Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Navalnîi va fi „cusătoreasă”. A recunoscut că abia în închisoare a sesizat importanța feminitivelor. Întreaga poveste!

08 Dec. 2021, 13:55
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
08 Dec. 2021, 13:55 // În Lume //  Realitatea.md

Principalul opozant rus, aflat în prezent la închisoare, Alexei Navalnîi, a recunoscut într-o postare, plasată prin intermediul avocaților pe conturile sale de pe rețelele sociale, că „instituția penitenciară l-a făcut să înțeleagă feministele” cu referire la lupta pentru feminizarea funcțiilor, profesiilor, statutului. Se întâmplă după ce a ales să lucreze în atelierul de cusut al coloniei din Pokrov.

„Mă cheamă conducerea coloniei și îmi spune:

– Corectarea dvs., condamnatule Navalnîi, este imposibilă fără atragerea în câmpul muncii. Sunteți deja nouă luni în închisoare și e timpul să lucrați.

În contextul în care au devenit vacante anumite locuri de muncă, i s-a propus următoarele activități: cadet, bucătar, brutar, lucrător auxiliar și angajat al zonei industriale de cusut.

„Îmi place tabloul în care eu sunt bucătar. Stau cu un chip roșu, cu o șapcă albă, cu mâinile pe șolduri, privesc cum se coace pâinea în cuptor și zâmbesc gânditor la ceva. Însă totuși am decis să stau departe de posturile din nomenclatură și m-am înscris la atelierul de cusut. Mai aproape de „masa de oameni”.

– Deci, cusătoreasă, a remarcat conducerea coloniei”.

Aici, Alexei Navalnîi a atras atenția că în limba rusă nu există „cusătoreasă” la genul masculin. Așa și-a amintit că a avut o postare în care nu a luat în serios inițiativa feministelor de a avea posibilitatea de a declina toate cuvintele la ambele genuri.

Acum însă și-a provocat urmăritorii să găsească un cuvânt potrivit pentru genul masculin la „cusătoareasă”.

Este de menționat că, și în Republica Moldova, se atestă inițiativa de a avea posibilitatea de a declina toate cuvintele la ambele genuri, atât masculin, cât și feminin. Pentru cuvântul „cusătoareasă”, avem varianta în limba română „cusător”, însă în dicționarul explicativ este precizat „mai ales la feminin”, dându-se de înțeles că este o profesie specifică femeilor.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală