Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Componentele navei chineze s-au prăbușit pe pământ! Vezi care au fost consecințele

10 Mai 2021, 12:24
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Daniel Hacina
10 Mai 2021, 12:24 // Cosmos //  Daniel Hacina

Componentele Boosterului chinezesc Long March 5B, au levitat în mod periculos desupra Pământului deja de câteva zile, au căzut în cele din urmă în ocean duminică. Resurile spațiale ale rachetei din China, s-au prăbușit într-o zănă de lângă Maldive, la câteva sute de kilometri de capul sudic al Indiei.

Boosterul de 20 de tone s-a întors pe Pământ fără a provoca pagube materiale sau umane.

„Din moment ce nimeni nu a fost rănit, este tentant să categorizăm acest incident drept un fenomen inofensiv, însă totul este mult mai complex și periculos decât pare”, spus un cercetător al NASA.

Dacă statele lumii vor continua să lanseze rachete cu diferite sarcini utile, fără a monitoriza gunoiul spațial generat de acestea, s-ar putea crea o amenințare majoră, în ideea în care nu toate ar putea sfârși înapoi pe pământ într-un loc izolat din ocean, cauzând în unele situații efecte dăunătoare masive.

”În momentul de față, există mai mult de 6.000 de sateliți care orbitează Pământul, o parte din ei fiind deja inactivi sau nefuncționali. Acest lucru crește îngrijorările cu privire la potențialele evenimente de acest gen, și indică că masurile de siguranță în acest sens trebuie luate cât mai operativ. Data viitoare s-ar putea să nu mai fim la fel de norocoși”, a adăugat el.

Realitatea Live

24 Iun. 2021, 21:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
24 Iun. 2021, 21:32 // Politica //  Cristina Vlah

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană dorește o cooperare aprofundată în domeniul securității cu țările parteneriatului Estic, informează Realitatea.md. Declarații în acest sens au fost lansate în urma întrevederii dintre oficialul European și miniștrii de Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

„Punerea integrală în aplicare a acestor acorduri (n.r. – Acordurile de Asociere cu UE) este esențială pentru a putea folosi toate oportunitățile pe care le oferă, de exemplu, schimburile comerciale ulterioare, o mai mare cooperare în materie de securitate – și, în prezent, în special în noile domenii de dezinformare, amenințări cibernetice și hibride – cu privire la mediu și conectivitate; așa cum am spus, acest lucru devine cuvântul zilei.

Permiteți-mi să spun, de asemenea, că apropierea de Uniunea Europeană va necesita o muncă din partea ambelor părți. În fiecare dintre țările dvs., știți că există domenii cheie de reformă care necesită îmbunătățiri rapide, aprofundate și sincere. Nu putem decât să aproximăm legislația, să aprofundăm cooperarea și să progresăm în activitatea comună dacă aceste reforme sunt pe deplin adoptate și puse în aplicare”, a declarat Josep Borrell.

De asemenea, demnitarul UE a reiterat faptul că UE va susține din punct de vedere politic și financiar țările Parteneriatului Estic, dar se așteaptă și din partea acestor țări – implementarea reformelor.

„Anul acesta este un an important pentru Parteneriatul estic. Împreună cu Comisia, suntem în curs de finalizare a agendei pentru perioada post 2020, care conține rezultate și obiective concrete.

Summitul Parteneriatului estic va avea loc în decembrie. Înțeleg că tuturor ne pare rău pentru faptul că a fost [anterior] amânat, așa cum s-a întâmplat și cu alte summituri. Dar în decembrie, când va avea loc acest summit, vom avea ocazia să punem în mișcare această nouă agendă și să convenim asupra unei viziuni comune pentru viitor”, a mai spus Borrell.

În context, înaltul reprezentant european și-a exprimat disponibilitatea de a vizita țările Parteneriatului Estic, printre care e și Republica Moldova, după ce se vor permite liberele deplasări în contextul reducerii pericolului pandemic.