Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

NATO condamnă atacurile cibernetice la adresa Microsoft Exchange Server, atribuite Chinei

20 Iul. 2021, 07:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
20 Iul. 2021, 07:30 // În Lume //  Realitatea.md

NATO se alătură SUA, Canadei, Regatului Unit  și UE și condamnă atacurile cibernetice la adresa Microsoft Exchange Server, atribuite Chinei.

”Suntem solidari cu toți cei care au fost afectați de recentele activități cibernetice rău intenționate, inclusiv compromiterea Microsoft Exchange Server. Astfel de activități cibernetice rău intenționate subminează securitatea, încrederea și stabilitatea în spațiul cibernetic. Luăm act de declarațiile aliaților, precum Canada, Regatul Unit și Statele Unite, care atribuie responsabilitatea pentru compromiterea Microsoft Exchange Server Republicii Populare Chineze”, a transmis NATO printr-un comunicat.

Alianța ”observă cu îngrijorare din ce în ce mai mare că ameninţările cibernetice la adresa NATO sunt complexe, distructive, coercitive şi sunt din ce în ce mai frecvente. Acest lucru este demonstrat prin recentele incidente de tip ransomware şi prin alte atacuri cibernetice care vizează infrastructura noastră şi instituţiile democratice, precum şi exploatarea punctelor slabe ale lanţurilor de aprovizionare hardware şi software”.

De asemenea, NATO semnalează că astfel de activități cibernetice sunt menite să ”destabilizeze și să afecteze securitatea euroatlantică, pertubând viața de zi cu zi a cetățenilor noștri”.

Făcând trimitere la concluziile publicare în urma recentului summit desfășurat la Bruxelles la mijlocul lunii iunie, Alianța face apel la ”toate statele, inclusiv la China, să își respecte angajamentele și obligațiile internaționale și să acționeze în mod responsabil în sistemul internațional, inclusiv în spațiul cibernetic. Reiterăm, de asemenea, dorința noastră de a menține un dialog constructiv cu China, bazat pe interesele noastre, pe domenii de relevanță pentru Alianță, cum ar fi amenințările cibernetice, și pe provocări comune”, mai este precizat în comunicat.

În egală măsură, este reiterat mandatul defensiv al NATO, dar este subliniat că ”Alianța este hotărâtă să utilizeze în orice moment întreaga gamă de capacități, după caz, pentru a descuraja, a se apăra și a contracara în mod activ întregul spectru de amenințări cibernetice, în conformitate cu dreptul internațional. NATO va continua să se adapteze la peisajul în continuă evoluție al amenințărilor cibernetice, care este afectat atât de actori statali, cât și de actori non-statali, inclusiv de cei sponsorizați de stat”, este completat în documentul mai sus amintit.

”Promovăm un spațiu cibernetic liber, deschis, pașnic și sigur și depunem eforturi pentru a spori stabilitatea și a reduce riscul de conflict prin promovarea respectării dreptului internațional și a normelor voluntare de comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic, așa cum sunt recunoscute de toate statele membre ale Organizației Națiunilor Unite. Lucrăm împreună ca alianță și cu parteneri care gândesc la fel pentru a aborda aceste provocări. Toate țările au un rol important de jucat în promovarea și susținerea acestor norme voluntare de comportament responsabil al statelor”, conchide NATO.

Statele Unite condamnă printr-un comunicat ”comportamentul iresposanbil al Republicii Populare Chineze în spațiul cibernetic”, afirmând că acesta este ”incompatibil cu obiectivul declarat de a fi văzut ca un lider responsabil în lume”.

Departamentul Justiției a adus acuzații împotriva a patru hackeri ai Ministerului Securității Statului pentru o ”campanie multianuală care vizează guverne și entități străine din sectoare cheie, inclusiv maritim, aviație, apărare, educație și asistență medicală în cel puțin 12 țări”, conform Casei Albe.

Un mesaj similar a venit și din partea Uniunii Europene, care a cerut Chinei să ia măsuri împotriva activităților cibernetice ilegale desfășurate de pe teritoriul său, dar și să adere la normele de comportament în spațiul cibernetic convenite la nivelul ONU.

De altfel, Comisia Europeană a propus la 23 iunie înființarea unei noi unități cibernetice comune pentru a contracara incidentele cibernetice grave tot mai numeroase care afectează activitatea serviciilor publice, a întreprinderilor și a cetățenilor din întreaga Uniune Europeană.

Unitatea cibernetică comună va acționa ca o platformă menită să asigure un răspuns coordonat al UE la incidentele și crizele cibernetice de mare amploare, precum și să acorde asistență pentru redresarea în urma unor astfel de atacuri. În prezent, UE și statele sale membre au numeroase entități implicate în diferite domenii și sectoare. Chiar dacă sectoarele pot fi specifice, amenințările sunt adesea comune și, prin urmare, coordonarea, schimbul de cunoștințe și chiar avertizarea prealabilă sunt indispensabile.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 17:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 17:44 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

În ultimele 24 de ore, au fost confirmate alte 122 cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, șapte sunt de import: 2-România, 2-Germania, 2-Turcia, 1-Spania.

Potrivit informațiilor, au fost efectuate în total 5.603 de teste, dintre care 652 – teste Rapid -Antigen.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 259.478. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 365 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 55 în stare extrem de gravă (12 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Totodată, alte 84 persoane au fost vindecate. În total, 252.051 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 807 persoane, iar 24.600 sunt sub supraveghere la domiciliu.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate