Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

PSRM își aduce aminte de Găgăuzia din nou în prag de alegeri. Ce i-a promis Greceanîi lui Vladimir Kîssa

28 Apr. 2021, 11:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Apr. 2021, 11:16 // Politica //  Petru Beregoi

E știut lucru că socialiștii contează în mare parte pe voturile cetățenilor din Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia, vorbitorii de limba rusă și moldovenii din regiunea separatistă transnistreană, fapt pentru care, în cadrul alegerilor încearcă să demonstreze „grijă și susținere” pentru acești cetățeni. Acest lucru o confirmă o dată în plus întrevederea de ieri a președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu președintele Adunării Populare a Găgăuziei Vladimir Kîssa.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat subiecte de pe agenda dialogului Legislativului țării și Adunării Populare din autonomia găgăuză, inclusiv prin prisma activității Grupului de lucru pentru asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu UTA Găgăuzia.

Președinta Parlamentului a reconfirmat disponibilitatea Legislativului pentru discuții și acțiuni constructive cu Adunarea Populară a Găgăuziei. Interlocutorii au convenit ca problematice abordate în cadrul întrevederii să fie examinate în detaliu pe filiera Grupului de lucru pentru asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia.

Astfel, speakerul va solicita copreședintelui Grupului din partea Legislativului, vicespeakerului, Vlad Batrîncea, să înainteze spre discuții subiectele respective cu toți membrii Grupului pentru „identificarea soluțiilor de consens”.

Este vorba de cele două proiecte de legi din „pachetul găgăuz” și revenirea la examinarea legislației privind statutul Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, adică oferirea autonomiei CEC-ului din Găgăuzia, pentru a nu mai depinde de CEC-ul de la Chișinău.

Precizăm că, la mijlocul lunii decembrie 2020, majoritatea parlamentară neformală pe atunci PSRM-Șor-Pentru Moldova au aprobat, în lectură finală, la inițiativa socialiștilor două inițiative legislative ce se referă la modificarea și completarea Legii privind administrația publică locală și a Legii privind descentralizarea administrativă și proiectul de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, care se referă la UTA Găgăuzia.

Se pare că și liderul PSRM, Igor Dodon, a intrat deja în campanie electorală și folosește vechile „sperietori” prin care declară că „dacă vor veni la putere cei de dreapta vor schimba limba în Constituție, vor declanșa războiul din stânga Nistrului, vor înrăutăți relațiile cu Rusia etc”. Aceste metode sunt folosite de socialiști pentru a „semăna” teamă și frică în rândul populației vorbitoare de rusă și care au viziuni pro-Rusia. Astfel de acțiuni, Igor Dodon a folosit și în campania alegerilor prezidențiale, în special în regiunea de Sude a țării, Găgăuzia, însă oricum nu l-a ajutat să obțină victorie.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
15 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
15 Mai 2021, 07:00 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Ilan Șor ar fi bine să revină în Republica Moldova și dacă nu are ce ascunde, să stea în fața instanței de judecată, să-și demonstreze nevinovăția, dacă este nevinovat sau să accepte eventuala condamnare, în cazul în care completul de judecată va găsi că este, totuși vinovat. Acesta a fost răspunsul prim-ministrului interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, referitor la subiectul Ilan Șor, care zice că e gata să aducă în haznaua statului acel miliard de dolari dispărut. 

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Aureliu Ciocoi a declarat că, în funcție de ce va putea returna bugetului Republicii Moldova sau Băncii Naționale a țării, va depinde severitatea condamnării lui Ilan Șor, „va primi mai mult sau mai puțin, în funcție de valoarea returnată”.

„Furat, nu dispărut. El n-a dispărut, ci a fost furat. Haideți să spunem lucrurilor pe nume”, a menționat Aureliu Ciocoi, cu referire la miliardul de dolari dispărut din sistemul bancar moldovenesc.  

Realitatea.md amintește că, cu mai puțin de o lună în urmă, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat că este gata să returneze suma de bani care i se impută și să o revendice apoi de la adevărații beneficiari ai fraudei din sistemul bancar moldovenesc.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso