Curs valutar
 • EUR
  21.3233
  -0.0159%
 • USD
  17.9239
  0.1601%
 • RUB
  0.2452
  -1.0196%
 • RON
  4.3299
  0.0069%
 • UAH
  0.6573
  -0.1217%

Nagacevschi vede cu ochi buni decizia de ieri a Curții Constituționale: De facto se inițiază procesul de resetare a CSM

11 Iun. 2021, 09:28
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
11 Iun. 2021, 09:28 // Actualitate //  Petru Beregoi

Prin soluția de ieri a Curții Constituționale (CCM), de facto se inițiază procesul de resetare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Cu o asemenea reacție a venit ministrul interimar al Justiției, Jadei Nagacevschi, după ce, CCM a anulat legile prin care au fost numiți patru membri ai Consiliului.

Potrivit lui Nagacevschi, resetarea totală a CSM reprezintă o urgență, pentru a-i reda „legitimitatea grav afectată”, mai ales urmare a evenimentelor din anul 2019. Acesta consideră că „o resetare parțială nu este suficientă”.

De asemenea, ministrul interimar al Justiției afirmă că, acest deziderat a fost promovat inclusiv de Ministerul Justiției, fiind inclus și în proiectul de modificare a Constituției.

Totuși, Fadei Nagacevschi afirmă că, prin decizia de ieri, nu a fost rezolvată problema privind selectarea profesorilor titulari în cadrul CSM.

„Sper cât de curând să fim informați și despre fixarea datei desfășurării Adunării Generale a judecătorilor pentru alegerea noilor membri ai CSM din rândul judecătorilor. Spre regret, prin această formulă, nu se soluționează chestiunea privind selectarea profesorilor titulari prin vot calificat și nici excluderea Ministerului Justiției, PG și președintelui CSJ din componența CSM, dar și a altor chestiuni importante incluse în proiectul de modificare a Constituției ce vin să fortifice independența justiției și să excludă influențele politice. Respectiv, proiectul de modificare a Constituției rămâne extrem de important și spre să fie adoptat”, a scris Fadei Nagacevschi.

Precizăm că, CCM, a declarat ieri drept neconstituțională prevederile prin care profesorii de drept titulari Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Realitatea Live22 Iun. 2021, 06:04
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
22 Iun. 2021, 06:04 // În Lume //  Cristina Vlah

Femeia din Africa de Sud, care spunea că a născut 10 copilași, se află sub spravegherea medicilor psihiatri, anunță Realitatea.md cu referire la Daily Mail. Potrivit sursei, tânăra de 37 de ani a fost reținută de către un ofițer de poliție, după ce rudele ei au anunțat faptul că ea dispăruse de mai multe zile.

Gosiame Sithole ar fi fost internată în spital, unde se afla sub supravegherea medicilor și i-a spus concubinului său că a născut 10 prunci.

De cealaltă parte, autoritățile au spus că nu pot confirma această informație, din motiv că la maternitățile din țară nu au fost înregistrate nașteri cu un asemenea număr de bebeluși născuți de o mămică, scrie agenția rusă de presă Tass.

Între timp, rudele femeii spun că aceasta este ținută în spital împotriva voinței sale și au angajat un avocat, care să o ajute.

Amintim, că știrea precum că în Africa de Sud o femeie ar fi născut 10 copii a trezit interesul întregii lumi. Asta pentru că anterior, recordul Guiness la naștere de prunci l-a deținut o tânără din Mali, care născuse 9 bebeluși.