Marea Britanie a interzis exportul de bancnote în Belarus. Pe lângă bancnote, Marea Britanie a interzis și exportul de echipamente industriale și de bunuri cu dublă utilizare în Belarus. De asemenea, este introdusă o interdicție privind importul de aur, ciment, cherestea și cauciuc din Belarus, scrie joi, 8 iunie curent, presa locală.
Noul pachet de sancțiuni al Londrei împotriva Minskului include interzicerea exportului de bancnote, echipamente industriale, bunuri și tehnologii cu dublă utilizare. În plus, se introduce o interdicție privind importul de aur, ciment, cherestea și cauciuc din Belarus, a declarat Ministerul britanic de Externe.
„Acest nou pachet crește presiunea economică asupra [președintelui belarus Alexander] Lukașenko și a regimului său, care facilitează în mod activ efortul de război al Rusiei și ignoră integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverley într-o declarație (citat de Reuters).
După izbucnirea invaziei ruse în Ucraina, o serie de țări au impus sancțiuni nu numai împotriva Rusiei, ci și împotriva Belarusului, explicând acest lucru prin faptul că Minsk sprijină Moscova în război.
Alexandr Lukașenko a asigurat în repetate rânduri că armata belarusă nu ia parte la „operațiunea militară rusă” și a exclus un atac de la Minsk. În același timp, la începutul lunii octombrie a anului trecut, el a spus că Belarus participă la „operațiunea militară rusă” din Ucraina, dar nu își trimite armata în zona de luptă.
„Nu omorâm pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”, a spus președintele belarus.
Potrivit lui Lukașenko, scopul Minskului este de a preveni răspândirea conflictului armat în Belarus și de a preveni o lovitură pe teritoriul său „sub pretextul unei operațiuni militare speciale din Polonia, Lituania și Letonia”.
În plus, la sfârșitul lunii martie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Moscova își va desfășura armele nucleare tactice (TNW) în Belarus. El a subliniat că nu vorbește despre transferul de arme nucleare tactice la Minsk. Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au condamnat această decizie.