Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pleacă din nou în Rusia pentru a negocia cu Gazprom un contract pe termen lung de livrare a gazelor naturale pentru Republica Moldova. Spînu a anunțat că se va întâlni cu șeful Gazprom, Alexei Miller, miercuri, 27 octombrie, la Sankt Petersburg
„La Moscova am avut discuții cu șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, cu directorul general al Gazprom Export și cu ministrul rus al energiei. Noi rămânem în continuare în discuții cu Gazprom. Miercuri voi avea o nouă rundă de discuții la Sankt Petersburg cu Alexei Miller unde voi continua subiectele de pe agendă care au fost discutate la Moscova”, a declarat Andrei Spânu.
Potrivit ministrului moldovean, autoritățile de la Chișinău cer Gazpromului un preț echitabil bazat pe un calcul similar cu alte state.
„Noi am mers cu mai multe opțiuni. Una dintre ele este prețul la burse pentru contractele anuale sau o formulă mixtă care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului”, a adăugat Spînu.
În Republica Moldova, Contractul privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada anilor 2007-2019 a fost semnat dintre cele două părți: Moldovagaz și Gazprom și a fost prelungit, pentru câte un an, iar expirarea ultimei prelungiri a avut loc la 30 septembrie 2021. Aceeași soartă o are și Contractul privind condițiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova din 2011-2019. Atunci, prețul pentru mia de metri cubi pentru gazele importate era de 172-176 de dolari.
Între timp, la 30 septembrie a expirat contractul prelungit cu un an pentru livrarea gazelor naturale, iar autoritățile de la Chișinău au reușit să negocieze cu partea rusă în privința unei mici prelungiri a contractului pentru încă o lună, adică până la 31 octombrie 2021. Însă Gazpromul a scăzut presiunea gazelor livrate, astfel că responsabilii de la Chișinău au îndemnat consumatorii industriali, dar și cei casnici, să economisească rațional resursele energetice. De asemenea, pentru a păstra presiunea necesară în gazoducte, autoritățile moldave au scos din rezerve păcura pe care o aveau. Criza s-a răsfrânt și asupra energiei electrice, după ce compania distribuitoare de electricitate „Premier Energy” a solicitat, la fel ca și Moldovagaz, ca toți consumatorii să economisească rațional resursele electrice.
Realitatea.md menționează că Moldova importă de la concernul rus Gazprom circa 99% din necesarul de gaze naturale. La 22 octombrie, a fost luată decizia a institui Stare de Urgență în contextul crizei energetice, iar Guvernul condus de Natalia Gavrilița va avea undă liberă să procure gaze naturale din surse alternative. Deocamdată discuțiile sunt purtate cu reprezentanții europeni, dar și cu Gazprom. Un grup de negociatori de la Chișinău, în frunte cu ministrul Andrei Spînu și vicepremierul Vlad Kulminski, s-a deplasat în Rusia, pentru a purta negocieri cu șefii de la Gazprom.