Curs valutar
 • EUR
  19.2476
  -0.6037%
 • USD
  17.6828
  -0.1521%
 • RUB
  0.2012
  -0.0994%
 • RON
  3.8722
  -0.6327%
 • UAH
  0.4262
  -0.1877%

Ne naștem mai puțin decât murim, și pleacă din țară mai mulți decât se întorc. Date alarmante ale experților

10 Ian. 2022, 09:20
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
10 Ian. 2022, 09:20 // Societate //  Realitatea.md

Din 1991 și până în prezent, populația Republicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori. Declarațiile aparțin expertului în politici economice al Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în cadrul unei noi analize economice.

Potrivit expertului, Republica Moldova se depopulează într-un ritm alarmant din cauza ratei scăzute a natalității și a faptului că anual pleacă peste hotare între 35-40 de mii de cetățeni.

Ioniță menționează că, în 1991 Republica Moldova avea 4 milioane 364 de mii de cetățeni, iar la începutul anului curent are „cel mai probabil 2 milioane 867 de mii de locuitori”. Dintre aceștia, pe malul drept al Nistrului sunt 2 milioane 563 de mii de locuitori, iar pe malul stâng – estimativ 304 mii de cetățeni. Astfel, din 1991 și până la începutul acestui an, populația Republicii Moldova s-a redus cu 1,5 milioane de locuitori.  În dreapta Nistrului cu 1 milion și 70 de mii, iar în stânga Nistrului – cu circa 430 de mii de locuitori.

„Republica Moldova este un campion negativ în Europa la ceea ce înseamnă migrația și scăderea numărului populației. În interiorul Republicii Moldova este stânga Nistrului care este un dublu campion în acest sens”, a menționat expertul.

Veaceslav Ioniță afirmă că, ponderea cetățenilor moldoveni în lume s-a redus de două ori în ultimii 60 de ani.

„În 1961 populația Republicii Moldova reprezenta 0,1% din populația globului. Către momentul destrămării URSS, în Republica Moldova deja natalitatea era cu mult mai mică decât în restul țărilor, tendință care s-a accentual în următorii ani. Astăzi populația țării se reduce anual cu zece mii de persoane din cauza natalității scăzute și cu 40 de mii, din cauza migrației. „Cetățeni moldoveni mor, iar alții în loc nu se nasc. Moldovenii tot mai mult părăsesc țara pentru altă țară. În 2022 reprezentăm 0,05% din populația globului. Moldovenii, ca națiune, dispar de pe glob. Ponderea noastră în lume s-a redus de două ori din cauza natalității scăzute, și de trei ori din cauza plecării masive în lume a moldovenilor”, a spus Ioniță.

Economistul a mai declarat că din 1995 și până în prezent, timp de 25 de ani, sporul natural al populației Republicii Moldova este negativ. Numărul deceselor este cu mult mai mare decât numărul născuților. Dacă în perioada 1996-2000 sporul natural era 0, numărul celor născuți era egal cu al celor decedați, atunci din 2001 și până în prezent, se tot înregistrează găuri demografice. În ultimii cinci ani, s-au născut cu 23 de mii de persoane mai puține decât au murit. În 2021, estimează economistul, în Republica Moldova au fost cu zece mii de nașteri mai puține decât numărul deceselor.

Analistul economic estimează populația Republicii Moldova din dreapta Nistrului în prezent de 3 milioane 518 mii de locuitori, dintre care peste hotare 955 de mii și 2 milioane 563 de mii acasă.

„Ne naștem mai puțin decât murim, și pleacă din țară mai mulți decât se întorc acasă”, spune analistul economic.

Expertul a mai afirmat că în 2021 estimativ ar fi plecat din țară 32-36 de mii de moldoveni, iar din 1991 și până în prezent, circa 966 de mii de cetățeni.

„Practic, tinerii apți de muncă pleacă peste hotare, dar totodată îi determină și pe alții să plece. La noi practic timp de zece ani numărul locurilor de muncă a rămas constant, circa 600 de mii, iar toți cei care treptat intră în vârsta aptă de muncă sunt absorbiți de plecarea peste hotare. În fiecare an peste hotare pleacă practic o generație. Noi pur și simplu suntem într-un blocaj demografic, iar problema numărul unu al dezvoltării Republicii Moldova în viitorii ani va fi lipsa locurilor de muncă”, a spus expertul.

În opinia lui Ioniță, cel mai puternic val de plecări a fost înregistrat în perioada 2016 -2020, când Republica Moldova au părăsit-o 212 mii de moldoveni, anual câte 42 de mii de persoane. În perioada 2001-2005 estimativ au plecat 201 mii de moldoveni, în 2006-2015 – 190 de mii, iar în 2021 – până la 36 de mii, ceea ce denotă un număr puțin mai mic.

Realitatea Live

22 Iul. 2024, 21:45
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
22 Iul. 2024, 21:45 // Actualitate //  Ursu Ana

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat raionul Ialoveni, discutând cu primarii despre proiectele locale și vizitând diverse inițiative de dezvoltare comunitară și afaceri locale. Grosu a evidențiat importanța parcursului european al țării și a sprijinului statului pentru antreprenori. El a vizitat localitățile Suruceni și Nimoreni, unde a inspectat proiecte realizate în cadrul programelor „Satul European” și „Satul European Expres”, inclusiv renovarea casei de cultură și instalarea unui sistem fotovoltaic.

„În ultimii 3 ani, au fost modernizate grădinițele, școlile, casele de cultură, construite terenuri de joacă și de fotbal, reparate drumurile, iluminate străzile și gospodăriile asigurate cu apă. Pentru anul 2024, primarii și administrația publică locală din Ialoveni, cu care am discutat astăzi, și-au propus să continue aceste proiecte care au drept scop să modernizeze satele și orașele noastre, asigurând condiții demne de trai pentru fiecare locuitor”, a accentuat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

În cadrul vizitei, Grosu a subliniat importanța parcursului european al Republicii Moldova și necesitatea armonizării legislației naționale cu cea a UE. De asemenea, a discutat cu antreprenorii locali despre sprijinul statului pentru dezvoltarea afacerilor, cum ar fi investițiile în panouri solare și achiziționarea de mijloace de transport.

Președintele Parlamentului a vizitat și fabrica de biscuiți a lui Iurie Cimpoieș și pepiniera lui Artiom Stancov, evidențiind importanța sprijinului acordat antreprenorilor locali. În final, a vizitat Galeria colecțiilor Petru Costin, o atracție turistică ce deține numeroase colecții tematice și două recorduri mondiale Guinness.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală