Principalul opozant rus, aflat în prezent la închisoare, Alexei Navalnîi, a recunoscut într-o postare, plasată prin intermediul avocaților pe conturile sale de pe rețelele sociale, că „instituția penitenciară l-a făcut să înțeleagă feministele” cu referire la lupta pentru feminizarea funcțiilor, profesiilor, statutului. Se întâmplă după ce a ales să lucreze în atelierul de cusut al coloniei din Pokrov.
„Mă cheamă conducerea coloniei și îmi spune:
– Corectarea dvs., condamnatule Navalnîi, este imposibilă fără atragerea în câmpul muncii. Sunteți deja nouă luni în închisoare și e timpul să lucrați.
În contextul în care au devenit vacante anumite locuri de muncă, i s-a propus următoarele activități: cadet, bucătar, brutar, lucrător auxiliar și angajat al zonei industriale de cusut.
„Îmi place tabloul în care eu sunt bucătar. Stau cu un chip roșu, cu o șapcă albă, cu mâinile pe șolduri, privesc cum se coace pâinea în cuptor și zâmbesc gânditor la ceva. Însă totuși am decis să stau departe de posturile din nomenclatură și m-am înscris la atelierul de cusut. Mai aproape de „masa de oameni”.
– Deci, cusătoreasă, a remarcat conducerea coloniei”.
Aici, Alexei Navalnîi a atras atenția că în limba rusă nu există „cusătoreasă” la genul masculin. Așa și-a amintit că a avut o postare în care nu a luat în serios inițiativa feministelor de a avea posibilitatea de a declina toate cuvintele la ambele genuri.
Acum însă și-a provocat urmăritorii să găsească un cuvânt potrivit pentru genul masculin la „cusătoareasă”.
View this post on Instagram
Este de menționat că, și în Republica Moldova, se atestă inițiativa de a avea posibilitatea de a declina toate cuvintele la ambele genuri, atât masculin, cât și feminin. Pentru cuvântul „cusătoareasă”, avem varianta în limba română „cusător”, însă în dicționarul explicativ este precizat „mai ales la feminin”, dându-se de înțeles că este o profesie specifică femeilor.