Uniunea Europeană, prin președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un nou pachet de asistență pentru Ucraina, în valoare de 450 de milioane de euro pentru acest an, astfel că sprijinul total al UE, statelor membre și instituțiilor financiare europene pus la dispoziția acestei țări invadate de Rusia se ridică la aproximativ 50 de miliarde de euro.
Pachetul, dezvăluit cu prilejul ședinței dintre cei 15 membri ai Comisiei Europene, în frunte cu von der Leyen, și guvernul ucrainean, este defalcat după cum urmează: 145 de milioane de euro vor merge către asistență umanitară, în vreme ce 305 milioane de euro sunt destinate cooperării bilaterale, în vederea sprijinirii redresării rapide a infrastructurii, a creșterii rezilienței Ucrainei și a susținerii procesului de reforme.
De altfel, oficialii europeni au abordat alături de cei ucraineni chestiunile legate de nevoile imediate ale Ucrainei, în special în sectorul energetic, ca urmare a bombardamentelor care au vizat infrastructura energetică vitală. Mecanismul de protecție civilă al UE, la care se așteaptă ca Ucraina să adere în acest an, facilitează livrarea a 2 400 de generatoare suplimentare, pe lângă cele 3 000 livrate deja de la începutul războiului.
Fondul de sprijin energetic pentru Ucraina, creat de Comunitatea Energetică, la cererea Comisiei Europene, a ajuns deja la peste 157,5 milioane de euro pentru a acoperi nevoile imediate din sectorul energetic.
UE tocmai a semnat un acord pentru a furniza restul de 15 milioane de becuri LED din cele 35 de milioane achiziționate pentru Ucraina, care au început deja să fie livrate.
Reforme și continuarea cooperării sectoriale pentru a apropia Ucraina de UE
Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe prioritățile de reformă și pe măsurile necesare pentru a ajuta Ucraina să își alinieze în continuare legislația la acquis-ul UE, în urma raportului analitic al Comisiei, care completează avizul Comisiei privind cererea de aderare a Ucrainei la UE, publicat vineri.
Acestea sunt primordiale în procesul de aderare la Uniunea Europeană, pe care Kievul speră să îl încheie în doi ani de zile, deși Comisia Europeană, prin comisarul pentru buget și administrație, Johannes Hahn, consideră că acesta este ”un maraton, nu un sprint”.
Un raport cu privire la progresele înregistrate de Ucraina pentru a aborda prioritățile de reformă identificate în avizul Comisiei privind cererea sa de aderare la UE urmează să fie prezentat în toamna acestui an, ca parte a următorului pachet de extindere.
Pentru ca o țară să devină membră a Uniunii Europene, această trebuie să îndeplinească condițiile și principiile specificate în Tratatul privind Uniunea Europeană, cunoscute și sub denumea de ”criteriile de la Copenhaga”, luând denumirea capitalei unde au fost stabilite în 1993, întărite la Madrid în 1995: existența unei democrații stabile și statul de drept, o economie de piață funcțională și acceptarea legislației UE, inclusiv a celei referitoare la moneda euro.