Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

O întrerupere masivă a internetului a afectat astăzi zeci de site-uri de nivel mondial

08 Iun. 2021, 14:14
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Petru Cosoi
08 Iun. 2021, 14:14 // Sci-tech //  Petru Cosoi

O întrerupere masivă a internetului a afectat astăzi zeci de site-uri globale. Astfel, CNN, New York Times, Guardian, Amazon, Reddit eșuează în SUA. De asemenea, reclamațiile vin la activitatea rețelei sociale Twitter, Twitch, sistemul de plăți Paypal și serviciul Spotify. În plus, utilizatorii din Canada, Rusia, Germania, Portugalia, Marea Britanie și alte țări au raportat probleme cu utilizarea acestor resurse de internet. De asemenea, site-ul guvernului britanic a căzut.

Întreruperea a fost cauzată de un eșec într-o rețea de livrare de conținut (CDN) administrată de Fastly. Problemele au început în jurul orei 11:00, ora Regatului Unit și a afectat vizitatorii unei game largi de site-uri primind mesaje de eroare, inclusiv „Serviciul Eroare 503 indisponibil” și „eșecul conexiunii”.

Într-un mesaj postat la ora 10.58 în Marea Britanie, Fastly declara: „În prezent investigăm potențialul impact asupra performanței cu serviciile noastre CDN”.

Centralizarea tot mai mare a infrastructurii de internet în mâinile câtorva companii mari înseamnă un singur punct de eșec poate duce la întreruperi radicale. De exemplu, o problemă din 2017 a afectat rețeaua Amazon, care a fost nefuncțională timp de câteva ore pe întreaga coastă de est a SUA. De asemenea, în 2020, o altă companie CDN a dus la o întrerupere de jumătate de oră pentru cea mai mare parte a internetului în marile orașe din Europa și America.

Realitatea Live

03 Dec. 2021, 13:11
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Dec. 2021, 13:11 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Ședință cu năbădăi la Bălți, acolo unde se examinează astăzi demersul Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind excluderea candidatului partidului „ȘOR” din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale din municipiu. După ce magistrata Natalia Costaș a refuzat să întrerupă ședința de judecată la solicitarea avocaților Partidului ȘOR”, ultimii au cerut recuzarea judecătoarei.

Cererea de recuzare a fost pronunțată verbal, iar între timp instanța a anunțat o nouă pauză în acest proces.

Examinarea cauzei urmează a fi transmisă aleatoriu unui alt judecător. Potrivit avocaților „ȘOR”, sunt suspiciuni asupra integrității magistratei Natalia Costaș.

Amintim că, hotărârea Comisiei, privind anularea înregistrării candidatului Partidului Șor în alegerile locale noi din Bălți a fost adoptată miercuri, 1 decembrie, și a fost votată de 6 membri CEC din cei 8 prezenți la ședință.

Potrivit raportorului, Pavel Postică, membru CEC, Marina Tauber, ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli permise în campania electorală. Suma invocată se referă la cheltuielile pentru mâncare ale activiștilor formațiunii.

Între timp, Marina Tauber a contestat decizia CEC la Curtea de Apel Chișinău. În demersul său, Marina Tauber cere instanței să anuleze hotărârea ca fiind „nefondată”. Avocații consideră că Partidul Șor este „vătămat în drepturile sale”.

Realitatea.md precizează că, potrivit datelor din baze deschise, Natalia Costaș a fost inițial grefieră la Judecătoria Bălți, în 1997, 12 ani mai târziu fiind transferată în funcția de consultantă. În 2013, a fost promovată ca asistentă judiciară pe o perioadă scurtă în aceeași instanță, însă până-n 2015 a exercitat o asemenea funcție deja la Curtea de Apel Bălți.

Anume în anul 2015 a fost numită în funcția de judecătoare la Judecătoria Bălți pe un termen de cinci ani. La finalizarea acestei perioade, în vara lui 2020, Natalia Costaș a devenit judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă.

Alte detalii despre Natalia Costaș aflați în articol.

Despre judecătoarea din cadrul Judecătoriei Bălți care va examina dosarul „CEC vs. Marina Tauber”

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală