Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

O femeie din Bălți își crește singură copiii, cu un salariu de 4500 lei. Câți bani împrumută lunar pentru a se descurca

10 Mai 2021, 12:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
10 Mai 2021, 12:45 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Situațiile financiare dificile sunt caracteristice pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și nu este un secret faptul că, oamenilor le este greu să supraviețuiască de la un salariu la altul. Pentru a dezvălui felul în care locuitorii din Bălți își distribuie bugetul personal sau familial, „SP” realizează o serie de materiale. Eroina prezentului articol, este Vera Gromova, în vârstă de 45 de ani, lucrătoare cu un stagiu de peste 15 ani la o fabrică de confecții, având funcția de controlor al calității produselor.

Mama copiilor a vorbit despre alocarea bugetului și a împărtășit deschis despre experiența sa, pentru un portal de știri local. Potrivit informațiilor, femeia își crește singură copiii în vârstă de 14 și 12 ani.

„Lucrez în beneficiul copiilor și în detrimentul sănătății”

– Deja de mai mult de zece ani lucrez ca controlor de calitate la o fabrică de confecții. Mai devreme mi se părea că, munca nu-mi afecta sănătatea în niciun fel. Dar acum înțeleg că lipsa eternă de somn, ritmul rapid de lucru, stresul constant și conflictele din cadrul echipei mi-au afectat foarte mult starea fizică.

Adesea, observ că am un tic nervos la ochi, de asemenea, pot să am dureri de cap sau de inimă. Prietenii îmi spun că trebuie să renunț la această slujbă care nu merită banii, dar încă nu am găsit o altă alternativă și nu-mi pot lăsa copiii fără o bucată de pâine. Fiul meu cel mare are 14 ani, iar cel mai mic are 12. Deja îmi spun că vor să crească cât mai curând posibil pentru a mă ajuta. Dar, tot timpul le zic că vor reuși să lucreze. Principalul lucru este să obții studii de calitate pentru a găsi un loc bun de muncă în viitor. 

Din experiența personală, recunosc că la un moment dat nu am acordat prea multă importanță studiilor. Poate de aceea nu găsesc acum un loc de muncă bine plătit. Acum, înțeleg că lucrez în beneficiul copiilor, dar în detrimentul sănătății mele.

Aș vrea să mă asigur că fiii mei nu au nevoie de nimic, dar, cu un salariu de  4 500 de lei, este dificil. Oficial salariul meu ar trebui să fie cu câteva sute mai mare, dar, deseori suntem penalizați din cauza greșelilor, nerespectarea termenului limită sau pentru întârzieri.

„Uneori intru în datorii mari”

– Încerc să economisesc mereu. Notez în caiet câți bani pot aloca pentru alimente, îmbrăcăminte sau medicamente. Cu toate acestea, nu este posibil să respect de fiecare dată sumele indicate.

După divorț, fostul soț m-a lăsat să locuiesc cu copiii într-un apartament cu două camere, iar el a plecat în Anglia. De cele mai multe ori, expediază bani copiilor doar de sărbători, astfel, trebuie singură să mă descurc cu cheltuielile și să trăim din salariul meu. 

Plătim câte 750-800 de lei pentru utilități. Am acumulat datorii pentru încălzire. Pur și simplu nu sunt în stare să plătesc sumele care ne veneau de obicei, circa 1200 și 1500 de lei.

Cheltuim vreo 2500 de lei pe mâncare. Încerc să gătesc totul pentru fiii mei. Pot cumpăra carne sau pește, legume, lapte. Gătesc deseori cereale pentru ei. Înțeleg că organismele lor sunt în creștere, așa că trebuie să mănânce bine. Se întâmplă ca eu să nu mănânc uneori, dar pentru copii trebuie să gătesc ceva. Aproximativ 100 de lei sunt cheltuiți pentru produse chimice de uz casnic și alți 150 de lei pentru produse de igienă.

După cum am spus, în ultima perioadă am observat că am unele probleme de sănătate, așa că mai cheltuiesc încă 100 de lei pentru medicamentele mele. Încerc să aloc 1000 de lei pentru fiii mei. Această sumă include îmbrăcămintea și încălțămintea, după caz, articole de papetărie și cărți. 

Uneori, se întâmplă să împrumut bani și să rămân cu datorii mari. De exemplu, înainte de Anul Nou, le-am cumpărat fiilor mei un laptop nou, deoarece cel vechi era complet defect. Nu am vrut să iau un credit de la magazin, așa că am împrumutat bani de la o prietenă. Îmi va fi mai ușor să mă înțeleg cu ea referitor la restituirea banilor, în fapt, deja i-am întors jumătate din sumă. Încerc să nu împrumut bani de la nimeni, cât de mult este posibil. Dar, se întâmplă ca să împrumut câte 100-200 lei de la vecini, înainte de salariu. 

„Am în plan să economisesc bani pentru studiile fiilor mei”

– De pe acum discut cu băieții mei despre cine și ce vrea să devină în viitor. Fiul cel mare vrea să fie admis la studii la Academia de poliție din Chișinău, iar cel mai mic vrea să activeze în domeniul sportului. Acum, se antrenează în atletism și handbal. Această activitate extrașcolară este gratuită, dar dacă vrei să devii un sportiv profesionist, atunci, desigur, ai nevoie și de bani pentru asta.

Înțeleg că în vremurile noastre, puțini au șansa să fie admiși la studii la buget, deoarece numărul acestor locuri în universități este limitat. Prin urmare, cel mai probabil, va trebui să plătesc. În plus, dacă băieții se vor muta în câțiva ani la Chișinău pentru a studia, vor avea nevoie și de bani pentru a locui acolo. De pe acum intenționez să economisesc bani pentru studiile lor.

De asemenea, sper că și tatăl îi va ajuta în această chestiune, deoarece orice educație, chiar și în Moldova, este scumpă pentru buzunarul părinților. Recent, colega mea mi-a povestit cât investește pentru studiile fiicei sale, care locuiește la Chișinău. Cazarea, mâncarea, banii de buzunar, cărțile și rechizitele de birou, au costat-o tot salariul. Sper doar că fiii mei vor fi sârguincioși și vor înțelege cu ce preț vor pleca la studii. 

„Anterior, locuitorii din Bălți își permiteau mai multe”

– Uneori, atrag atenția la ce cumpără oamenii acum și pe ce încearcă să economisească. Am observat că, odată cu trecerea fiecărui an, oamenilor le este tot mai greu să trăiască. Anterior, locuitorii din Bălți își permiteau mai multe. De exemplu, adesea puteam vedea oameni ieșind din magazinele de tehnică, cu cutii mari sau mergând la baruri și restaurante.

Acum acest lucru este rar întâlnit, iar fiecare a doua persoană se plânge pe faptul că nu are cu ce să-și întrețină familia până la salariu. Oamenii încearcă să economisească bani pe medicamente, îmbrăcăminte și chiar alimente. În magazine, toată lumea caută întotdeauna reduceri. Este foarte trist să ne dăm seama că într-o epocă în care avem totul, oamenii își permit foarte puține lucruri.

Ca orice părinte, îmi doresc ca în viitor copiii mei să își poată permite mult mai mult decât îmi pot permite eu acum. Cu siguranță, asta depinde de mulți factori, atât personali, cât și statali, – a explicat Vera.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 21:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 21:02 // Economie //  Realitatea.md

Cristiano Ronaldo este sinonim cu câştigul. Şi în sport, dar mai ales în afaceri. De altfel, portughezul este primul fotbalist a cărui avere a trecut de un miliard de euro. Dar exemplul de mai jos arată că nu toate afacerile sale sunt de succes. Ba, una dintre ele se dovedeşte extrem de păguboasă. Din cauza fostului președinte al SUA, Donald Trump, Cristiano Ronaldo e pe cale să piardă 9 milioane de euro.

Apartamentul pe care în 2015 l-a cumpărat cu 15 milioane de euro în Trump Tower din New York l-a scos la vânzare în 2019. Deşi i-a scăzut preţul de mai multe ori, Ronaldo încă nu a reuşit să scape de el.

Problemele de imagine cu care se confruntă Trump, mai ales din cauza modului în care a ales să se retragă de la conducerea SUA, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden, îl afectează acum grav şi pe Ronaldo.

Potrivit presei internaționale, Ronaldo a stabilit prima dată un preţ de vânzare de 7,5 milioane de euro, pentru ca lipsa interesului să-l determine să scadă preţul apartamentului cu trei camere la circa 6 milioane de euro.

Garajul lui Ronaldo valorează circa 9 milioane de euro, după ce şi-a cumpărat un Ferrari Monza Sp2 de 1,6 milioane de euro

Dacă la apartamente pare să aibă ceva probleme, atacantul lui Juventus investeşte în maşini, marele său hobby. Acum o lună, la finalul unei vizite la fabrica din Maranello, el și-a achiziționat un Ferrari Monza SP2, un model exclusivist, produs în doar 499 de unități.

Ferrari Monza SP2 este un model inspirat din navele anilor ’50, care atinge o viteză de 100 km/h în doar două 2.6 secunde. Cumpărătorii bolidului de lux, cei 499 de ”norocoși”, sunt aleși chiar de cei de la Ferrari.

Noua achiziție a starului portughez duce valoarea totală a garajului deținut de Cristiano Ronaldo, în care se află, printre altele, Bugatti Veyron și Chiron, McClaren Senna, Ferrari F12 TDF și Mercedes G Brabus, la peste 9 milioane de euro.

 

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției