbați de 31 și respectiv 33 de ani, care se aflau în căutare în baza sentințelor judecătorești, au fost reținuți de oamenii legii. Potrivit poliției, unul din bărbați se afla în căutare pentru escrocherie, iar celălalt pentru comercializarea substanțelor narcotice.

Astfel, în primul caz, bărbatul de 31 de ani, era condamnat la trei ani și opt luni de închisoare de tip închis pentru escrocherie, în baza sentinței judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, dar eschiva să se prezinte pentru a-și ispăși pedeapsa.

Al doilea bărbat de 33 de ani, a fost condamnat ulterior la un an și trei luni de închisoare pentru pentru comercializarea ilegală a substanțelor narcotice, conform sentinței judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Ambii indivizi urmează să își ispășească pedepsele în locurile de detenție prevăzute în deciziile judecătorești.

Realitatea Live

Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 11 mai 2021
Ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
11 Mai 2021, 10:54
 // Categoria: Opinii // Autor:  Nicu Popescu și Iulian Groza
11 Mai 2021, 10:54 // Opinii //  Nicu Popescu și Iulian Groza

Asigurarea cu vaccin anti-COVID-19 a Republicii Moldova pentru următorii câțiva ani, dezvoltarea unui certificat digital al vaccinării cetățenilor, redresarea economiei și recuperarea banilor furați din țara noastră, cu suportul instituțiilor internaționale sunt câteva scopuri pe care ar trebui autoritățile ar trebui să le implementeze într-un timp restrâns. De o asemenea părere este directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, și directorul programului Europa Lărgită în cadrul oficiului de la Paris a Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), Nicu Popescu, expusă în cadrul unei note analitice elaborate.

Astfel, pe termen scurt, politica externă a Republicii Moldova ar trebui să se concentreze pe:

 • obținerea mai multor vaccinuri pentru 2021 și eventual să asigure procurarea vaccinurilor pentru următorii câțiva ani;
 • participarea țării la eforturile pan-europene de dezvoltare a certificatului digital care să permită cetățenilor moldoveni vaccinați să călătorească fără restricții în Europa;
 • elaborarea, împreună cu partenerii internaționali, a unui plan comprehensiv de redresare economică;
 • intensificarea cooperării cu agențiile anti-fraudă din alte state în investigarea spălării banilor și a fluxurilor bancare frauduloase, anchetarea și a recuperarea activelor furate.

Totuși, cei doi autori ai notei analitice afirmă că, Moldova nu își poate permite să se preocupe doar de urgențe. Problemele structurale ale țării trebuie abordate, de asemenea, cât mai rapid. „Republica Moldova are nevoie de o viziune și de politici durabile în multe domenii, dincolo de reforma sectorului justiției, pentru dezvoltarea infrastructurii, eradicarea problemelor ecologice sau avansarea Moldovei în era digitală”, mai afirmă Popescu și Groza.

Documentul analizează principalele constrângeri, obiective și oportunități ale politicii externe a Republicii Moldova. Autorii vin cu un set de recomandări privind principiile și priorități ale unei politici externe mai inteligente care să contribuie la transformarea internă a țării.

Potrivit autorilor, Moldova trebuie să promoveze interacțiunea și parteneriatele politice consolidate cu România și Ucraina. Să coopereze îndeaproape cu UE, SUA și instituțiile internaționale în demersul de a moderniza țara. Nu în ultimul rând, aceasta se referă și la necesitatea de consolidare a sectorului de securitate și apărare al țării, inclusiv printr-o mai bună cooperare internațională. În același timp, este important, atunci când este posibil, să se minimizeze fricțiunile, cu alți parteneri, inclusiv Rusia.

„Acest lucru va fi dificil, din cauza obiectivelor de politică externă ale Federației Ruse în Moldova, menținerea ilegală al trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, nesoluționarea conflictului transnistrean și miza foarte deschisă pe unele forte politice corupte din Moldova. Diplomația moldovenească trebuie să găsească instrumente și sinergii pentru avansarea proiectelor economice, de infrastructură și de transport. Însă, niciunul dintre aceste obiective nu poate fi realizat fără o politică externă activă, care trebuie să fie principială, previzibilă și consecventă”, se arată în nota analitică.

Nota analitică integrală o puteți consulta aici.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile