Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  -1.1821%
 • USD
  17.7805
  0.3549%
 • RUB
  0.2449
  -0.49%
 • RON
  4.3076
  -1.1979%
 • UAH
  0.6548
  0.0764%

(VIDEO) Prototipul rachetei SpaceX Starship a aterizat cu succes în Texas

06 Mai 2021, 11:54
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
06 Mai 2021, 11:54 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

După o serie de zboruri de testare la mare altitudine care s-au încheiat cu explozii, miercuri, în sudul Texasului, noul vehicul s-a așezat într-o singură bucată pe o platformă de lansare. Potrivit presei internaționale, Starship este naveta cu care, peste câțiva ani, Elon Musk vrea să exploreze Luna și apoi planeta Marte.

Starship este vehiculul care, în mai multe zboruri de testare anterioare, a explodat în timpul aterizării sau după aterizare.

„Suntem jos, nava a aterizat”, a spus John Insprucker, inginer SpaceX, în timpul unui video live al lansării SN15 .

Flăcările au continuat să izbucnească și după ce racheta a revenit, fiind un lucru normal, ca urmare a combustibilului ars, dar nimic grav nu s-a întâmplat. Prototipul numit SN15 a revenit la punctul stabilit, după un zbor de 4 minute cu care a ajuns până la o altitudine de 10 km.

La scurt timp după ce SpaceX și-a încheiat transmisiunea video oficial, Elon Musk, fondatorul companiei spațiale private, a scris un tweet numind aterizarea un succes în jargonul ingineriei rachetelor:

„Starship landing nominal!”, a scris Elon Musk pe Twitter, ceea ce înseamnă că manevra s-a desfășurat fără probleme, la baza de testare din Boca Chica (Texas).

Potrivit informațiilor, cu câteva săptămâni în urmă, NASA a acordat SpaceX un contract de 2,9 miliarde dolari pentru a folosi Starship la trimiterea astronauților de pe orbita lunară până pe suprafața Lunii, totul fiind parte a programului Artemis.

După anunț, alegerea NASA a fost contestată de ceilalți doi concurenți: Blue Origin și Dynetics, iar NASA a instruit SpaceX să oprească lucrul la Starship-ul lunar până când autoritățile vor analiza contestațiile depuse de cele două companii.

Deși s-a ridicat de multe ori de pe pământ, Starship este departe de a fi pregătit pentru o călătorie pe orbită. Totodată, Elon Musk a subliniat că obiectivul companiei era ca acest prototip să fie lansat până în iulie.

Elon Musk a declarat că intenționează ca naveta să efectueze un zbor în jurul lunii cu un pasager la bord, în 2023.

În luna decembrie 2020, racheta dezvoltată de miliardarul american a explodat la aterizare după ce urcase până la 12 kilometri înălțime. La revenirea pe sol racheta a explodat. Totul a durat 6 miunute și 42 de secunde, scrie Digi24.

În februarie 2021 s-a produs un al doilea accident similar: după un zbor de 6 minute și 26 de secunde, la revenirea pe sol, prototipul a explodat, transformându-se într-o uriaşă bilă de foc. Ulterior, în martie, o nouă rachetă SpaceX Starship a explodat la puțin timp după ce aterizase cu bine în urma unui zbor test.

Realitatea Live

18 Iun. 2021, 21:02
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Iun. 2021, 21:02 // Economie //  Realitatea.md

Cristiano Ronaldo este sinonim cu câştigul. Şi în sport, dar mai ales în afaceri. De altfel, portughezul este primul fotbalist a cărui avere a trecut de un miliard de euro. Dar exemplul de mai jos arată că nu toate afacerile sale sunt de succes. Ba, una dintre ele se dovedeşte extrem de păguboasă. Din cauza fostului președinte al SUA, Donald Trump, Cristiano Ronaldo e pe cale să piardă 9 milioane de euro.

Apartamentul pe care în 2015 l-a cumpărat cu 15 milioane de euro în Trump Tower din New York l-a scos la vânzare în 2019. Deşi i-a scăzut preţul de mai multe ori, Ronaldo încă nu a reuşit să scape de el.

Problemele de imagine cu care se confruntă Trump, mai ales din cauza modului în care a ales să se retragă de la conducerea SUA, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden, îl afectează acum grav şi pe Ronaldo.

Potrivit presei internaționale, Ronaldo a stabilit prima dată un preţ de vânzare de 7,5 milioane de euro, pentru ca lipsa interesului să-l determine să scadă preţul apartamentului cu trei camere la circa 6 milioane de euro.

Garajul lui Ronaldo valorează circa 9 milioane de euro, după ce şi-a cumpărat un Ferrari Monza Sp2 de 1,6 milioane de euro

Dacă la apartamente pare să aibă ceva probleme, atacantul lui Juventus investeşte în maşini, marele său hobby. Acum o lună, la finalul unei vizite la fabrica din Maranello, el și-a achiziționat un Ferrari Monza SP2, un model exclusivist, produs în doar 499 de unități.

Ferrari Monza SP2 este un model inspirat din navele anilor ’50, care atinge o viteză de 100 km/h în doar două 2.6 secunde. Cumpărătorii bolidului de lux, cei 499 de ”norocoși”, sunt aleși chiar de cei de la Ferrari.

Noua achiziție a starului portughez duce valoarea totală a garajului deținut de Cristiano Ronaldo, în care se află, printre altele, Bugatti Veyron și Chiron, McClaren Senna, Ferrari F12 TDF și Mercedes G Brabus, la peste 9 milioane de euro.

 

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției