Componentele Boosterului chinezesc Long March 5B, au levitat în mod periculos desupra Pământului deja de câteva zile, au căzut în cele din urmă în ocean duminică. Resurile spațiale ale rachetei din China, s-au prăbușit într-o zănă de lângă Maldive, la câteva sute de kilometri de capul sudic al Indiei.
Boosterul de 20 de tone s-a întors pe Pământ fără a provoca pagube materiale sau umane.
„Din moment ce nimeni nu a fost rănit, este tentant să categorizăm acest incident drept un fenomen inofensiv, însă totul este mult mai complex și periculos decât pare”, spus un cercetător al NASA.
Dacă statele lumii vor continua să lanseze rachete cu diferite sarcini utile, fără a monitoriza gunoiul spațial generat de acestea, s-ar putea crea o amenințare majoră, în ideea în care nu toate ar putea sfârși înapoi pe pământ într-un loc izolat din ocean, cauzând în unele situații efecte dăunătoare masive.
”În momentul de față, există mai mult de 6.000 de sateliți care orbitează Pământul, o parte din ei fiind deja inactivi sau nefuncționali. Acest lucru crește îngrijorările cu privire la potențialele evenimente de acest gen, și indică că masurile de siguranță în acest sens trebuie luate cât mai operativ. Data viitoare s-ar putea să nu mai fim la fel de norocoși”, a adăugat el.