Curs valutar
  • EUR
    19.4822
    0.0534%
  • USD
    18.5881
    -0.0802%
  • RUB
    0.2026
    -0.6417%
  • RON
    3.9144
    0.0511%
  • UAH
    0.4477
    0.1564%

O exploratoare italiană a rămas blocată pentru a doua oară în aceeaşi peşteră. Cum a fost salvată

16 Dec. 2024, 17:43
 // Categoria: În Lume // Autor:  Olga Soroceanu
16 Dec. 2024, 17:43 // În Lume //  Olga Soroceanu

O operaţiune amplă de salvare este în plină desfăşurare în Italia pentru recuperarea unei exploratoare care a rămas blocată la o adâncime de peste 500 de metri într-o peşteră, informează DPA, citat de Agerpres. Peste 100 de salvatori au fost mobilizaţi luni într-o zonă muntoasă din apropierea oraşului italian Bergamo din nordul ţării.

Speologa, în vârstă de 32 de ani, a suferit fracuri multiple după ce a căzut în gol în peştera de mari dimensiuni Abisso Bueno Fonteno. Ea a mai rămas blocată în aceeaşi peşteră în iulie 2023, când a fost salvată după două zile.

Exploratoarea este membra unui proiect demarat în urmă cu mai mulţi ani în această peşteră imensă, situată pe malul nordic al lacului Iseo. Unul dintre obiectivele proiectului este crearea unor hărţi de mare precizie.

Potrivit serviciilor de intervenţie, femeie explora sâmbătă o secţiune necunoscută până acum a peşterii. În timp ce cobora printr-un tunel îngust, s-a dezechilibrat şi a alunecat mai mulţi metri în gol. Colegii de echipă au dat alarma.

Salvatorii şi-au exprimat încrederea că femeia rănită va fi adusă în siguranţă la suprafaţă. La faţa locului au venit şi cadre medicale. Femeia i-a rugat pe membrii echipei de intervenţie să îi transmită un mesaj partenerului ei de viaţă: „Spuneţi-i că sunt bine”.

Locul în care s-a produs accidentul se află la o distanţă de patru ore de mers în raport cu intrarea în peşteră. Salvatorii au folosit explozibil pentru a lărgi unele culoare foarte înguste şi a permite astfel trecerea unei tărgi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

De ce să cumperi un apartament direct de la dezvoltator: avantaje și beneficii
De ce să cumperi un apartament direct de la dezvoltator: avantaje și beneficii
Până la 60% reduceri la cumpărăturile în iSpace cu cardul Neon de la Moldindconbank și Visa
Până la 60% reduceri la cumpărăturile în iSpace cu cardul Neon de la Moldindconbank și Visa
Tipăriturile creative – o soluție eficientă pentru atragerea de noi clienți
Tipăriturile creative – o soluție eficientă pentru atragerea de noi clienți
O noapte romantică pentru îndrăgostiţi, de Valentine’S Day, la Castel Mimi
O noapte romantică pentru îndrăgostiţi, de Valentine’S Day, la Castel Mimi
„Gustul tradiției – de la noi, pentru voi”. Kaufland Moldova mai aproape de producătorii locali
„Gustul tradiției – de la noi, pentru voi”. Kaufland Moldova mai aproape de producătorii locali
18 Feb. 2025, 17:28
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
18 Feb. 2025, 17:28 // Life //  Elena Putregai

Francesco Rivella, supranumit „tatăl Nutella”, a murit la vârsta de 97 de ani, lăsând în urmă un adevărat imperiu al gustului. Chimist de profesie, el a avut un rol esențial în dezvoltarea celebrei creme tartinabile cu alune, care a cucerit lumea, potrivit The Sun și CNBC.

Născut în Barbaresco, Italia, Francesco Rivella s-a alăturat companiei Ferrero în 1952, imediat după ce a absolvit chimia la Universitatea din Torino.

A lucrat în ceea ce era cunoscut drept „camera de chimie” a companiei, un laborator unde au prins viață unele dintre cele mai iconice produse ale brandului.  Misiunea sa? Perfecționarea rețetelor și găsirea combinațiilor ideale de ingrediente pentru a crea dulciuri inconfundabile.

Rivella a fost mai mult decât un simplu chimist, a fost manager senior și mâna dreaptă a lui Michele Ferrero, fondatorul gigantului Ferrero. El a călătorit alături de acesta în întreaga lume, pentru a studia dulciuri. Jurnalistul Gigi Padovani scrie în cartea sa „Mondo Nutella” că cei doi călătoreau prin lume pentru a cumpăra dulciuri „nu pentru a le copia, ci pentru a le face mai bune”.

Împreună, Francesco Rivella și Michele Ferrero au transformat Ferrero într-o forță globală, iar Nutella într-un simbol al deliciului.   Rivella a fost prieten cu scriitorul italiano-evreu, chimistul și supraviețuitorul Holocaustului, Primo Levi. După o carieră impresionantă, Francesco Rivella s-a retras în Alba, dedicându-se pomiculturii și tradiționalului joc cu mingea „pallapugno”.  Rivella s-a stins din viață pe 14 februarie 2025, la exact 10 ani de la moartea lui Michele Ferrero.

Francesco Rivella era văduv și a lasat în urmă trei fii, o fiică și șapte nepoți, dar și o moștenire dulce și inconfundabilă, un gust pe care milioane de oameni îl adoră azi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

De ce să cumperi un apartament direct de la dezvoltator: avantaje și beneficii
De ce să cumperi un apartament direct de la dezvoltator: avantaje și beneficii
Până la 60% reduceri la cumpărăturile în iSpace cu cardul Neon de la Moldindconbank și Visa
Până la 60% reduceri la cumpărăturile în iSpace cu cardul Neon de la Moldindconbank și Visa
Tipăriturile creative – o soluție eficientă pentru atragerea de noi clienți
Tipăriturile creative – o soluție eficientă pentru atragerea de noi clienți
O noapte romantică pentru îndrăgostiţi, de Valentine’S Day, la Castel Mimi
O noapte romantică pentru îndrăgostiţi, de Valentine’S Day, la Castel Mimi
„Gustul tradiției – de la noi, pentru voi”. Kaufland Moldova mai aproape de producătorii locali
„Gustul tradiției – de la noi, pentru voi”. Kaufland Moldova mai aproape de producătorii locali
 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală